Ветото не мина! Касата няма да плаща за нови лекарства

Ламбо и Вежди Рашидов с тежки признания за болестите си
Обновена: 14 дек 2017 12:09 | 14 дек 2017 12:07, Камелия Цветанова
52
Ветото не мина! Касата няма да плаща за нови лекарства
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Мнозинството в парламента преодоля ветото на президента Румен Радев върху бюджета на НЗОК.

От 221 гласуващи депутати 126 от ГЕРБ, ОП и "Воля" отново гласуваха "За" бюджета, против бяха 95 от БСП и ДПС.

Така през следващата година НЗОК няма да заплаща за нови медикаменти, срещу което остро се противопоставиха не само президентът в мотивите към ветото си, но и опозицията в НС и пациентските организации.

Мораториумът над нови терапии засяга около 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и други тежки заболявания. Очаква се от него Касата да спести около 25 млн. лева, а управляващите и НЗОК уверяват, че пациентите няма да бъдат ощетени.

Още по темата

Не така смята опозицията.

Според Нигяр Джафер зад финансовите параметри стоят човешки трагедии, а всеки има право на добро лечение за себе си и за близките си.

Тя отсече, че мораториумът е грешно решение, признание за безпомощност на институциите и администрацията.

"Искрено звучи признанието, че налагането на мораториума е опит да се спечели време. Държавата и институциите не знаят какво да правят, как да удържат увеличаването на разходите за лекарства", коментира Джафер.

Георги Йорданов от БСП пък обвини мнозинството, че намира пари за всичко друго, но не и за болните.

"Вчера правителството похарчи 700 милиона лева, а тук става въпрос за 25 милиона за нуждаещи се тежко болни пациенти и за тях няма пари", скочи той, което предизвика шефката на бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ да му отговори, че въобще не ставало въпрос за даване на пари, ами за увеличаване на капитала на държавни дружества, за училищни автобуси.

Хасан Адемов от ДПС посочи, че не бива да се противопоставят едни пациенти на други и в крайна сметка здравеопазването не е само сбор от числа, а има и хуманитарни елементи.

Според червения Филип Попов управляващите са разстреляли пациентите като в стиховете на Вапцаров: "Какво тук значи някаква си личност, аз паднах, друг ще ме смени. Разстрел, а след разстрела - червеи".

Соцлидерката Корнелия Нинова пък обвини властимащите, че се отказват от пациентите и ги остават на грижите на частни корпорации.

Според нея обаче в основата на решението е обстоятелството, че може да се краде и от пътища и от всичко друго, за което се намират пари, но от болните не може.

"Ще строите пътища, но няма да има кой да ги ползва", скочи тя.

Шефката на здравната комисия в парламента Даниела Даридкова от ГЕРБ защити мораториума като обясни, че проблемът идва от това, че заболяванията се откриват късно, защото няма профилактика и заради това в бюджета са заложени повече пари за прегледи.

Драгомир Стойнев от БСП обаче я реплика: "Вие живеете в друг свят на благоденствие и благополучие, но истината е, че хората в България умират, защото нямат достъп до качествено здравеопазване".

За шефа на групата на ГЕРБ в НС Цветан Цветанов, както и за Даридкова, профилактика и превенцията са разковничето за по-здрава нация.

"Ако се дадат парите за новите лекарства, ще се вземат от профилактиката, а ние искаме да предотвратим това, освен това от тези 32 молекули само в 11 страни се финансират частично някои от тях и то под условия", обясни той.

"По време на първия мандат на ГЕРБ 1, 5 милиарда лв. от резерва на НЗОК отидоха другаде, знаете ли колко превенция е това, вие сте длъжник на обществото, докато стоите тук и 10 години след това", отговори му Антон Кутев от левицата.

Съпартиецът му Стефан Данаилов, който се бори с онкозаболяване, призова мнозинството да не отрича новите медикаменти, защото те може да са шансът за живот.

