Заплатите ни: За едни "пиле със зеле", за други – и зелевата чорба е кът!

Всеки четвърти у нас се прехранва с под средната заплата, коментират експерти пред Bulgaria ON AIR
5 дек 2017 10:45, Петя Славова
136

Разликата във възнагражденията на работещите в различните краища на България се дължи на липсата на установена зависимост между производителността на труда в страната и темпа на изменение на средната работна заплата, обясни в студиото на "България сутрин" икономическият анализатор от КНСБ Любослав Костов.

Вчера синдикатът изнесе данни, според които 403 000 българи работят на минимална работна заплата. Минимално възнаграждение получават най-често в сектора на хотелиерството и ресторантьорството - близо 38% от всички заети, както и в сектора на строителството - около 25 на сто.

Още по темата

От данните им стана видно, че два пъти по-висока е заплатата в столицата в сравнение с тази във Видин например.

В столицата работещите се подписват за над 1000 лева, докато във Видин "от пилето със зеле" е останало само зелето, както се изрази шефът на КНСБ Пламен Димитров.

"Оказва се, че в много от секторите такава връзка липсва. Връзка, която ясно да показва, че едното изхожда от другото. Затова и заплатите растат изключително хетерогенно. Факт е, че парите в Бюджет 2018 са рекордно високи като ръст спрямо 2017, но това, което се забелязва е, че те са изключително нехомогенно разпределени, едва в няколко сектора - отбрана, сигурност, средно образование и малко в здравеопазването. Останалите остават недофинансирани", коментира още Костов.

Всеки четвърти работещ у нас получава под средната за страната ни заплата и голяма част от хората все още живеят в лишения. В същото време над 600 милиона лева са разходите за заплати в Бюджет 2018 за държавния сектор, отчете той.

Пред Bulgaria ON AIR иконимистът Славчо Маринов пък отсече, че това, което в момента се наблюдава в държавата, е нормален пазарен феномен, а икономиката ни е напът да се развива и да стане богата.

"Когато обаче една икономика тръгне да расте, не е задължително всички доходи да тръгнат да се повишат стремглаво. През последните години доходите все повече изпреварват производителността, но това е вследствие на липсващите кадри", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГеринКой ги "харчи" скъпарските комплекси? Дай имена! Да видим дали ги харчи Иван от Горно *** или Драган от Долно Нанагорно, които работят в Сф за 100лв заплата. Или ги "харчат" шефовете на Иван и Драган, които ежедневно пият кръвчицата им.Като си казал А, кажи и Б! Дай поименно!Иначе постът ти е манипулативен.
33
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тези 403 000 поне 2/3 само се осигуряват на минималната,а всеки месец си получават под масата,поне още толкова! После като дойде време за пенсия,р-е-е-ев голям!
32
2
 
7
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Виждам че оценявате по достойнство демокрацията която ви осигурявам. От мен са само пътищата , останалото вие ще си го наредите както можете и както ви харесва. От това по голяма свобода - здраве му кажи.
31
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ч. БегиристанДа си видял опандизен работодател за експлоатация на човешки труд, за неплащане на извънреден труд или неизплатени заплати? Няма такъв и няма да има, защото всички институции работят в полза на кръвопийците. Работодателят може да прави с теб каквото си иска, а за да си защитиш правата трябва да водиш съдебни дела. Кой ще ти е свидетел? Колегите? Не! Те няма да те подкрепят, защото са зависими от кръвопиеца. Кражбата на човешки труд е безнаказана.
30
19
 
4
 
! Отговори
Герин преди 6 години
И още нещо - скъпарски комплекси от по 1500 евро/м2 в София се харчат като топъл хляб. Строителите вече не могат да смогнат.
29
3
 
26
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
до Реалист,Не знам къде ги виждаш тия работи. Скъпарските ти коли са 15 годишни германски дараци за максимум 30К, по моловете от ден на ден кибиците намаляват, даже и взеха да затварят тук таме, зимните и летните ни курорти са пълни с пишлемета, дето отиват на моренце и на ски за 1 ден, а новата мода на работодателите е "осигуряваме те на пълната ти заплата," която обаче е просто минималната за съотвтния вид дейност.
28
35
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
В София аз не познавам интелигентен и мислещ човек, взимащ 600лв. (не броим врабци, завършили УНСС). Жена ми завърши наскоро магистратура- работи в малка компания като PR и взима 1500лв. чисто без грам опит. Малко са, но като са начало са добре. Преди 6 години, като завърших бакалавър, започнах да работя за 1200лв., в момента взимам в пъти повече. Всички приятели около нас, които са образовани, взимат като абсолютен минимум 1500-2000лв.. Има и такива с близо петцифрени заплати.
27
6
 
