Мина Андреева - дясната ръка на Юнкер, сравнявана с Бритни

Заместник-говорителят на ЕК пред Мартина Ганчева
13 ное 2017 13:52, Екип на Bulgaria On Air
40

7586 гледания   |  Още видео

Мина Андреева е гласът на Брюксел и абсолютната звезда на Европейската комисия. Преди време американското списание "Политико" я сравни с поп дивата Бритни Спиърс. Млада, умна и надъхана, тя мечтае да работи за Европа от 8-годишна. Днес Мина Андреева е заместник-говорител на Европейската Комисия и е дясната ръка на председателя  Жан-Клод Юнкер. Какъв е пътят към върха и какво е да жонглираш с думите? Мартина Ганчева се срещна с Мина Андреева в Брюксел, вижте какво сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Г-жо Андреева, Вие сте един от тримата основни говорители на Европейската комисия. Европейската комисия и Белият дом са единствените институции в света, които дават брифинги всеки ден. Трудно ли е да се справите с тази задача, с това предизвикателство?

Голяма отговорност е най-вече, но чувството е просто уникално, защото светът гледа към Европа и очаква да чуе гласът на Европа и това, може би звучи патетично, но това е искреното ми чувство. Когато се кача на сцената, чувствам от една страна възбуда, но от друга страна огромна отговорност, защото всичко, което кажем на сцената като говорител ,е позицията на председателя Юнкер, е позицията на Комисията. Затова всъщност всяко изречение, всяка една думичка е много важна и трябва да бъде обмислена много добре.

За кои теми се говори най-трудно?

Не бих казала, че има трудни въпроси или трудни теми. Има само трудни отговори, но именно това ми е работата. Работя в институция с 35 000 служители, има експерти на всякакви възможни теми. Моята работа е да знам как най-бързо да добавя информацията, която журналистите търсят и която аз търся. Малко съм и като журналист, трябва да намеря информацията ,това ми е работата. Понякога има голямо очакване в Комисията ,когато темите са много политически, когато говорим за Брекзита или за Каталуния. Най-добрите говорители са политиците. Тогава самият председател или комисарите се явяват пред медиите и обясняват позицията на комисията.

България все по-често попада в дневния ред на Европа, но попада ли в дневния ред на постоянно акредитираните журналисти? Питат ли тукашните журналисти за България?

Винаги обичам да сравнявам залата за пресконференции с една малка Европа, защото всеки национален журналист, всеки журналист от някоя националност пита за неговата или нейната страна-членка. Тоест гърците винаги ще питат кога европейските институции се връщат в Атина, за да проверят дали програмата за стабилност все още върви добре, италианците винаги ще питат за банковия сектор, българите пък често питат за докладите по механизма за сътрудничество и проверка, а сега испанците естествено всеки ден питат за Каталуния. Това е красивото на Европа. Разнообразието на Европа е отразено в различните въпроси на журналистите в залата ни за брифингите. Тоест човек винаги знае какво се случва в България или в Малта и това е прекрасно!

Сама намекнахте, че се намираме в една много интересна ситуация – от една страна е Брекзит, от друга страна е Каталуния? Няма ли всички тези крехки политически теми да затруднят българското председателство? Какви са вашите очаквания, защото ние залагаме големи надежди в София?

И ние залагаме големи надежди и председателят Юнкер е голям приятел на България. Той вярва в успеха на нашето председателство. България ще поеме европейският кораб, ще станем европейска столица за шест месеца и ще е много важно от една страна да имаме силен европейски глас, защото ще сме председатели на всички съвети, където се обсъждат предложенията и политиките на Европейския съюз. От друга страна ще трябва тихо и кротко да се търси консенсус между 28 страни-членки и това се прави, като не се защитава националния интерес, а както казвам – тихо и кротко. Това ще е ролята на България през следващите 6 месеца и аз се надявам, че ще има малко повече европейско самочувствие, защото ние всички вярваме в това, че ще е успешно председателство. Юнкер много обича да казва – „България е велика нация“. Ако има повече самочувствие по време на председателството, това би било рецепта за успех.

Няма ли това самочувствие да е по-голямо, ако станем пълноправни членове на Шенген и ако влезем в еврозоната? Защото отдавна се надяваме това да се случи,получихме не веднъж и два пъти подкрепа от г-н Юнкер! Какво обаче ни липсва?

Не липсва нищо, защото критериите за Шенген вече са изпълнени, Комисията го е казала, но в края на краищата това е единодушно решение на страните-членки и за жалост е политическо решение. Самият председател Юнкер лобира и говори с различните лидери, за да премахне последните проблеми и България да може да стане пълноправен член на Шенген и на еврозоната.  Той самият в Германия винаги обяснява на баварците как дългът на България е още по-нисък от този на Германия. Така че поущрява България.

Тепърва ще говорим много за европейските теми и за българското председателство, но ми се иска сега да се фокусираме върху вас. Особено голям успех е да достигнеш до този връх, за да се превърнеш в един от гласовете на Европейската комисия. Какво бихте казали на младите хора, които мечтаят за подобна позиция. Трудни ли са стъпките към върха?

