Радев поиска признаване на BG малцинство в Косово

Президентът разговаря с Хашим Тачи, после и с Филип Вуянович
Обновена: 7 дек 2017 20:31 | 7 дек 2017 20:15, Веселина Йорданова
15

Румен Радев и Филип Вуянович. Снимки: Президентство

12
Президентът Румен Радев е провел последователно срещи с държавните глави на Косово и Черна гора Хашим Тачи и Филип Вуянович на "Дондуков" 2.

По време на разговорите българският президент е потвърдил готовността на България да предоставя подкрепа във всяка сфера на страните от Западните Балкани в процеса на европейската им интеграция, реализирането на демократични реформи и покриването на критериите за членство в ЕС, съобщиха от прессекретариата му.

И на двете срещи от страна на президента и събеседниците му е бил поет ангажимент за партньорство в името на стабилността и развитието на региона по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и установяването на диалог и добросъседство на Балканите.

Хашим Тачи и Филип Вуянович са изразили благодарност за активната позиция на България за утвърждаването на европейската перспектива в Прищина и Подгорица и за избора на Западните Балкани като ключов приоритет за Българското председателство през 2018 г.

По време на разговора с Хашим Тачи държавните глави на България и Косово са се съгласили да вземат мерки за засилване на търговския обмен и увеличаване на броя на косовските студенти в българските университети. Румен Радев също така е поставил въпроса за официалното признаване на българското малцинство в Косово.

Филип Вуянович и Румен Радев са изразили мнение, че всяка страна кандидат за членство в ЕС трябва да бъде оценявана индивидуално според постиженията си. Двамата президенти са изразили готовността на двете страни в най-кратък срок да бъдат задействани проекти за взаимна свързаност в сферата на енергетиката, инфраструктурата и цифровизацията.

Между България и Черна гора също съществува голям потенциал за видимо засилване на търговско-икономическото сътрудничество, са отбелязали още държавните глави.


15
Още от Политика
СДС на 28 г.: Празнуваме напук на тези, дето ни убиват
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Радев квото види от Бойко и веднага го прави, нещо като оня лаф с жабата, която като видяла коня, че го подковават и тя си вдигнала крака!
13
1
 
5
 
! Отговори
Бандит преди 6 дни
До Ахмет

С какво ще се промени животът ви?Нали си знаете какви сте,какво не ви е дала България ? Просто ми е любопитно
12
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 дни
До Ахмет

И ние искаме Турция да признае геноцида над арменците,над българите от одринско.Айде марш в Турция.
11
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 дни
До Ахмет: А сега не си живеете свободно, така ли? Е, не всеки има сараи като Ахмет Доган, но и повечето от тези, които се считат за българи нямат.
10
12
 
4
 
! Отговори
Ахмет преди 6 дни
От 1947 до 1971 година в България беше признато Турското малцинство. Защо го махнаха ? Сега ние Турците в Бэългария искаме пак да се признае Турското малцинство и да си живеем спокойно в тази страна.
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами откъдето и българско в Косово.
8
6
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 дни
До 5: Откъде пък косовско малцинство у нас.
7
12
 
10
 
! Отговори
Горд турчин преди 6 дни
Първо държавните мъже на майка БЪЛГАРИЯ да признават всичкиии малцинства у нас и тогава да гледат вънка...
6
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нещо не я разбирам фатмашката логика. Искаме навсякъде да признават българско малцинство, а в същото време не признаваме никакви малцинства у нас въпреки, че всички знаем, че такива има и дори се обиждаме ако ни припознаят за такива.
5
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А косовско малцинство в България кога ще признаем?
4
2
 
1
 
! Отговори
Otor преди 6 дни
Bulgartabak - dvigatel na bg bombardirovachi...?! Bulgartabak s goliama prinadena stoinost?! Bulgartabak kupuva bulgarskia tutun za 105 miliona leva?! Bulgartabak prodava bulgarskia tutun za 5, 1 miliarda leva.?!... moje bi Bulgartabak da kupi frenski, amerikanski i shvedski bombardirovachi na nerazpolojenite bg piloti, za da stanat razpolojeni?!
3
22
 
10
 
! Отговори
турк преди 6 дни
А кога Радев ще признае Турското малцинство в България ?
2
6
 
1
 
! Отговори
Загрижен преди 6 дни
Ох, да се надяваме и да се молим, че тази новина няма да се отрази негативно на Председателството ни!
1
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Браво.

А дебелия от Банкя какво направи? От цяла източна Европа само той замълча, когато украинците нарушиха правата на нашето малцинство.