Хазната гълта по 5537 лв. от всеки българин догодина

Икономисти: Премахване на три данъка и замразяване на вноската за пенсия
14 ное 2017 07:00, Елка Василева
64
Хазната гълта по 5537 лв. от всеки българин догодина
Снимка: архив, Reuters

Всеки българин ще извади догодина 5537 лева от джоба си, за да подсигури разходите на държавата, предвидени в бюджет 2018. Това показват сметките на Института за пазарна икономика (ИПИ), който представи традиционния си алтернативен бюджет, пише "Сега".

Сумата е по-голяма с почти 400 лв. спрямо тази година заради завишените разходи, които планира да направи държавата през 2018 г.

Според плановете на управляващите издръжката на администрацията ще струва по 348 лв. на всеки данъкоплатец, което е с 45 лв. повече от тази година. Толкова е увеличението и за армията и полицията, за чиято издръжка се очертава да платим по 627 лв. Други 541 лв. ще отидат за образователната система, а 663 лв. - за здравната.

Най-голямото бреме са социалните разходи - за да има пари за пенсии, помощи и обезщетения, на всеки данъкоплатец се пада да внесе средно по 1841 лв., което в сравнение с тази година е със 118 лв. повече.

Единствено намаление в сравнение с миналата година се очертава на парите, които всеки от нас трябва да плати за дълговете, натрупани от държавата. Лихвата по стари задължения ще коства 102 лв. на джоба ни при тазгодишни 116 лв. Освен това по стари борчове, теглени от различни правителства, на българския данъкоплатец се падат по 3309 лв., което е по-малко с 32 лв.

"Според нас с намаление на някои данъци и с по-разумни разходи можем да постигнем бюджетен излишък от 1.1 млрд. лв. и това е най-логичната политика при развитието на икономиката ни през последните години", заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.

Икономистите разкритикуваха правителството, че отново залага повече харчове, отколкото приходи, въпреки добрия икономически растеж през трета поредна година и очакванията той да се задържи до 2020 г. "Рано или късно обаче ще има нова криза. Хубаво е да сме подготвени, а не да се изненадваме, както ни изненадва снегът всяка година", коментира Калоян Стайков.

От ИПИ предлагат предвидените за догодина разходи да бъдат орязани с 3.3 млрд. лв. Според тях най-вече трябва да бъдат свити издръжката на администрацията и капиталовите разходи, които традиционно са прекалено раздути, не се изпълняват по предназначение и се харчат безконтролно в края на всяка година.

Вместо това от ИПИ настояват да бъдат предвидени реални буфери за посрещане на евентуално неблагоприятно развитие на икономиката. Това означава да се планира бюджет с излишък и да се натрупат повече пари във фискалния резерв.

В същото време според ИПИ страната ни може да си позволи премахване на някои неефективни данъци като тези върху дивидентите, лихвите и застрахователните премии. Трябва обаче да отпаднат и данъчни преференции като например облагането с по-нисък ДДС на туризма.

За да се подобри положението на пазара на труда с недостига на работна ръка, ИПИ предлага да се замразят планираните увеличения на осигуровката за пенсия с 1 процентен пункт от 2018 г., на минималната работна заплата от 460 на 510 лв. и на осигурителните прагове с 3.9%.

ИПИ настоява още да отпадне възможността вноските за втора пенсия да се местят от частните фондове в НОИ. Друго тяхно предложение е да се премахне монополът на здравната каса и да се развият частните здравни фондове, като 2 процентни пункта от здравната вноска да започнат да постъпват в тях.
 


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Така де преди 1 година
Данъците са чиста форма на кражба. Само се замислете, някакви умни глави са написали на един лист нещо, кръстили го закон и си длъжен да плащаш половината си заплата без ропотно за съмнителни дейности, които друг върши.
57
0
 
1
 
! Отговори
Ще гълта преди 1 година
И още....и още.....докато има абдали....Такъв умопо....мрачен народ,де кой го срещне ,го ограбва и заробва..... Е,няма друг такъв ” народ” под небесата. Уникум..
56
0
 
5
 
! Отговори
мунчо преди 1 година
56-ти,пак нищо не си разбрал:
държавата за НИКОГО ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ НЕ ХАРЧИ,
тя ЩЕ ВЗИМА ОТ ВСЕКИ обикновен българин по 5530лв догодина
и тези,които са в чужбина, са на кяр че от тях държавата НЯМА ДА ВЗИМА!
а това че те са на вън,ама ИЗОБЩО НЕ И ПУКА!
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минимална заплата трябва да е 1500 лева, така всеки ще си внася осигуровки 6000 лева годишно.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза че тези които са по чужбина ,са ни икономия защото за тях държавата не трябва да харчи по 6000 лева годишно.И за това държавата прави всичко възможно да гони хората.
53
0
 
11
 
! Отговори
мунчо преди 1 година
много от българите не знаят защо ще плащат тези пари:
-много е просто но никой не го казва:
защото държавата НЕ ВНАСЯ НИКАКВИ ОСИГУРОВКИ на държавните и общински
служители в пенсионния фонд,ама НИКАКВИ!
а това са близо 600млнл лв ВСЕКИ МЕСЕЦ!
и тези пари ги внася ОБИКНОВЕННИЯ българин,който забележете не е държавен
служител и накрая ще вземе/ако доживее/ мижава пенсия,а държавния служител,
който изобщо не е внасял осигуровки - ще вземе ТАВАНА!
е,ХАК НИ Е!
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хак да ви е!Сами си ги избрахте.
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
350 000 души администрация + 1/3 от населението индиици-не 5000,ако могат и с 15 хиляди биха ви одрусали,само за да си осигурят първите- комфорт,а на вторите да им се плати за невежеството и мързела.Затова-не плащайте,ако можете.
50
0
 
