ГЕРБ и БСП заедно? Според Плевнелиев демокрацията ще се обогати

Президентът 2012-2017 г. обаче не вижда възможна коалиция до 2 г.
84
ГЕРБ и БСП заедно? Според Плевнелиев демокрацията ще се обогати
Снимка: БТА, архив

Президентът 2012-2017 г. Росен Плевнелиев не вижда възможна коалиция между ГЕРБ и БСП в близките 2 години, но смята, че демокрацията би се обогатила от такава.

"Щеше ми се да сме го докарали до там, като например демократични и успели държави като Германия, Холандия, където една голяма коалиция да не е никакъв проблем. Да не губят своята идентичност и връзка с хората, но и да дават решения в трудни моменти. Трудно обаче мога да си представя от всичко, което виждам в момента, една голяма коалиция в България – между ГЕРБ и БСП", каза той в интервю за "Фокус".

Според него особено БСП в момента крайно агресивно и непродуктивно действа на фона на предстоящо европейско председателство. "Това не ме прави оптимист, че при едни извънредни избори партиите след това ще могат да градят мостове и да действат заедно. Така че не виждам подобна възможност в близките 2 години, но се надявам да може да има такава. От нея само българската демокрация ще се обогати", подчерта Плевнелиев.

По думите му, ако в България днес като опозиция се дефинират БСП и ДПС, то категорично те не са символ на каквато и да било ефективна антикорупционна дейност през годините в българската политика и обществен живот.

"Лично аз не мога да приема не само като политик и държавник, но и като обикновен български гражданин, че партии, които отдавна са се провалили по тази тема, днес вдигат високо знамето и се чувстват едва ли не като алтернатива или морален съдник. Но освен тези две политически партии, всички заедно от политическия спектър на България, вкупом, се проваляме дотук в голямата тема за справедливостта и борбата с корупцията", призна Плевнелиев.

Той подчерта, че са необходими конкретни резултати и именно затова вместо да се иска вот на недоверие, по-скоро трябва да се види качествен дебат и единение в Народното събрание за това как да се направи силно антикорупционно законодателство, ефективен антикорупционен единен орган така, че най-после скандалите да останат на заден план, а усещането на гражданите за справедливост да се върне.

Плевнелиев е категоричен, че оставката на проф. Николай Петров не може и не бива да разклати стабилността на правителството. "Аз считам, че правителството, както и формулата, която беше избрана, е стабилно. Считам също така, че към днешна дата няма алтернатива, поне не виждам такава, а все пак България трябва да може през следващите месеци и години да действа отговорно", допълни той.

По думите му изглежда така, че всеки, който се е опитал да бръкне дълбоко в раната, по-скоро е бил изхвърлен от системата на здравеопазването. "Но трябва да се бърка още и още по-надълбоко, за да може наистина да направим реформа, която да ни придвижи напред не просто заради една или друга цифра или показател в бюджета на държавата, а преди всичко заради усещането на българските граждани за качествено здравеопазване и справедливост при разпределянето на обществения ресурс", каза още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2-3 трола пускат еднообразни коментари тук, даже малко въображение не могат да проявят. Само дай им да плюят,че да си заработят стотинките (копейките)
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че сега са заедно - като корупционен манталитет, като кадри, които са били към едните, а после към другите и пр. На последните избори Борисов поздрави Нинова и БСП, които се били "борели мъжки". Точно заради това реално срастване говорим за мафия - лобита, оплетени като свински черва. ГЕРБ плачат, когато "колегите вляво" просто поискат по - апетитния дял от " баницата", наречена България. И тогава говорят срещу комунизма, Русия, репресиите от миналото и т.н. Иначе симбиозата е факт
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре бе бай Кевин Спейси излезе от гардероба ,Рошка ти кога ше го сториш? Не се крии кат мишка.
16
5
 
31
 
! Отговори
да преди 6 години
Па'разит, стига имитира поглед като на мъжете, че си много смешен
15
6
 
28
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Ако никога не му споменавате името , ще сте върха !!
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демонкрация с тотално нарушени трудови, граждански, здравни, юридически, социални и човешки права
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къпод!
12
4
 
19
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Ми те са в коалиция ама скрита!
11
5
 
45
 
! Отговори
Ясен А. София преди 6 години
Плащат ли ви да го покзвате този мишкар?Имаше цял мандат да направи нещо за България, но той предпочете единствено да лиже западняшки задни части и да прикрива далаверите на ГЕРБ.
10
5
 
45
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 6 години
ДО КОГА ЩЕ НИ НАТРАПВАТЕ ТОЯ НЕЕЩАСТЕН КРЕЕЕЕЕЕЕТЕН БЕ ХОРА??????????? НЕ ГО ИСКАМЕ, НЕ ГО ИСКАМЕ, НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ?
9
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоууу, медиите...стига сте ни пробутвали това жалко подобие на същество...
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те от много години са заедно правят циркове в парламента и крадат заедно това обяснява и че няма нито един осъден за кражба изкарват на показ само някои кметове които крадат и не делят с тях бе всички са *** а народа мълчи няма кой да го поведе и да смачка тая шайка крадци
7
5
 
34
 
! Отговори
??? преди 6 години
Къде е Юлияна,бе "мъжкар"? Позор си ти !
6
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обамистите съсипаха запада със Сорос! Напълниха ни с бежанци и ислямисти и съсипаха собствения си неолиберален модел!
5
5
 
55
 
! Отговори
боян преди 6 години
защо продължавате да му давате поле за изяви на това позорище?!?
4
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя кат къв са изказва ? Кой ? И що му дават димата?
3
4
 
44
 
! Отговори
евро-атлантик преди 6 години
Бе тоя от къде ги реди тия мъдри слова? Да не би от вилата си в Гърция?
2
5
 
47
 
! Отговори
Чо Чо Сан преди 6 години
Какво ни навирате постоянно този ***?! Това,че по нещастно стечение на обстоятелствата го е направило.марионетен президент не променя факта,че отдавна е БИВШ и неговото мнение тежи толкова,колкото това на господата Сулю и Пулю.
1
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ни занимавате с тоя умствено недоразвит човек да заминава да демократизира Либия и Ирак.