За килцата на децата: Затлъстели - да! Но поне не трупат още!

Забраната за вредни храни в училищата давала резултат
Обновена: 12 окт 2017 14:18 | 12 окт 2017 13:55, Камелия Цветанова
27
За килцата на децата: Затлъстели - да! Но поне не трупат още!
Снимка: Flickr.com

Преди два дни Световната здравна организация обяви, че България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от изследвани общо 32 държави, но здравният министър Николай Петров отчита положителни резултати от последното проучване на родните институции по тези тема, проведено през миналата година.

Още по темата

Затлъстялото дете най-вероятно ще се превърне в затлъстял възрастен, което води до по-голям риск от по-рано възникване и по-тежко протичащи хронични болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и някои злокачествени заболявания, обяснява министърът в писмен отговор на депутатски въпрос.

Така че храненето на децата в детските гадини и в училище е приоритет в националната здравна политика на кабинета.

Има редица наредби, в които е посочено кои храни са препоръчителни за малчуганите и кои не и контролът върху спазването им е възложен на Регионалните здравни инспекции.

Отделно има издадени рецептурници за ястията, които се приготвят в забавачките и училищните столове.

От 1998 г. се провеждат и проучвания за храненето при различни възрастови групи деца. Последеното изследване от 2016 г. отчита положителна тенденция на задържането и намаляването на затлъстяването.

Установена е и промяна на училищната среда, като са включени и инициативи за превенция на здравето и принципите на балансираното и здравословно хранене, обяснява Петров. Има и списъци на забранени за продажба храни в училищните лавки.

Според министъра не само храненето, но и физическото движение на децата оказва влияние върху тяхното развитие.

Темата ще бъде обект и на обсъждане по време на българското председателство на ЕС, като намеренията на властите ни са да се набележат конкретни мерки за намаляване на затлъстяването при децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
14
 
! Отговори
alf преди 6 години
яж бабе да пораснеш пприканваше една баба внучката си на 9 години -100 кила минимум купи и 8 мекици и 2 пици май искаше да я убие за 10 год-ия юбилилей
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни са,защото магазините са пълни с ***,които и родители и деца купуват.Пълни са,защото физическата активност е много слаба,в училище са на чиновете,а в къщи пред компютрите или на телефоните.Не се залага на масовия спорт,затова и постиженията ни в тази област са много слаби.М-во на спорта се оглавява от един доста пухкавичък мъж,който не може да бъде пример за физическа активност.Ако не се промени системата,децата ще продължават да пълнеят,а това води до болести и ниско самочувствие.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
точно като е пълноняма да е здравои като изпуши някой чай или амфетаминии сърдечни удари
1
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eдно дете за да е здраво трябва да е пълно.