14
 
! Отговори
КОЛКО ВЗИМА ГОРАНОВ преди 1 година
1) ОСИГУРОВКИТЕ + ПЛОСКИЯ = 22 % ОТ БРУТНАТА ЗАПЛАТА

2) ОСИГУРОВКИ РАБОТОДАТЕЛ = 18 % СПРЯМО БРУТНАТА ЗАПЛАТА
( тези пари работодателя ги взима от труда на работника )

ПРИ СРЕДНА ЗАПЛАТА ОТ 1 000 БРУТО НАП ВЗИМА 40 % ИЛИ 400 лв. МЕСЕЧНО

НО СРЕДНАТА ЗАПЛАТА НА РОДИТЕЛИТЕ СЪС СПРЕНИ ДЕТСКИ,
ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ СА ПРЕМИНАЛИ ПРАГА В БРУТО Е ПО-ВИСОКА

ОКОЛО 1 200 лв. БРУТО

ИЛИ 1 200 Х 40 % = КЪМ 500 лв.
ДВАМАТА РОДИТЕЛИ ЗНАЧИ СНАСЯТ НА ГОРАНОВ 1 000 лв. МЕСЕЧНО

ОБАЧЕ 37 лв. ДЕТСКИ ЗА ДЕТЕТО ИМ НЯМА
49
0
 
8
 
! Отговори
ЦЕЦА КОМПИРКАТА преди 1 година
РОМЕЙКАТА ЦЕЦА КОМПИРКАТА И МЪЖА И ЗАЕДНО НЯМАТ И 1 ДЕН ТРУДОВ СТАЖ

ЗА СМЕТКА НА ТОВА КОМПИРКАТА Е РОДИЛА 23 ДЕЦА,

А САМО ЕДНА ОТ СНАХИТЕ И БЕ БРЕМЕННА С 12-то

НА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ 39 ПАРАЗИТИ НИЕ СМЕ ПЛАЩАЛИ ПО НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ЛЕВА МЕСЕЧНО

МАЙЧИНСТВА, ДЕТСКИ И БЕЗБРОЙ ВИДОВЕ ПОМОЩИ
48
0
 
9
 
! Отговори
ВЗИМАМЕ ПОВЕЧЕ преди 1 година
КАК ТАКА ПО 5 500 ОТ ВСЕКИ ?!

ВИЕ ДА СТЕ ВИДЕЛИ РОМ ИЛИ ОСОБЕНО МНОГО-ДЕТНА РОМКА,

КОЯТО ДОСЕГА ДА Е ПЛАТИЛА НЕЩО НА ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА ?

ЩОТО АЗ НЕ СЪМ ...
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Длъж се народе! Пак ще ни оправят отзад! При това без вазелин! Тия нормални ли са?! И после 75% живеели с пари под необходимия минимум за сносен живот... но пък за сметка на това администрацията расте и се развива! А хората, които реално произвеждат и изкарват парите в тая държава да... супата!
46
2
 
18
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 година
Аз изкарвам толкова за цяла година.А отглеждам и две деца. Тези , които са го измислили това нещо ,трябва да висят по стълбовете. Такова чудо няма по света.
45
12
 
2
 
! Отговори
asd преди 1 година
Сега си представете държава без данъци и осигуровки. Сигурно ви се струва Рай, но е Ад. Освен Дубай, но там има петрол. А онзи дето казва, че осигуровките за сметка на работодателя ги изкарвал пак работника да не си мисли, че е в центъра на вселената и всичко се върти около него. Може ли работодателя да ги е изкарал тези пари и да ги внася, за да се поддържа работната сила в икономиката, от което всички има интерес.
44
2
 
15
 
! Отговори
Безработен Българин преди 1 година
Не и от мен !
43
2
 
26
 
! Отговори
Васо преди 1 година
Че те някои българи работещи изкарват с труд по толкова пари за година. Е, да не се чудим тогаз, ако на някои им домилява социализЪма. Но така доще време да ревем и за турско робство. Един десятък. Хрантутим чиновници само. Имам акт платен преди 3г, пък бирниците още не са получили уведомление от стражарите, че е платен. Ивсеки като ме спре казва, че съм неизряден с всичките му последствия.
42
0
 
27
 
! Отговори
www преди 1 година
За да изчислите какво ви взема хазната, имайте в предвид следното: 1. Това което плащате като удръжки от заплата го умножете по 2, защото и работодателя Ви плаща още толкова, но го изработване Вие. Всяка стока, която купувате е с 20% ДДС. Ако харчите на месец по 1200лв, значи имате 200лв. данъци. Сметнете си и акциза - за гориво за колата, цигари, алкохол. Ще се изненадате какви пари плащате. Доста са, но има и къде да се харчат, нашите по-тъмни сънародници все пищят, че им са малко помощите.
41
5
 
17
 
! Отговори
асд преди 1 година
На изборите КОрнелия пак ще ви обещаваше, че ще вдигне данъците на богатите и ще даде на всички, а на богатите им обещаваше, че ще им махне данък уикенд. На практика всички знаем какво става като се докопат до властта.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 Извинявам се - 16.7%.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Абориген 37
Колкото и да ти е мъчно 12.7% от цената на всички стоки с ДДС отиват директно в хазната.