Нова комисия ще бори корупцията, НС ще избира шефа й!

Това не е закон срещу корупцията, а в нейна защита, смятат от левицата
14 дек 2017 16:07,
33
Нова комисия ще бори корупцията, НС ще избира шефа й!
Снимка: архив, Булфото

Новият антикорупционен орган ще се бори със злоупотребите по високите етажи на властта и ще се избира от парламента. Това записаха окончателно депутатите на второто четене на антикорупционния закон.

Очаквано от БСП не останаха доволни и видяха в новите текстове имитация на борбата с корупцията и дори нейното защитаване. Социалистите също имаха свой антикорупционен законопроект, в който президентът щеше да назначава шефа на новия орган, но той не мина на първо четене.

Мнозинството в парламента днес записа, че председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество ще се избира от парламента по предложение на депутатите, а мандатът на новия орган ще бъде 6 години.

Комисията ще се състои от петима членове - председател, заместник-председател и още трима членове. Шефът трябва да има висше юридическо образование и минимум 10 години стаж по специалността, а заплатата му ще е 90 на сто от възнаграждението на председателя на Народното събрание.
 
Според новия закон за корупция ще се проверяват лица на висши публични длъжности като президент, премиер, министри, депутати, председателите на КС, ВКС и ВАС, главният прокурор, омбудсманът и др.

От левицата остро разкритикуваха решението съставът на новата комисия да се посочва от Народното събрание и настояха, че няма как орган, избран от парламента, да контролира депутатите.

"Това е пълна имитация на борбата с корупцията. Управляващото мнозинство ще избира хората, които ще го контролират, и ще ги освобождава по начин, който намери за добре. Това не е закон срещу корупцията, а закон за защита на корупцията", отсече червената шефка Корнелия Нинова.

В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков настоя, че предложението на левицата за нов антикорупционен орган, който се избира от президента, надхвърля рамките на сегашната Конституция.

"Сегашният президент вече една година не може да назначи директор на пресцентъра си. Нека първо да назначи директор на пресцентъра си и тогава ще му дадем и антикорупционния орган да назначи евентуално, след промяна в Конституцията", заключи Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комисии да има, че да прибират кинти деПутатите
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа да я избере тая комисия с референдум, а не вие да ги избирате пак да си сложите ваши хора и пак куче влачи рейс диря няма.
6
11
 
9
 
! Отговори
Бай Танас преди 6 години
Язък за радостта им, че са им избрали кандидата за президент. Ама ядец - никъде не могат да го пробутат. Ще си седи само за хубост.
5
10
 
9
 
! Отговори
корупционер преди 6 години
аз предлагам г-жа лъжа да я назначим за шеф.тя поне е честна ъъъъъ в носа
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е все пак е комисия - пет човека ... нали не са 100 Похвално
3
15
 
8
 
! Отговори
Нов преди 6 години
От БСП имали мнение и по корупцията. Странно ... и безсрамно!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забранено ли ви е да се обиждат българските политици-тези лакомници ?
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давайте ,давайте всяка нова комисия изяжда от оскъдният хляб на българина....всичко правите за пари ! Негодници ! лакомии !