"Ако съм в ремисия от няколко години, не се знае докога. Тези химии, които са ми наливали, вече няма да действат, явно ще трябва да търсим нови и ви предлагам да се разходим из софийската онкология и националната хематология и да видим какви хора има там, те са предимно млади хора, а аз съм свидетел на безсилието на лекарите, които казват "Всичко опитваме и не става, и не става", каза Ламбо.

Вежди Рашидов от ГЕРБ, който също се бори с рак, призова депутатите да не си играят с болестите на хората, но и да дадат шанс на новия здравен министър да си свърши работата.

Според него основният проблем е, че колкото и голям да е бюджетът на НЗОК, парите никога няма да стигат, защото има злоупотреба със средства.

"Моето лечение на човек, който цял живот съм си плащал здравните осигуровки и то на високи доходи, моето лечение струваше 70 000 евро, аз си покрих разноските, НЗОК не можеше, защото сме беден народ, но най- накрая имаме министър финансист, който иска да спре течовете, дайте да му дадем възможност да ги спре", обърна се той към депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой от пишещите тук беше днес на протеста? Силни сте във форумите, но когато трябва съпротива и действие - никой. Мишки! До един! А всички сме потърпевши, защото утре всеки един от нас в този "чат" може да има нужда от тези лекарства. Продължавайте да дрънкате по клавиатурите, вместо да грабнете по един прът и да отидете на жълтите павета или поне да присъствате физически, упражнявайки правата си на граждани на тази Република. Аман от голи приказки по форуми.
26
2
 
21
 
! Отговори
реалист преди 6 години
ГРОБ, ОП и безВОЛЯ, нямат съвест. Човешкия живот и здраве струват повече от всяка магистарла или саниран блок.
25
1
 
16
 
! Отговори
онколог преди 6 години
До АнонименСтефан Данаилов се лекува в Хематологията в Дървеница, рамо до рамо с другите пациенти. Почти всеки ден го засичах там на вливки. Не говори без да имаш факти. Направи си контролен преглед във Франиця.
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До обективенМоли се да не ти дойде до главата.Тогава ще станеш субективен.
23
16
 
5
 
! Отговори
обективен преди 6 години
Българите да продъкжават да са опитни зайчета -това искат БСП.Това са лекарства с неизвестни странични ефекти защото никога не са прилагани досега.
22
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стефан Данаилов се лекува и плаща в друга държава, малко е нагло да се изказва за лечениет в България.
21
2
 
28
 
! Отговори
УУУЖАС!!!!! преди 6 години
ЦВЕТАНОВ И ОТ МЕДИЦИНА РАЗБИРАЛ ИИИИ ПОНЕЖЕ БАЩА МУ Е УРЯЛ НА 62 ГОДИНИ ДАВАЙТЕ И ДРУГИТЕ ДА УМИРАТ - А ЗНАЕШ ЛИ Г-Н ЦВЕТАНОВ СЪСЕДЪТ НИ БЕШЕ НА ЖИВОТОСПАСЯВАЩИ И НА 28 С ДВЕ ДЕЦА НО ВЕЧЕ НЕ Е МЕЖДУ ЖИВИТЕ - ВИЕ СТЕ ДОБРЕ АКО ВИ СЕ НАЛОЖИ ЩЕ ПРОДАДЕТЕ ЕДИН ОТ АПАРТАМЕНТИТЕ СИ И ЩЕ СЕ СПАСИТЕ УУУУУУУУУУУУУУУУ
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има карма,ще е страшно!
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е за една година мораториума, значи тия 25 млн не, че ги няма, има ги, но ще отидат сигурно за банкетите по случай европредседателството, за да не се изложиме пред чужденците... Това е по-важно за Герб, отколкото някакви нуждаещи се тежко болни пациенти. А за една година колко от тези хора ще си отидат...
18
2
 
27
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
"Борисов 3" - геноцид и смърт!
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шайкаджиите изтрепаха народа, а той ди трае. Е, щом си трае а не влезе в НС и не ги залее с бензин и запали, ще изчезва. Гърците да са ги подкарали веднага, един жив тулупин няма да остане. А ние се ядосваме, плюем ги, на тях не им дреме. Тяхното върви, пълнят гуши. Около 30 000 на година заболяват онкологично. Колко ще останат, