Конгресът на БСП поиска да избира лидер, отхвърлиха идеята

Предложението беше внесено от Ваня Добрева
Обновена: 28 окт 2017 11:55 | 28 окт 2017 11:37,
42
Конгресът на БСП поиска да избира лидер, отхвърлиха идеята
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

С предложениe за включване на точка в дневния ред за промени в Устава на БСП, свързани с избора на председател, започна заседанието на 49-ия Конгрес на партията. Искането беше подложено на гласуване и отхвърлено със 149 гласа "за", 397 "против" и 45 въздържали се, съобщи БТА.

Ваня Добрева от Софийската организация на БСП предложи да бъдат обсъдени промени в устава, с които Конгресът да си върне правото на избор на председател на партията.

Още по темата

"На заседанието през февруари Конгресът извърши политическа грешка, като подведен под лозунга, че реализира демокрация, гласува решение, според което концентрира цялата власт в ръцете на председателя, независимо кой е той. Чест прави на Корнелия Нинова, че досега не се е възползвала от това уставно положение", каза ексдепутатът и бивш заместник-министър на образованието Ваня Добрева. По думите й по този начин партията се придвижва към лидерска.

Валери Иванчев посочи, че решението за пряк избор на председателя от партията, взето на предишния конгрес, означава, че суверенът сам решава кой да я ръководи.

"Има ли по-демократично от това", попита той. "Против съм промяната на устава и съм за демокрацията в партията", добави Иванчев.

Чавдар Георгиев коментира, че Уставът се нуждае от промени, включително да се върне възможността конгресът да освобождава предсрочно председателя на партията. Той предложи да се задължи Националният съвет да изготви такива промени и да ги представи на следващо заседание на Конгреса.

Дневният ред на заседанието предвижда лидерът на партията Корнелия Нинова да изнесе доклад "БСП - алтернатива за България". Членовете на най-висшия орган на БСП ще обсъдят още приоритетите за българското председателство на Съвета на Европейския съюз и предложенията на социалистите за алтернативен бюджет за 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Силно -слабо Герб рано или късно ще си отидат,идва Нинова и...........????? Какво ще стане.Пак ли почваме ,,зрелия социализъм"? Те в Русия го отказаха ,а ние по пътя на С.Корея и Куба.И пак ли ще минем през,,купонната система" Ние го играхме вече това упражнение дълги години и лидера го нарече,,недоносче"Вие каква точно алтернатива предлагате млади ,разглезени критикари? Май само ще псувате и ругаете ,независимо кого.И ще ЧАКАТЕ от някъде НЯКОЙ??? да ви оправи.Е гати мушмороците-,,философи"
10
6
 
13
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Да си изберат Бойко за председател. Да им понабие кофите, че много са се разпасали :)
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП се нуждае от радикална промяна, такава каквато могат да донесат партизани слезли от Балкана. Иначе какво е лявото на БСП? От кога бизнесмени-милионери представляват лявото мислене? Партизаните биха ги разстреляли. БСП, не трябва да си приписва чуждата история на комунистите. БСП, не е тяхната партия, тя е партията на тези които ги свалиха чрез преврат, партията на кариеристите без цвят.
8
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лобито на ГЕРБ и приятеля им Гергов е много силно!В момента България е тоталитарна държава, тъй като освен всички други партии, ГЕРБ държи сериозни лостове и в единствената опозиция което е видно!
7
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
на следващите избори ще броим пилците
6
7
 
17
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
По този начин те, а не Нинова са отговорни за лошите им избори, в което я обвиняват нея. Но как да гласуваш за партия, в която за се загнездили такива ***, които ще изкористят онова, заради което хората им гласуват? Знаеш ги, че са там, че са огладнели и че чакат. От друга страна, новото ръководство е много симпатично и визионерско, което скоро не ни се беше случвало в политиката изобщо. Но дали изобщо ще им се позволи нещо да направят за хората, няма как да сме сигурни.
5
3
 
17
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Те гледат на БСП и политиката като на дойна крава, която не може да се отмести от тях, точно, когато има надежда да се облажат. Без да имат свян, че реформите не са заради тях, а заради хората, и че те самите с тяхното си мислене никога нямаше да съберат и една четвърт от гласовете. Прекалено бързо нападат и отвращават хората, като се мъчат да разпределят плячка, която дори още не е спечелена. Какво ни казват, ако вие гласувате за БСП, всички ние лешояди прегладнели сме се насъбрали в очакване.
4
11
 
15
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
По начина, по който БСП функционираше, ръководена от една несменяема върхушка, никой не гласуваше за тях. Защото нищо не правеха, освен да плащат скъпо за пиар и да похарчат с лека ръка чужди пари. Сега на тази върхушка властта отиде в цялата партия, която се оказа по-мъдра от и избра лидер с визия за истински реформи. Спечелиха стотици хиляди нови последователи. Но старите муцуни си мислят, че няма да могат да се възползват достатъчно от спечеленото от Нинова и екип, ако БСП вземе властта.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ако това е истина,кой,бе КОЙ бихте избрали?Имате ли подготвен,от всички приемлив кадър?Или само се джавкате и цепите за радост на ГЕРБ.Ако това е идеята,добре,но ако искате да сте алтернатива и сериозна опозиция,се вземете в ръце и се стегнете,защото хората очакват това от вас,а не да правите уйдурма с противника.
2
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То партия няма те лидери избират... смешни пишман социалисти.
1
6
 
14
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Тоест заглавието е явна лъжа! Конгресът нищо такова не е поискал :-)