Антикомунизъм, национализъм? Не, дебатът става "крими"

Анти-ГЕРБ говоренето вече не върви, много маймуни са на клона
Обновена: 5 дек 2017 12:31 | 5 дек 2017 12:15,
37
Антикомунизъм, национализъм? Не, дебатът става "крими"
Снимка: Булфото, архив

Дебатът в политиката ще се смени на следващите избори и антикомунизмът, национализмът, говоренето за реформи, ще бъдат изместени от криминален дискурс. Ще бъдат издигани криминални обвинения от политици срещу политици, играта ще загрубее и дългото примирие между политическите опоненти ще свърши. 

Това прогнозира Георги Лозанов по време на VI-та Национална конференция по изборни системи, ня която Dnes.bg e медиен партньор. Той изброи дискурсите, на които партиите традиционно разчитат по време на избори. 

Според Лозанов антикомунизмът залязва като тема в политическите дебати и дори и десните политици го избягват, защото осъзнават, че губят избиратели от него. 

"Антикомунистическия дискурс никога не се превърна в политически. Той не изпълни задачите си", каза той и даде за пример лустрацията. 

Според Лозанов и победилият на миналите избори националистически дискурс ще залезе за следващия вот.

"Ислямска държава вече я няма на картата, бежанската вълна стихва", каза медийният експерт и прогнозира, че и проблемите с ромите ще се канализират. 

Анти-ГЕРБ говоренето е сред другите традиционни дискурси по избори. Според Лозанов той не е проблем за управляващите, но проблем би бил отговорът им, защото в последните им реакции имало все повече самохвалство.

Иначе анти-ГЕРБ говоренето нямало да донесе успех на изразителите си, защото при него имало "много маймуни на клона". 

Реформаторският дискурс също е част от предизборните дебати, но той е в ситуацията да е безрезултатен, защото няма баланс между патоса и ефекта от него, смята Лозанов. 

В друг дискурс, проевропейския, според Лозанов още има ресурс, защото избирателите все още очаквали европейски политици. 

Харизматично- популисткият дискурс, чиято емблема според експерта е Бойко Борисов, също залязва, смята медийният експерт. "Разочарованието от елитите е толкова голямо, че възможността лидерите да си построяват харизматичен образ, е невъзможно", смята Лозанов.

На фона на изхабяването на всички дискурси той смята, че криминалният ще е водещ.

"Политиците ще започнат да се обвиняват в криминални престъпления", каза Лозанов и допълни, че началото вече е дадено с темата за приватизацията. Той прогнозира, че политическото разследване на криминални престъпления ще е грозна картина. 

Социологът Кольо Колев коментира, че ако хората започнат да искат мъст вследствие на такъв дебат, нищо добро не ни чака. Причината е, че това била целта на западните корпорации, които искат смяна на политическите и икономическите елити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
12
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Как да имаш съдебна система министъра на правосъдието като е комунист нагаждач сменил всички партии с цел лични облаги и тия същите ти дрънкат за Чълчил да и Мадуро е дитатор ама поне не сменя боята и не краде суджуци толкова явно като боядисаните комунисти.
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С какво е по-добра ли?Нещастен русороб. Един РОБ никога не може да разбере с какво свободата е по-добра от затвора, където му е осигурена купичката храна и килийката.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес се навършват 100 години от рождението на Илия Минев.Един от най-големите антикомунисти, прекарал над 30 години от живота си по затворите на сатрапсакта живкова губерния.И той ли е от "бившите членове на бекапе"?
8
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с какво демокрацията е по-добра от комунизма? Беззаконие,убийстав,грабеж,престъпност, беработица,бедност,пълна анархия.Помежду си се избиваме.Съдебна система нямаме,народът се изселва в търсене на по-човешки живот.
7
11
 
7
 
! Отговори
1984 преди 6 години
Нека да опитаме пак комунизъм, тъкмо ще приключим по-бързо с нашия беден народ веднъж завинаги
6
2
 
27
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Най-големите антикомунисти у нас са бивши членове на БКП и доносници от ДС, които са свикнали да се нагаждат към силните на деня с цел лични облаги. За пари тези хора и марсианци ще се пишат ако зелените човечета ни завладеят :)
5
1
 
7
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До М26 1 И религиите, и релегиите!
4
9
 
14
 
! Отговори
1948 преди 6 години
Абе другарю Лозанов и другарю Колев много ви е,,прозрачен" дискуса.За маймуни не знам,но много врачки станахте на клона.,,КомунизЪма няма бъдеще не разбрахте ли.?Вижте какво става в бившия СССР,Вижте ги нашите,,бедни" пролетарски водачи.Хората вече имат право да разсъждават на глас.Говоря за нормалните ,не за *** и хейтъри.Те са невръстни и още не ги е,,ощипал"живота.Като преживеят едно соц.правителство ще разберат истината-
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пфффффф, "Причината е, че това била целта на западните корпорации, които искат смяна на политическите и икономическите елити."А източните корпорации какво искат, според червен Кольо?
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той прогнозира, че политическото разследване на криминални престъпления ще е грозна картина."Аз пък не виждам нищо грозно в политическото разследване на криминални престъпления. Напротив, крайно време е!
1
8
 
17
 
! Отговори
М26 преди 6 години
Комунизма е най-голямата глупост сътворена от хора.....