Война на рейтинги: Президентът води с много на премиера!

Динамиката спрямо Борисов – застинала в последните 3 - 4 г.
23 ное 2017 11:45, Петя Славова
132

Появата на Румен Радев измести Бойко Борисов, но той не е паднал за сметка на друга политическа фигура. Динамиката в общественото мнение спрямо премиера е застинала в последните 3-4 години. Това коментира в "България сутрин" социологът от Изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.

Проучване, направено от центъра показва, че 8 месеца след предсрочните парламентарни избори дистанцията между първите две партии ГЕРБ и БСП се запазва.

Като най-харесвани политически фигури посочени бяха Румен Радев със 67% и Бойко Борисов с 42%.

Гостът на Bulgaria ON AIR бе попитан какво разклати първата позиция на премиера, а той отговори, че не е привърженик на класациите, защото Президентската институция и останалите такива изпитват разлика помежду си.

"Президентът като фигура традиционно се ползва с по-високо доверие от останалите политически фигури. Това се дължи на няколко факта: Президентството е институция, пряко избрана от народа, титулярът е един човек и, до голяма степен, доверието към институцията е пряка функция на личностно доверие", обясни социологът.

По думите му отговорностите на държавния глава са сравнително по-малко от тези в изпълнителната власт и всекидневните скандали "твърде малко" се "лепят" на президента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
па, после - кой пишел фалшиви новини? а тва дето пишете кво е? абсолютна не истина!!! бекой ви верва, бе - он .., тренд, кои сте вие? кой ви финансира?
71
7
 
43
 
! Отговори
До 70 преди 6 години
Президента не е виновен,че Борисов ви държи на къса каишка,според думите на самия ББ.Правителството е това,което разпределя парите.И ако не крадяха толкова много,можеше да има нещо и за вас.Само да припомня,че в уж фалирала Гърция Ципрас ще раздаде за коледа по 1000 евро на калпак.Изводите си направете сами.
70
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
..."президентът като фигура традиционно се ползва с по-високо доверие..."Пълни глупости.Май забравихте рейтинга на Плевнелиев,който беше толкова нисък,колкото на никой друг.Днес имаме един различен президент,с достойно поведение,вдъхващ респект и уважение.Затова рейтинга му е постоянно висок за ужас на управляващите,които не успяха да си назначат поредната кукла на конци.
69
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До като си мерят рейтингите, народа живее с кубински заплати в псевдо европейска държава с европейски цени.
68
9
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Анонимен 65Та този човек в коя група е? В тези 80%, посочени от иво христов ли е?
67
25
 
10
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До 51 до 54Бойко Борисов Ви изработи всички кукловоди и се промуши през "иглени уши" . Ето за това Ви е яд, най-вече на себе си, че проспахте и подценихте "бодигарда на бай Тошо", а всъщност РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за *** човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата Психо-физическата подготовка на оперативния състав. ... Пък Бойко е хитър шоп, не пада в капаните дето му ги подлагате на всяка крачка. Пък за феноменалният му рефлекс и способност да отреагира вярно при непредвидени обстоятелства, да не говоря.
66
20
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Анонимен 57Българският народ въпреки грабителството на червените вампири и техните господари от Москва е построил това, което беше България през 1989. А тогава България беше вече ограбена и фалирала. А децата на "борците" срещу "монархофашизма", което звучи като "дървено желязо" продължиха с невиждани темпове да грабят и досега. България ще тръгне напред само ако се отърве от *** милионери, наричащи се "спциалисти" и от руския грабеж, който не е спрял през последните 72 години.
65
3
 
1
 
! Отговори
до 66 преди 6 години
До 59 до я стигаОпссссссссс, я кажи къде живееш, че и ние да дойдем да се облажим!!
64
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президента е класи над премиера, нормално е човек да избира по-доброто.
63
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плевнелиев е "добре дошъл" и уважаван навсякъде в цивилизования свят. А Радев, освен на протоколните срещи на които всички му обръщат гръб е персона нон грата.Руските слуги никой не ги обича.
62
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президента освен да дрънка празни приказки и позира пред журналисти май друго не прави. ..Като всички преди него ..
61
13
 
39
 
! Отговори
Глупости на куб преди 6 години
"Президентът като фигура традиционно се ползва с по-високо доверие от останалите политически фигури."Да, ама не! Рейтинга на Росица беше 2% на излизане от Президентството :) Генерал Радев е мъж със смела и честна професия, за разлика от мутрата Тиквун, за който гласуват само Калинки, роми и работници в обръчите на ГЕРБ. Сигурен съм, че Тиквун няма рейтинг 42%, а и половината от тези, който "го харесват" кават това, защото ги е страх от репресии. Едно време Тошо Правешкия беше с 99% рейтинг.
60
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и Първанов като президент имаше по-висок рейтинг от Борисов, а сега е на политическото бунище. Това са политици еднодневки.
59
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О ужас, несправедливо е Бащице!
58
3
 
36
 
! Отговори
51 до 54 преди 6 години
Стига бъркахте нещата! Да се срамуваш от Плевнелиев, не те прави автоматично комунист! Няма нищо общо! Да се срамуваш от мафията ГЕРБ и некадърният и *** лидер, не те прави комунист! Да не си съгласен да виждаш как нагло продават страната ти, със слугинската си политика и как не искат да се борят с корупцията, защото те, са корупцията, не те прави комунист! Не всичко е черно или бяло! Значи според теб за да не бъда наричан комунист, трябва да се съглася с всичко това ли??
57
1
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Боко какво отговори, на въпроса за огледалото ?!
56
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54"Червените вампири" с помощта на руснаците построиха България, а тези които излочихте кръвта и сте вие. Но си прав, никога няма да ви простим! И този път ще е страшно, защото, ако след монархо-фашизма остана една бедна, но все пак демографски стабилна България, вие за 30 години донесохте освен мизерия и демографска катастрофа. За вас милост няма да има въобще!
55
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 51е той плевенлиев беше ръка за ръка с червения герб, колко си заблуден...
54
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какъв точно човек е Радев като за първи път му чухме името когато го предложиха за президент.
53
36
 
11
 
! Отговори
до 51 преди 6 години
Плевнелиев е единствения държавник след Стамболов, който има ясна позиция против червените вампири, които от 150 години лочат българска сиромашка кръв. Това русоробите-рублофили няма да му простят никога.