24
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Някакви Таньовци...Реалисти...и всякаква *** гмеж , ви казват, че сте богати!Значи е така!Или не?България - заплата 300?Пенсия - 150?Слушайте гмежта!Тя ги разбира работите!Ако чуете хрупане - докато се напъвате в тоалетната - не се притеснявайте !Зaдника ви пасе!
26
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо хора,които имат добри доходи и жизнен стандарт дават примери със себе си,смятат,че са представителна извадка!? Погледнете какво е състоянието на държавата като цяло,вижте провинцията-доходите са ниски.Абсурдно е да се показват осреднени цифри,когато подобен доход е нереален за голяма част от хората.Къщите и блоковете вижте-старите дограми,винкела по терасите,мазилката на 30г-нямат средства хората.Колите втора употреба,дрехите са турски парцали.Реалността вижте,а не стъкмистика
25
11
 
6
 
! Отговори
РЕАЛИСТ 2 преди 6 години
... Чисто и просто в България НИКОЙ НЕ разчита само на ... "ЗАПЛАТА" !!! Това е ИСТИНАТА ! ... Всички малко или много разчитат на малки или големи "ДАЛАВЕРИ" за да изкарат някой лев отгоре ! ... Затова сме й на това дередже ... затова има й такава колосална корупция и даване на "кинти под масата" !!! ..... Затова има и такъв огромен процент - "СИВ СЕКТОР" !!! .. Затова НЕ очаквайте "ОПРАВИЯ" в скоро време ! ... ПРОСТО НЯМА КАК ДА КАРАШ С 500 ЛЕВА И МИСЛИШ ВАРИАНТИ ЗА ПАРИ ПО ... "ВТОРИЯ НАЧИН" !
24
1
 
27
 
! Отговори
Ч. Бегиристан преди 6 години
Проблема не е само в ниските заплати, а в липсата на осигуровки и спазването на правилата. Експлоатацията по малките населени места е в невиждани мащаби, но Тиквата не иска да досажда на местните "бизнесмени" с такива "глупости" като осигровки и работно време. Като започнат да опнадизват работодатели тогава ще се оправят нещата и заплтатите ще се повишат.
23
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук го има следният момент. Масово пари се взимат под масата, особено при нископлатените "професии". Масово нископлатеният се хвали как го осигурявали на минимална заплата, но как взимал 1500лв. и бил прецакал лошата държава. Нищо, че прецаква само себе си и никого другиго. Отделен въпрос е, че в София заплата от порядъка на 7000лв. чисто е абсолютно нормална в международна компания, която плаща данцъите си до стотинка. Всеки според знанията и интелекта си. Като по целия свят.
22
3
 
8
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
до Запознат,Бойкоу, познахме те, изроде :)
21
6
 
8
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 6 години
... Я погледнете скъпарските заведения и чалготеки из централните части на големите градове ?!?! .. Винаги пълни ! .. Я погледнете автопарковете ?!?! .. До този момент НЕ съм видял "Трабант" и "Жигули" да се кара ! .. Я погледнете зимните и летните ни курорти ... Винаги пълни ! Не можеш да си намериш места за празници ! .. Я погледнете МОЛ-овете и скъпарските магазини .. Много хора и винаги се пазарува здраво ! .. И ЩЕ МИ КАЖЕТЕ , ЧЕ НЯМАЛО ПАРИ , А? ПРОСТО НИКОЙ НЕ РАЗЧИТА САМО НА "ЗАПЛАТА" !!!
20
10
 
4
 
! Отговори
Егати лъжеца преди 6 години
До Анонимен 17Това значи, че в София половината от хората работят на заплати под 600 лв.Муахаха тоя изби рибата :-)Бате, в моето село с 2300 човека население касиерката в банката взима 600лв чисто, ти за такива заплати в София ми говориш.хахахаха
19
3
 
28
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Пиле със зеле всъщност също е храна за най бедните. Богатите ядат съвсем други неща. (Разбирайте доходите им са на такива нива че свят ще би се завие).Дори и във бедна България има хора които харчат по 3-4хил. лева на месец само за храна.Отделно за дрешки още толкова, като добавим и глезотиите и играчките от всяакакъв тип, има хора които регулярно си харчат по 20-30хил на месец.И това не включва луксозните почивки по островите или факта че си сменят колите през 2-3 години.
18
2
 
33
 
! Отговори
Оооо, не! преди 6 години
Щом народът не протестира,значи не е достатъчно гладен.Всичко си му е ОК.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами фирмата е менте явно, щом не те осигурява на реалното възнагражцдение. Така ти радат от бъдещата пенсия.
16
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София има и хора дето работят на минимална заплата и те не са малко.И пак да напомня, че става въпрос за заплата бруто. Медианната заплата бруто в София като е 800 лв, това значи, ч е реално взимат 600 лв. Това значи, че в София половината от хората работят на заплати под 600 лв.Разбира се на тези с пари не им се иска да го признаят, че техните съграждани гладуват, но това е реалността. На тези с пари им става неприятно като някой им напомни непрятната истина.Има гладуващи българи, много.
15
19
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен 11Под 800лв ама ОФИЦИАЛНО по документи, в действителност са пъти над тези 800.Преди 11 години работех в една фирма за метални конструкции.В договора ми пишеше 250лв заплата, а съм стигал до 960.Сега един приятел работи в тази фирма.Води се на 650лв заплата а под 2200лв не пада.