Будна нация ли сме? Размисли от парламентарната трибуна

От ГЕРБ се похвалиха – има промяна в образователната сфера
20
Будна нация ли сме? Размисли от парламентарната трибуна
Снимка: архив Булфото

"Будни" ли сме като нация днес, какво е образованието на децата ни – това коментираха депутати от различни партии в Деня на народните будители, като не пропуснаха да прокарат и политически искания по повод празника.

От парламентарната трибуна като аргументи всички припомниха делото на просветителите, направиха исторически препратки, цитираха поети и писатели.

От ГЕРБ се похвалиха, че има промяна в сферата на образованието, което е приоритет, и тя е в правилната посока. В декларация от името на ПГ Милена Дамянова заяви, че са отделени над половин милиард повече за образование и наука, които са за конкретни дейности в средното и висшето образование – всяко дете да посещава детска градина и училище, всяко училище да има достатъчно финансов ресурс, за да покани и задържи най-добрите учители, всеки учител да има средства да работи професионално.

Тя посочи още, че със законови промени стипендии ще получават всички осмокласници, а 16 пъти повече са средствата за развитие на професионалното образование.

По думите й в проектобюджета за 2018 г. са заложени за наука 121 млн. повече в сравнение с тази година с цел подкрепа на младите учени.

"Не е достатъчно, но са стъпки, които носят промяна. Тези, които са убедени, че пътят е правилен, са повече", настоя Дамянова, която разкритикува "истеричните приказки за апокалипсис" от опозицията. Тя посочи още, че системата на образованието няма нужда от спорове и че от ГЕРБ не твърдят, че промяната ще е лесна и ще се случи веднага.

Иво Христов от БСП обаче заяви, че повече от 2.5 млн. българи са напуснали страната ни, като близо 32% от тях са хора с висше образование. По думите му в страните, в които живеят и работят, те произвеждат близо 100 млрд. долара БВП. Това означава, че страната се е лишила от още един национален бюджет, пресметна социалистът.

Христов цитира и международни изследвания, според които голям процент от учениците ни са функционално неграмотни по природни науки, математика, литература. "45% от първокласниците нямат за роден език българския, 38% от българите не завършват висше образование", каза още депутатът.

По думите му има над 50 висши училища, които са обявили далеч повече свободни места, отколкото са завършващите абитуриенти. Според него ректорите трябва да издадат заповед вечер университетът да се заключва, "защото ще влезе някое куче и ще завърши".

България, една от страните с най-високи показатели по образованост и разпространение на науката, в момента се нарежда след 50-то, 60-то място по всички международни класации, посочи още депутатът, според когото има "бракувани" доклади колко много сме напреднали.

"Вчера беше Хелоуин, празник на мъртвите, да не се превърне Денят на народните будители в празник на прекратяване на българското образование", посочи той.

От ДПС отново настояха за изучаването на майчин език. Ерол Мехмед от ДПС заяви, че Левски винаги ще е съвестта на държавниците, дръзнали да оспорват равноправието на българи, турци, евреи, живеещи в "чистата и свята република".

По думите му майчиният език е в основата на всичко, а Паисий вечно ще ни държи будни със страшния въпрос: "Поради що се срамиш да се нарeчеш българин и не четеш, и не говориш на своя език".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък честити Хелоуин, защото бил по-познат на българските деца и по-рекламиран. "Децата не знаят какво е дух и душа, защото не учат вероучение", коментира депутатът, според когото трябва да се поправи както този пропуск, така и редица пропуски и неточности в учебниците по история.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Аман от ***!Училищата ,образованието е светско!няма място ни за майчин език,ни за религия в него!майчин ...ако *** е китайка,китайски ли ще учиш в училище?турски и сега се учи!свободно избираем предмет!извън училище си учи каквото искаш,няма ти плаща данъкоплатеца за прищевките!
16
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 6 години
Не сме будна нация. Спасяваме се поединично. Почти нищо не е каквото трябва да е. За да е детето ти образовано даваш луди пари за езици, танци, спорт - това първоначално, след това следват математика, български - и тези, които трябва да са будители по призвание са част от търговците... И тук там има по няколко зрънца, които са там, за да пазят надеждата жива.
15
2
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
До успокоя другаря Христов ,че колкото и да създадат българите по света и у нас,ще е крайно недостатъчно за издръжка на политическата върхушка
14
1
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Никой от будителите не е бил на държавна работа, когато се е създавал като такъв. Също така, никой не е бил политкоректен и не е следвал политиката на някоя партия, нито е виждал ролята на държавата и чиновника, като монополист и духовен водач в сферата на науката и образованието. Будителите са цвета на нацията, а не цвета на някое министерство, било то и министерство на науката и образованието. Ако политиците искаха искрено да имаме будители и днес, те щяха да прекратят монопола в тези сфери!!!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самият факт, че имаме такъв празник означава, че тоя народ трябва да се събуди. Като не върви с викове трябва със сопи. Ама пак не е сигурно.
12
1
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Ама много си заспало
11
3
 
3
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Будители като Ботев и Вазов се раждат веднъж на няколко стотин години. Тяхната летва е много висока заради крайностите на времето, в което са живели. Ние няма за какво да се борим, имаме свобода, пари искаме.
10
3
 
7
 
! Отговори
ууу преди 6 години
ГЕЕРБББОРИСОФФФ, не говори празни приказки, не се прави велик манипулант, 30 години все това слушаме от теб и съпартийците т - модификациите на БКСП-то. ЗАПОМНИ (въпреки че много добре го знаеш, и малбоумните знаят древната истина) - ПРЕДИ ДА ИМА ОБРАЗОВАНИЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЧОВЕК, ЖИВ, ЗДРАВ, НОРМАЛЕН, ЗА ДА ГО ОБРАЗОВАШ. Но НЕОЛИБЕРАЛИЗМА, който пак развихряте от десетина дни като вампири, яко допринася да идат на ОНЯ СВЯТ по 110 000 българи, от тях - 450 - под годинка. Та, кого ще образоваш, бе!
9
3
 
7
 
! Отговори
вижда се преди 6 години
РОБИТЕ СА ЗАСПАЛИ !!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИТЕ ПРАЗНУВАТ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ.ОСТАТАНАЛИТЕ ПРАЗНУВАТ ПРАЗНИКА НА УПРАВЛЯВАЩИЯ НИ ПЛОД.
7
3
 
9
 
! Отговори
ЕГИПЕТ преди 6 години
Нощта ражда от мъртва утроба, вековната злоба на роба
6
4
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Будни сме да ....произвели сме 100 000 тона тикви ! Смятай сън не спим тикви да произвеждаме ! Тикви под път и над път .....тикви в двора тикви в парламента .....будни сме да !
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И овците са будни животинки, гледат умно и преживят.
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ ОБРАЗОВАНИТЕ ТРЪГНА НАПРЕД.
3
6
 
9
 
! Отговори
за 3 преди 6 години
еврейската нация е най - пр0стата и най-крадливата в масовия случай!
2
12
 
4
 
! Отговори
Джоузеф преди 6 години
Българската нация е най - пр0стата и най-крадливата в масовия случай!
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия като надуват фанфарите за някакви си успехи да си спомнят думите на еднокнижния им вожд "аз съм ***,вие сте прости и за това се разбираме " или пък какво изрече тия дни финансовият им "гуру" Горанов ,че "висшето образование е вредно за здравето на децата" мисля,че тези бисери са достатъчни за да се види нивото на властимащите.