Инвалиди vs. хора с увреждания? Параолимпиец внася закон

Михаил Христов от БСП смята, че инвалид значи невалиден
16
Инвалиди vs. хора с увреждания? Параолимпиец внася закон
Снимка: архив "Булфото"

Параолимпиецът и депутат от БСП Михаил Христов поиска отпадането на думата инвалид, защото според него тя означава невалиден, т.е. незаконен.

Той и съпартиецът му Крум Зарков са внесли промени в Закона за държавните такси, с които искат инвалид да бъде заменена с хора с увреждания.

"В едно общество, стремящо се съм европейски ценности и солидарност, е немислимо хората с увреждания да бъдат наричан инвалиди. Самата дума инвалид носи негативен заряд. Тя се асоциира с невалиден, лишен от законна сила, недействителен, болен", пишат в мотивите си вносителите на поправките в закона.

Според тях хората с увреждания не са невалидни и заради това те предлагат тази дума да бъде заличена от българското законодателство и да бъде заменена с хора с увреждания.

За да се случи това се налагат промени в девет закона.

С преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавните такси се променят и Закона за висшето образование, Закона за здравното осигуряване, Закона за железопътния транспорт, Закона за защита на животните, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за движението по пътищата, Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Хората с увреждания в България са около 800 хиляди.
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много мними инвалиди, които точат държавни средства, внасят леки коли без мита и ползват всички придобивки предназначени за инвалиди. Но да се оставят и реалните инвалиди без средства и да се затварят в домове, това е несериозно. Ние трябва да преосмислим отношението и мисленето си към хората в неравностойно положение. Вчера потребител ме попита защо съм учил езици??? Мисленето, мисленето е проблема!
6
3
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Кажи ми една цивилизована държава където инвалидите се заключват в домове, за да не загрозяват картинката на вас нормилните. Последните подобни практики са от Япония, но и там са преустановени. В Западна Евроа и САЩ можеш да видиш инвалиди на всякъде. Но там има скосени тротоари, нископодов градски транспорт, рампи. Но ние си обичаме ориента, всички недъгави в затвори или направо в пеща, че в домовете пак хабят ресурси. Хора ли сме, животни ли сме? После зашо няма да станем развита държава.
5
6
 
3
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 1 година
Невалидна е мръсната ви червена партийка, която само хвърля общи празни приказки и създава интриги в държавата.
4
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Хора с увреждания звучи като увредени, повредени хора и е много по-грозно от инвалид, което от много години се използва са хора, които имат сериозен и постоянен проблем с здравето и в никакъв случай не се асоциира с невалиден, незаконен, както твърди този. Аз лично не искам да обиждам инеалидите, наричайки ги повредени хора, т.е. хора с увреждания.
3
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може всеки десети да е инвалид, това е злоупотреба, граничеща с абсолютната глупост! Тези ТЕЛК-ове и инвалидни пенсии трябва да се премахнат изцяло, това е една порочна система за източване на обществени средства и още по-лошо стимулиране на мързела. Който е безпомощен инвалид да се настанява в определени домове, които имат някакви физически увреждания да им се предоставят консумативи и оборудва - пари на калпак е безумие.
2
3
 
13
 
! Отговори
тотко преди 1 година
Аз съм инвалид .Защо този параолимпиец-депутат се занимава с глупости точно сега.Готви се от това правителство нов закон за хората с увреждания засягащ тяхното освидетелстван от ТЕЛК.Бил от БСП ,бил в опозиция-в парламента си човече !Ще ни ощетяват и ще ни режат групите по ТЕЛК-овете!
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейски ценности и солидарност означава : един плаща, друг яде баницата... И ми се повръща от тази дума солидарност.