Ако човек вярва в Европа, тогава не е много трудно, защото всичко е въпрос на амбиция.Винаги съм знаела, че искам да работя за и в Европа. Още преди да напусна България, когато бях на 8 години, най-важното е да се учат различни езици, защото тук не се говори само български. Най-малко три езици трябва да се говорят, освен това трябва да има интерес към европейските процедури, защото не е много лесно да се обясняват. Аз лично съм следвала Европеистика и Европейско право, а след това положих изпит, за да мога да остана тук.

Имате ли някакъв спомен какво ви е провокирало като едно 8-годишно момиченце да се влюбите в тази идея! Нещо, което конкретно ви е провокирало?

Още в детската градина започнахме с езици. Майка ми беше преводач, говореше често в къщи английски с мен. В първи клас започнахме с руски, тази любов за езици беше там. И много исках да видя как изглежда светът извън България, защото тогава не можехме да напуснем страната. Исках да разгледам, да видя къде се говорят всичките тези езици. Мисля, че фактът, че баща ми беше и все още е журналист, винаги искаше да знае много неща за страните-членки, говорехме за тези неща в къщи. И фактът, че майка ми беше преводач и тази любов за езици. Тази комбинация помогна за моя итнерес и за моята любов към Европа.

автор: Мартина Ганчева, Bulgaria ON AIR


40
Още по темата: Bulgaria ON AIRМина Андреева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Агата преди 1 година
"поущрява'' - няма такава дума на български... и още правописни грешки.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама дали пее като нея.
32
4
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Дясната ръка на Юнкер ха ха, жули му злобарките докато той пуши наргиле с дясната ръка. Коя ли е лявата ръка и има ли някоя която му пуши наргилето?
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щели да борят шуробаджанащината,хахаха!
30
3
 
8
 
! Отговори
Фикрет Longshanks преди 1 година
Крадливи ръчички у Юнкер колкото искаш. Обаче няма крака. Особено третият му е съвсем закърнял. Като Фики Стораро е.
29
3
 
19
 
! Отговори
Велик Зидар преди 1 година
Понеже на юдеомасоните им е забранено да парадират с материалните си придобивки и всички те се правят на скромни, единственото нещо с което могат да се изфукат са гойските ратайчета. Особено ако са засукани и стават за пляккане. И така нашето глупаво моме е победител за трета поредна година в престжните конкурси "Лакей на годината" и "Мис Ционис тка радост". Честито!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая буца така като я гледам значи трябва много да внимава, че Ванката като свите десетина XO реми мартана и като нищо може да я вземе за мъж и да и налети.
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 21

"Заместник говорител - гигантски успех, някой сеща ли се за по-голям?"

България беше изобразена като турска тоалетна клекало на картата на Европа в централата на ЕС в Брюксел така че всички да видят и да ни покажат ясно къде е мястото на България - отходната дупка на ЕС, слугите, миячите и чистачите. Затова поста заместник-говорител e гигатнски успех за българин, макар и тя не е стигнала сама то там а е спусната по партийна линия.
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мина Андреева - дъщеря на шефа на българската *** на Дойче Веле Александър Андреев. Само за протокола, написах й името в Гугъл да я видя що за птица е, че ми стана интересно.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека първо уточник колко ръце има Юнкер? Да не се окаже, че шесторъкия Шива е просто бледо подобие на Юнкер.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дали кяри колкото Бритни? Ако не верваш ходи я ритни.
23
0
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Заместник говорител - гигантски успех, някой сеща ли се за по-голям? Не знам защо българина има такова наиво-глуповато изпълнено с комплекси мислене и представи за света.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста абсурно ми звучи един зам. говорител да е дясна ръка на председателя на ЕК! Някакси я изкарахте все едно тях има някаква значима роля, а тя е просто едно пресаташе. Обаче щом това й е било мечтата, браво.
21
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пр**тия българин, всеки емигрирал на Запад мие чинии. А, който е успял..е връзкар, нагаждач и каквото се сетите.
20
1
 
9
 
! Отговори
sancta simplicitas преди 1 година
Юткер няма мисли, и дясната му ръка ги изразява?
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Елцин беше постоянно пиян докато СССР се разпадаше.
18
3
 
19
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 1 година
Интересно, какво прави с дясната си ръка Юнкер в свободното си време?
17
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредното доказателство, че българите в чужбина успяват само когато се откъснат от България - когато завършат чуждо, а не българско образование и когато кандидатстват за работа в чужбина при чужд работодател, а не българин. после нека политиците са вайкат как щели да върнат младите и образованите в България, докато през същото време си назначават неграмотните братовчеди и стринки.
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече успели българи като това момиче, толкова по-добре за България.
15
8
 
16
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
ако беше прочел/а внимателно статията, щеше да видиш, че момичето е напуснало България на 8 годишна възраст; завършило е 2 специалности в чужбина, навършила е пълнолетие в чужбина и е започнала работа в чужбина. България не играе никъде, още по-малко български заплати, тя не е някакъв връзкар-парашутист, спуснат от някоя бг партия. а ти не й плащаш никаква заплата. просто освен езиците, които очевидно владее, майка й (за разлика от други българки), е научила дъщеря си на майчин език.