Проф. Начев за Ананиев: Честен е, да не се забърква с лобита

Препоръките на хирурга към новия здравен министър
Обновена: 10 ное 2017 13:19 | 10 ное 2017 13:16, Анисия Иванова
17

Когато правим трансплантация или каквато и да е сърдечна операция, не даваме сертификат за безсмъртие, защото Господ решава кой, колко ще живее. Но целта на тези интервенции е, колкото и да е определил Господ да се живее, а не да се мъчи човек. Това са думи на директора на университетската болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев, който е специализирал в САЩ, Германия и Англия. Носител е на орден "Стара планина" първа степен за изключителни заслуги в развитието на науката и кардиохирургията в България.

Bulgaria ON AIR го потърси за коментар за новия здравен министър Кирил Ананиев. Според професора няма никакво значение дали новият министър ще бъде финансист, медик, икономист или какъвто и да било, тъй като са важни възгледите и намеренията на личността.

"Приемам Кирил Ананиев с надежда. Познавам го много добре – от 2003 г. до 2006 г. работихме заедно в управителния съвет на Касата. Познаваме се и от преди това. Той не е встрани от системата. Много е важен и екипът, с който ще работи на един толкова политически пост", отбеляза той.

Професор Начев подчерта, че вярва на Кирил Ананиев, тъй като за него той е честен човек и добър гражданин, който обича дарителството.

"Съветвам Ананиев да бъде себе си, тъй като той е много стойностен човек, който е преживял много сериозни неща в професионалния си живот. Ще бъде много лошо за него, ако се забърка с някое лоби, защото другите ще се обърнат срещу него. По-добре е проблемите да се решават принципно, съгласно някакъв регламент. Той е изключителен дипломат – това мога да го гарантирам", категоричен бе медикът пред водещата на "България сутрин" Лора Инджова.

На въпрос - кои са най-големите проблеми в здравната система у нас, които трябва спешно да бъдат решени, той посочи, че трябва да се помисли най-напред за финансирането.

"Сегашният модел на финансиране не е подходящ. Идеята парите да следват пациента е добра, но всъщност няма достатъчно механизми за контрол на това движение. Действително ли пациентът е отишъл там, където отиват и парите? Трябва да се сведе до минимум възможността за отчитане на дейност, която не е извършена. Електронната здравна карта ще помогне много в това отношение, защото ще намали възможността да се отчитат хора, които не са минавали изобщо през болницата", уточни кардиохирургът.

По думите на проф. Начев второто нещо, което не търпи отлагане, е свеждането до минимум на възможността да се извършват дейности, които не са показани при пациента, само за да се приберат пари от касата.

"Всички знаем, че съществуват дейности, които не са показани, че се извършват на пациента, а това е още по-страшно, защото се подлага човешки живот на риск", заяви той.

Професор Генчо Начев смята, че третата неотложна промяна, която очаква новия здравен министър, е повишаване на контрола върху качеството на медицинската дейност.

"В България няма задължителен контрол на медицинската дейност. Липсва, защото контролът ще покаже, че тези, които се тръбят за много добри, всъщност не са. При въвеждането на тази промяна, ако болничните заведения паднат под качествения показател, то те трябва да спрат за няколко месеца дейността си, докато не се специализират, тъй че да не застрашават живота и здравето на пациентите", отсече директорът на "Св. Екатерина".

Цялото интервю гледайте във видеото на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
БРОЯТ НА ПРОФЕСОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ Е ПРИБЛИЗИТЕЛНО РАВЕН НА БРОЯ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ В БА! ... А И ПРИНОСЪТ НА ПЪРВИТЕ Е ПРОБЛИЗИТЕЛНО РАВЕН НА ПРИНОСА НА ВТОРИТЕ В РАЗВИТИЕТО И ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯТА МАЙКА МИЛА!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До къде стигнахме! Щом и Начев започна да се оплаква от лобита! Та той като директор на НЗОК направи всички кардиологични пътеки на светлинни години по цени от другите. А след като и Ананиев му е помагал тогава - какво ли да чакаме сега?
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1. Престой от няколко дни в САЩ не се нарича специализация! Пък и познавайки системата там, не е пипнал НИЩО! 2. Крадеца вика дръжте крадеца!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честен, честен, колко да е честен един стар мушеник!? По честен от Бойко Борисов не може да бъде! Факт!
7
1
 
3
 
! Отговори
Doctor gogo преди 6 години
Naj golemite kradci se izkazvat kompetentno.
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако парите не следват пациента, те ще поемат по друг път - директно в джобовете на лекарите, а пациентите ще висят отвън непрегледани. Така ще пестят разходи.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честност в политик е като да искаш вълна от костенурка.
4
2
 
4
 
! Отговори
Bar ozon преди 6 години
V zdravministerstvoto nepremenno edin ot zamministarite da e profesionalen mesar i koliach....
3
2
 
8
 
! Отговори
80 процентов преди 6 години
Ако наистина е честен и прояви това на 100% резултатът накрая ще е проклятие и критики от цялата лекарска гилдия!Защото лекарите и те като българите. Искат началника да е принципен, ама с другите!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия сатрапи ли са честни ? Все пак точно за хирург се изсиква известна доза извратеност айде стига полемики те сите са честни ама все са калинки и шуробаджанаци на некой.
1
0
 
14
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Честен политик е нещо като девствена пpoституткa :)