НС не пусна пари за "Невски", ДПС напусна залата

За текста гласуваха 82 депутати, 104 се въздържаха
Обновена: 30 ное 2017 22:16 | 30 ное 2017 22:05,
30
НС не пусна пари за "Невски", ДПС напусна залата
Снимка: архив Bulphoto

Депутатите не отпуснаха 1,130 млн. лв. за ремонта на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“ и Зографския манастир, a ПГ на ДПС напусна залата.

Народните представители подложиха на прегласуване отпуснатите във вчерашния ден 1,130 млн. лв. за ремонт на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“ и Зографския манастир в Света гора, тъй като те не бяха отразени в рамката на бюджета, която беше гласувана преди това.

Още по темата

"За" текста гласуваха 82 народни представители, "против" – 12 и "въздържали се" – 104, с което той бе отхвърлен.

Преди прегласуването се проведе председателски съвет на Народното събрание и извънредно заседание на Бюджетна комисия по казуса.

Предложението бе внесено късно снощи по време на дългото заседание на парламента за приемането на парите в държавната хазна за следващата година.

"Какъвто и да е резултатът от гласуването на средствата за ремонта на Зографския манастир и за „Св. Александър Невски“, инвестицията в тези обекти ще бъде реализирана", увери министърът на финансите Владислав Горанов

"Законът за държавния бюждет е една сложна система от взаимнообвързани показатели, които много трудно се изменят между първо и второ гласуване не защото е невъзможно, а защото предложенията, които се представят от народните представители, понякога са незавършени и нарушават системата и логиката на законопроекта, във вида, в който той трябва да съществува, за да отговаря на принципите на модерното бюджетиране и Закона за публичните финанси", заяви Горанов.

От левицата поискаха да се запишат 1,3 млн. лева към разходите за ремонт на двата храма. Това предизвика смут сред управляващите и внесе хаос в залата, тъй като такава поправка не е отразена във вече гласуваната бюджетна рамка. Корекцията би означавала прегласуване на целия бюджет наново.

От ГЕРБ реагираха, като предложиха поправката на социалистите да бъде гласувана отново чак на края на гледането на бюджета и едва тогава да бъде отразено и в бюджетната рамка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари