ОмбудсМая търси подкрепа в НС за неплатените заплати

"Не става дума за емоции, а за справедливо отношение"
1 дек 2017 13:45,
14
ОмбудсМая търси подкрепа в НС за неплатените заплати
Снимка: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова търси подкрепата на шефовете на парламентарните групи, за да се реши случаят с неизплатените заплати на работници от фалирали фирми.

"Занесох в парламентарните групи по едно писмо, едновременно прочувствено и гневно, за да привлека вниманието им върху една ужасна несправедливост", обясни тя.

Още по темата

По-рано тази седмица Манолова алармира, че решение на социалната парламентарна комисия е отложило влизането в действие на промените в Кодекса на труда за 1 юли следващата година, което на практика прави невъзможно служителите да получат неизплатените си възнаграждения.

В момента няма орган, който да е длъжен да инициира производство по несъстоятелност за фалирали фирми и затова с промените се предвижда това да е отговорност на Главната инспекция по труда /ГИТ/ от следващото лято. Според Манолова обаче така няма хората в заварено положение да си получат заработеното, тъй като в момента има 12-месечен срок между прекратяване на трудовото правоотношение и започване на производството по несъстоятелност, който, ако бъде просрочен, работниците няма да могат да си вземат дължимото.

"Това, което трябва да се направи, е ново заседание на социалната комисия, да се промени доклада и промените да влязат в сила от началото на годината", обясни Мая Манолова.

Тя коментира и аргументите на социалния министър Бисер Петков, че ГИТ има нужда от допълнителен бюджет и капацитет, за да може да инициира производство по несъстоятелност и време за подготовка, за да изпълнява новото си задължение.

"Министърът със своето настояване за отлагане с шест месеца даде да се разбере, че за него чиновниците са по-важни от мизерстващите хора", каза омбудсманът и настоя, че ГИТ има достатъчно кадри в цялата страна.

По думите й не става дума за емоции, а за справедливо отношение към хората. "С едно гласуване депутатите могат да им дадат възможност да си получат парите", заключи Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ ! преди 6 години
ЗАПЛАТИТЕ --- СЕ НАМИРАТ В СЕЙФОВЕТЕ НА "БИЗНЕСМЕНИТЕ"--ОТ "национално-отговорния капитал".....СЪЗДАДЕН ОТ БКП/ДС!КОЙТО РАБОТИ ЗА ТЯХ....СИ МОЖЕ И "БЕЗ ПАРИ".....ха,ха,хааааааааааааа...ЕТО , ЗАТОВА ---БАЧКАМ И ПЕЧЕЛЯ НА ЗАПАД!!!!!!!!!
12
1
 
3
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Неизплатените заплати се намират в политическите партии. След тях трева не никне. Лека вечер.
11
1
 
6
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 6 години
ПУКА ИМ НА ТЪРТЕИТЕ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИ, ЧЕ РАБОТНИЦИТЕ НЕ СИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ. ТЕХНИТЕ НАЛИ СА ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ. ПУСТА ДРЯНОВИЦА, ЧЕ ПО-ГОРЕ, ЧЕ ПО-ДОЛУ...
10
0
 
4
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Сметнете в каква анархия се тътрим...неизплатени заплати в ЕСевропо еди го-на
9
0
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Похвално, Майче, но Красимир и Валери, женските сълзи ги трогват, само, когато текат във формата на пари. Тях не ги интересува, некакъв мат'риал, който мре, нейде там без пари. сега те трябва да оправят проблеми с финансовите загуби на дървената мафия и ловните дружинки. Бойко, па, все още го държи Танца със саби на Арам Хачатурян. Комисиите па снощи били на банкет и ще почиват... След Нова година, пробвай пак.
8
5
 
3
 
! Отговори
А , СТИГА ,БЕ... преди 6 години
ТАЯ КВО СИ МИСЛИ ....??!ДА НЕ ИСКА ОТ БЮДЖЕТА ДА ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ ПИШМАН-БИЗНЕСМЕНИ??!!КВА ПОДКРЕПА ...КВИ ГЛУПОСТИ ...??!!ДА ГЛАСУВАТ--- ЗА ФАЛИТ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО , РАЗПРОДАЖБА НА АКТИВИТЕ НА ФИРМАТА И...ПОКРИВАНЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА РАБОТНИЦИТИ!ВСЕКИ ---ДА СИ ПЛАЩА ЗА ГЯВОЛЪЦИТЕ !АЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ ---ВСИЧКИ ДА ЧАКАТ ВСЕ НА ...."ДЪРЖАВНАТА ЦУЦКА"!ВСИЧКИ "ПИШМАН- БИЗНЕСМЕНИ" СА ---КАТО "ЮНАКА" ,.... ЩО БОЗАЛ ОТ ДЪРЖАВАТА 50-ГОДИНИ!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3 ... Коя партия е крадлива - но нали сме се разбрали - НА РЕКЪЛ , КАЗАЛ - НЕ РАБОТИМ !
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРИТЕ ПРАСЕТА И ТРИМАТА *** ИЗБРАНИ ОТ 1,5 МИЛИОНА *** .
5
3
 
3
 
! Отговори
*** преди 6 години
Гроз.лище!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЯЖЕМ ЛИ ГЕРБ, РАЗБИРАМЕ МАФИЯТА.КАКТО КАЗА МАРЕШКИ, БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ТРИТЕ ПРАСЕТА И ТРИМАТА ***..
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Съпартийците и ограбиха България,нека те платят и да направят едно добро дело за българския народ!"Пишете минуси, другари! Това няма да промени истината за крадливата ви партия!
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали все още има някой който да си мисли, че на дупетатите и министрите им пука за хората, а ако има трябва да е голям наивник.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съпартийците и ограбиха България,нека те платят и да направят едно добро дело за българския народ!