Бюджет 2018: По-високи заплати, ама ако ги произведем!

Кабинетът одобри бюджета за следващата година, на ход е парламентът
132
Бюджет 2018: По-високи заплати, ама ако ги произведем!
Владислав Горанов. Снимка: архив, БТА

Заплатите в следващите години може да растат повече, но преди да похарчим тези пари, трябва да ги произведем. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, след като правителството одобри бюджета на държавата за догодина. Министерският съвет прие и бюджетите на НЗОК и ДОО, които влизат за обсъждане в парламента.

В най-важния финансов закон на държавата е заложен ръст на икономиката от 4%, дефицит 1% и вземане на нов държавен заем в размер на 1 млрд. лв.  

По думите на Горанов растежът дава възможост за по-високи заплати в бюджетния сектор, нещо, което не можехме да си позволим в годините след финансовата криза.

"Над 730 млн. повече разходи за персонал е стъпка, която по моите разбирания е значителна. Дали може още, със сигурност хората, особено заетите в бюджетната сфера, имат желание да получават повече. Неслучайно Алън Милн в книгата си, когато се опитва да предаде послание на своето дете, казва: "Колкото повече, толкова повече“, но това не са средства на финансовия министър, а на българския данъкоплатец и ние трябва да търсим баланс между всички сектори“, каза Горанов.

Той оцени бюджета като добър и оптимален, отчитащ приоритетите на правителството в образованието, сферата на сигурността, социалната сфера и др.

Горанов коментира, че претенции за повече пари винаги ще има и допусна, че да се прави бюджет в период на икономически растеж е по-трудно, отколкото в период на криза, когато всички знаят, че рестрикции се налагат.

Субсидията за политическите партии за догодина остава същата – 11 лева за подаден глас.

"Не съм сигурен, че ако тя се намали, демокрацията ще укрепне", аргументира се Горанов, но допълни, че от лидерите в Народното събрание зависи дали ще има промяна. Той обаче предупреди, че алтернативните методи за финансиране на партиите означават зависимостта от задкулисието да расте.

По думите му коалиционният партньор – Обединените патриоти, са удовлетворени от финансовата рамка, но само парламентът може да реши как ще изглежда тя окончателно. Все пак финансовият министър не очаква изненади при гласуването в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след като разбихме цялото производство и го приватизирахме и продадохме за жълти стотинки, кой точно произвежда нещо едро?или да го разбираме че малкият бизнес каквото произведе ще му го вземем за да го раздадем на останалите?
27
2
 
25
 
! Отговори
НЕ на бюджета преди 6 години
В БЪлгария няма и 1 000 000 реално работещи .От тях наглите крадци около БОрисов искат да ограбят годишно по над 23 000 живи лева.С тях да издържат огромна армия от крадливи бюрократи .Да дават по 2000 000 000 годишно за издържка на наркоманите от Брюксел и по 1 0 000 000 000 за нагло корупционни обектчета по оперативни програмки,възлагани главно и предимно на партиино подставени групировчици..
26
0
 
32
 
! Отговори
Илко преди 6 години
Свети Петър към новопристигналите:- Здравейте. Това е Рая. Тук няма работа, няма заплати...- Баси, ние сме във Видин!
25
2
 
19
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 6 години
КЪде ще вкарат над 4 500 000 000 ограбени от народа кървави левове тн БДЖ"пътнически превози"..
24
0
 
28
 
! Отговори
Илко преди 6 години
Общ работник вече не издържа на зверския труд и ниското заплащане... отива при шефа и му вика: - Шефе, повече не може така, искам заплата от 3000 лв. и почивка в събота и неделя!- Готово, няма проблеми... ама какво ще кажеш за заплата 5000 лв., личен автомобил и безплатна карта за 10 дневна почивка?- Шефе, ти се майтапиш?- Ааааа, ти първи започна!
23
2
 
19
 
! Отговори
Илко преди 6 години
То политиците в България взимат заплата, взимат други, които им се водят неотчетни, карат държавни пари, охранява ги държавните служби.Всичко това плаща народа.Отгоре на това, не им стига, а и покрадват. :)Министъра на здравеопазването, който подаде оставка днес задигна 1 милион лева.Сладък живот си живеят.Рекетират народа с данъци и такси, а накрая крадат от събраното и тъпчат в техни сметки.Е това е живот...
22
1
 
19
 
! Отговори
Оставка Борисов преди 6 години
Десетките милиарди ограбени от народа се перат през партиино подставени фирмички..
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тоя е с особена форма на главата нещо...
20
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво точно произвежда депутатът, за да е заслужил 5000 лева заплата с бонуси и безплатен транспорт?
19
1
 
13
 
! Отговори
пп преди 6 години
А колко от тези 4% ръст очаква Горанов да произведе персоналът на бюджетна издръжка, на които ще увеличава заплатите?
18
0
 
21
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
заплати за политиците ни само ако ги произведат ,ко ще кажете а?
17
7
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
А,ааа!Ако ги произведем,я.Аз нали все това приказвам,ама няма кой да чуе.Който произвежда,той трябва да взема по-вече пари.А вие давате по-вече на тия,които не произвеждат.Сега работника взема много по-малко от един учител,например.Ще кажете,ама и той произвежда знания.Само,че няма как да се нахраниш със знания.И за да не ме разберете неправилно:Нека и учителите да вземат по-големи заплати,но не с такава голяма разлика.Сега мин.заплата я вдигнахте с 50-60лв,а на учителите с 600-700лв.Това не е н
16
0
 
30
 
! Отговори
Илко преди 6 години
Сещам се за един виц...На интервю за работа:- Каква ще е заплатата?- Заплатата като за начало ще бъде 500 лева.- Ооо, но това е прекалено малко- По-късно ще бъде повече.- Добре, тогава ще дойда по-късно!Та така...ние ще отидем да работим в Западна Европа. Ако някой ден заплатата стане по-висока, ще се върнем в България.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ау, ако го чуят господарите му отвъд океана за това изказване как задкулисието ще се увеличи ако се махнат субсидиите, ще му дърпат ушите. Странно, как там цялата предизборна кампания се финансира с дарения на частни лица и корпорации, и това не е задкулисие, но в България е. Нищо, раздайте си субсидиите, ограбете каквото е останало, малко ви остава. Колко още мислите, че ще можете да гризете кокала, преди да гризнете тоягата?
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
750 милиона лева в повече бла бла бла, ще вземем 1 милиард нов кредит и излиза че всички увеличения са базирани на нов държавен кредит.А догодина от къде ще дойдат? от пореден нов кредит за 2019-та.и така до Гръцката епопея, дано поне да влезем с техните пенсии в "криза" а не с нашите...
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на зам. министрите с 50% отгоре, а? Те да не би да са ги заработили???Що не си намалихте субсидиите, с какво ги заработихте, като фалшифицирахте изборите ли?Или за един сватба, за друг - брадва ...Наглости!
12
2
 
34
 
! Отговори
Тъои преди 6 години
Какво да произвеждаме след като сте унищожили български бизнес откакто ГЕРБ е на власт.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мама обеща, че ще ми купи колело...ама друг път! И тоя същия, ще вдигне заплатите...ама друг път!
10
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя чел и друга книга?! И пак заем, колко станаха вече заемите теглени от герберите - 20млрд.?!Тия не се ли накрадоха?
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-високи заплати, ама...друг път...