Контролът над правосъдието ни от Брюксел – излишен

За Станишев той отдавна загубил ролята си на двигател на реформи
15
Контролът над правосъдието ни от Брюксел – излишен
Снимка: Булфото, архив

Механизмът за проверка и сътрудничество загуби ролята си на двигател на реформи, изчерпа се и не дава силна добавена стойност. Това коментира лидерът на ПЕС  и експремиер Сергей Станишев във връзка с предстоящ дебат в ЕП за влизането на България и Румъния в Шенген.

"Надявам се през следващата година да се извършат необходимите вътрешни реформи в областта на правосъдието и вътрешната сигурност, за да отпадне към следващите европейски избори и механизмът за сътрудничество и проверка", допълни той.

Станишев обясни, че и преди е казвал и пред ЕС, когато този доклад беше представен, че този механизъм е загубил ролята си на двигател на реформи.

Според него в много отношения той се е превърнал в едно рутинно упражнение и за ЕК, и за правителствата, поради липса на ясни критерии от самото начало на този механизъм.

"Бяха сложени едни плаващи критерии и в крайна сметка се превърна в инструмент за неравноправно третиране на България и Румъния.  Не, че ние нямаме нашите проблеми в тази област като корупция, организирана
престъпност. Напротив, но механизмът вече не дава силна добавена стойност", коментира Станишев.

По думите му механизмът вече се е изчерпал.

"Необходим е общоевропейски механизъм, който да засяга всички. В много страни като Полша и Унгария се погазват основни европейски принципи на политическите стълбове на ЕС", посочи той, цитиран от "Фокус".

Според него това е последната възможност преди българското председателство да се отправи много ясно политическо послание от европарламента към Европейския съвет и към страните членки по отношение на членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген с оглед укрепването на европейските граници и на общата сигурност.

"Вече 6 години по чисто конюнктурни и политически съображения на една, друга или трета страна се отлага решение на Европейския съвет, което само по себе си е скандално. Много е важно България да клони към ядрото, за да не бъде изтласкана в периферията. Това е много сериозна опасност за страната ни. Това означава членство в Шенген, стартиране на подготовката ни за членство в еврозоната. Трябва да имаме национален план за подготовка", каза още Сергей Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
от 1992 г правосьдието е разбито от сдс и нищо не може да го оправи има начинно е много революционен а тука са много псевдодемократите с доклади ипразни приказки не става
9
0
 
1
 
! Отговори
Бай Стамен преди 6 години
Прав е човека. Излишни разходи за хартия и консумативи. От колко време сме под контрол и какво се промени? То липсва правосъдна система, те са тръгнали акъл да дават. Правосъдието ни е такава каша, че дано да не стане нужда да вкусиш. Една администрация за рушвети, подкупи уговорки, служби, наши ваши. Беиздържавност.
8
3
 
6
 
! Отговори
трф преди 6 години
Станишев скрий се покриий се че си за смях навсички
7
3
 
5
 
! Отговори
Работник данъколатец преди 6 години
станишев, ако ви питат вас, то и правосъдието, като изобщо е излишно за вас, но не за нас. време е да ви покажем откъде идват богатствата ви. не мислиш ли? Крайно време е! И така ще стане!!!
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия съвсем изнагляха но ние сме си виновни!За тях българското правосъдие е златно , Станишев, Бойчето и всички останали полтици и олигарси си крадът на воля и никой не им търси сметка!А бедния народ плаща кражбите живее бедно и дори им гласува!Идилия, от ЕС да си гледат работата и фа не се бъркат на умните български политици докато последните закрият държавата.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато Боко Суджука и Ушев Цецо - Шестака са на свобода, ще гледате справедливост и наказуемост през крив макарон.
4
4
 
12
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Ей тоз човек много имам да го черпа. Ще го викна в Бнакя някой път ще му заколя прасенце, ще му намажа филии с мас, винце ще наточа. Заслужава си - заради безхаберното му и некадърно управление аз изгрях на небосклона и още не мога да залезя.
3
4
 
14
 
! Отговори
Народен заседател преди 6 години
Вилата на Станишеви на Женевското езеро трябва да бъде конфискувана в полза на държавата и Станишеви изправени пред народен съд за кражби и далавери с европейски пари!
2
2
 
16
 
! Отговори
Бай Танас преди 6 години
Може ли в петък вечер да публикувате мъдростите на Станишев. Даже със снимка. Това е неуважително, даже гадно отношение към читателите ви :(
1
0
 
14
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
ЕС се пука по шевовете и е забравила за всички критерии които трябва да се спазват за влизане и за престой в ЕС ,но влака върви докато не започне "кондуктора" да проверява билетите ,но засега "кондуктора" не смее и да започне проверяване ,самокрещи ,ще започна проверката ....и за какво като не смее да свали нито един пътник ,а и се качват и други пътници - Е докага ще издържи този влак тази композиция и само въпрос на време или да започне да сваля или да се преобърне в "дерето" .