Мораториумът на БСП за нови частни болници удря на камък

ГЕРБ и ДПС отказват да дадат рамо на идеята на социалистите
35
Мораториумът на БСП за нови частни болници удря на камък
Снимка: архив "Булфото"

Идеята на социалистите за мораториум върху лицензирането на нови частни болници е на път да удари на камък. Причината е, че не среща подкрепа сред останалите политически сили в парламента.

Няма нужда от поредния опит на политическа употреба на проблемите в здравеопазването, които и без това са много. Така шефката на здравната комисия в парламента Даниела Даридкова от ГЕРБ коментира проекторешението за забрана за лицензиране на нови болници на БСП.

Утре пък червените се заканиха да внесат предложението си държавните и общински болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения.

"Болниците имат дългове, имат проблеми, но това не се изчерпва само с търговския характер на функционирането им", коментира Даридкова.

Тя отсече, че преди дни соцлидерката Корнелия Нинова е излъгала, че от БСП са внесли искане в бюджета на НЗОК болниците да не са търговски дружества, защото такова предложение е имало.

Според нея един мораториум върху издаването на лицензи за нови болници би бил противоконституционен.

От ДПС също не са готови да дадат рамо на социалистите.

Хасан Адемов смята, че трябва да се приеме надпартиен консенсус за това по какъв модел да се развива здравеопазването.

Той също изрази опасения, че ако бъдат пререгистрирани болниците, ще се наложи да обявят фалит и някой друг да им плати дълговете.

"Те са регистрирани по търговския закон, защото извършват търговска дейност -ток,вода, парно, снабдяване с лекарства и няма друг закон, по който да се регистрира тази дейност", коментира Хасан Адемов.

Според него мораториум върху нови лечебни заведения ще е ограничаване на стопанската инициатива, а това едва ли е коректно решение съгласно Конституцията.

Хасан Адемов смята, че не парламентът или НЗОК трябва да определят колко болници да има, а пазарът.

"Всяка една болница, поучила лиценз от министъра на здравеопазването, има право да сключи договор с НЗОК и трябва да се търси решение в тази посока, защото един финансиращ орган не е добра идея", посочи още той.

Калин Поповски от Обединени патриоти обясни, че идеята на БСП и в момента съществува като посочи като пример ВМА, която получава пари и от военното министерство.

В Холандия една болница обслужва 100 000 население, а при са толкова много, че вече са без специалисти, без пациенти и заради това са принудени да фалшифицират клинични пътеки или да искат от общинските съвети пари, а всъщност те са излишни по новия модел, коментира той.

Според Поповски обаче ако се прелицензират абсолютно всички болници, просто няма смисъл, защото нищо няма да се промени.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
36
 
! Отговори
ЛИЧНО ЗАПОЗНАТ преди 10 месеца
ДОКТОРИТЕ са като ТЪРГОВЦИ. Ама КРАДАТ безогледно. Няма никакъв контрол колко фирми ги облъчват за да изписват скъпи лекарства. ТЕ докторите ги изписват на специални рецепти, и когато изпълнят бройката / има няма нужда се изписват на пациентите / следва БОНУС - екскурзийка в чужбина под формата на симпозиум, на който се покриват разходите от спонсора...
5
0
 
28
 
! Отговори
Нхх38ьл преди 10 месеца
Ако не заради друго, то поне заради неработещото здравеопазване си заслужава човек да се махне от тази държава.
4
1
 
25
 
! Отговори
ИМА СИ ХАС преди 10 месеца
ПАРИТЕ на хората за здраве са много и половината изтичат в частни клиники под покрива на държавните. Ген. ТОНЕВ почина като скри 16 млн, дето си делнал с КАДУРИНА, живееща в ИТАЛИЯ. Ако искаха да си вземе държавата парите отдавна да са издали Европейска заповед за арест. Ама приживе ТОНЕВ бе шеф на Столичното здравеопазване, Шеф на Здравната комисия в Парламента. Какво повече да кажем за ГЕРБ
3
6
 
17
 
! Отговори
КАКАТА НА БОЙКО преди 10 месеца
не беше ли шеф на частна болница. Или собственик
2
5
 
2
 
! Отговори
8t преди 10 месеца
a nesto za gringo i sofka ima li
1
5
 
23
 
! Отговори
ДОКТОРСКАТА МАФИЯ преди 10 месеца
е значителна част от ГЕРБ