Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя

Президентът подчертава, че е радетел на диалога, а не на конфронтацията
Обновена: 20 ное 2017 18:04 | 20 ное 2017 18:00,
283
Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя
Снимка: архив, Булфото

Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за EURACTIV, публикувано на официалния сайт на президентската институция.

Държавният глава подчертава, че в отношенията с Русия се ръководи от интереса на България и на Европа.

"Нима смятате, че войнствената реторика спрямо Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, повишава риска и разделя Европа, точно когато трябва да стоим обединени срещу глобалния тероризъм, нахлуването на радикален ислям, нарастването на конфронтацията", посочва президентът.

"Канцлерът Меркел сподели наскоро, че не можем да говорим за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел много точно отбеляза, че трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Радетел съм на диалога, не на конфронтацията. Българите имаме дълбоки исторически връзки с руския народ и България може да спомогне за този диалог", заявява Румен Радев.

В отговор на въпрос за отношенията си с управляващите, президентът подчертава, че е за открити позиции в политиката и не приема над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се върши друго.

"Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения", категоричен е държавният глава и добавя, че има ценностни противоречия с правителството, които създават понякога напрежение.

"Например, за мен и за огромната част от българския народ, борбата с корупцията е приоритет. И бих искал да видя реални, всеобхватни и ефективни мерки от страна на управляващото мнозинство. Не декларации за борба с корупцията в минало време, като ревизия на приватизацията преди 20 години, а ревизия на крупните обществени поръчки в последните години, начина на харчене на еврофондовете, както и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разследване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време", е позицията на президента Румен Радев.

Според държавния глава, това може да възстанови чувството за справедливост в обществото, а не само ограничаването на антикорупционните мерки до проверка на имуществени декларации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
11
 
13
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски завинаги, Владимир Путин, Дмитрий Медведев и Сергей Лавров са големи политици.Свикнаха ли западните лицемери и слугите им в България?
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони.---------е оставаше да имаме и политици с пагони :) ама май натам сме тръгнали
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонименИ гадните византийци и мръсните араби. България винаги е била сама срещу всички, а русите са се възползвали с погасяването на пожара. Всички са заинтересувани БГ да я няма, Русия обаче най-малко.
23
12
 
8
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Жалка картинка да се съобразяваме с една изостанала държава
22
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако крим е руски , то по тая логика и кърджали и разград и т.н.т са турски ?! Нъл тъй обожатели на касапина путинчо ?!?
21
13
 
15
 
! Отговори
НАЙ-СЕТНЕ преди 6 години
един нормален човек да стане ПРЕЗИДЕНТ. БРАВО
20
1
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "На топа": Доколкото знам, ферибот Севастопол - Варна няма, а е добре да има. Първо обаче руснаците трябва да завършат моста през Керченския пролив (общо 19 километра) за да има сухопътна връзка между Севастопол и останалата част на Русия. За нас всеки нов транспортен коридор е от полза. А от упражнения в русофилство и русофобство се почели само по време на избори.
19
5
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Турция, Англия и Франция са вечните врагове на България,в последно време и САЩ.Ама историята трябва да се чете и разбира, а не да се слушат директивите на престъпника-милиардер чичко Сорос.Русия е братска страна и приятел на България!
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жалко за РадевА обясни ми ти ако беше рекъл, набори от 1970 до 2009 на границата с Украйна, да възпират агресаията, ти колко по-бързо отколкото пощенски гълаб щеше да излетиш.
17
7
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ех, как си искате Роската Плевнелиев да обяви война на Русия и да върне Крим от велика Русия на неофшистите в Киев- бандеровци и десен сектор, които забраниха да се говори не само руски, но и български в Украйна.
16
5
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
С тези си думи Радев да не вземе да раздели пастирката от нейното атлантическо финансиране; тя само чака да я напънат пак и ще се разохка по медии каквото и пъхнат в устата никаквицата.
15
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото Русия е велика сила и наш съсед, освободител и военен закрилник.
14
16
 
10
 
! Отговори
йосарян преди 6 години
защо този изклесяк, където и да отиде говори за русия? генерал, който не е водил битки не е генерал, а кух ***....
13
20
 
16
 
! Отговори
Жалко за Радев преди 6 години
Радев по поведението си прилича повече на пощенски гълъб на Путин отколкото на български президент. Жалко
12
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 10Румен Радев е един достоен слуга на Путин .
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонименТой Гибралтар е руски, ти за Крим ми говори. Руснаците изкупиха половин Европа, хамериканчовците ги е шубе вече на екскурзия да стъпят по тия земи, само колонията БГ и Мангалия остана. И Турция се усети и им би дузпата. С ядрената мечка шега не бива, да не се събудим някоя сутрин с 2 зори на небосклона.
10
11
 
16
 
! Отговори
Велика Русия преди 6 години
Никой не може да води война с Русия, никой не може да им говори от позиция на силата и да ги заплашва. Просто е безсмислено. Това го правят главно безмозъчни сини лилипyти и нищoжества като ислямиста Расим , Цвиконио, Винету и тн. които никога няма да влязат в бой. Те само насъскват и озлобяват страните една срещу друга и после си хващат самолета за островите и да си харчат откраднатите милиарди от българския народ. *** е че има много глупeндери дето им се връзват на простотиите.
9
11
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Румен Радев е един достоен БГ-президент.За разлика от смешника и краен русофоб Росен Плевнелиев!
8
10
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Русия е велика сила, Крим е руски ЗАВИНАГИ, свикнаха ли западните лицемери и слугите им в България?Да свикват и от НПО-тата , Отворено Общество на Сорос и НБУ.
7
11
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски!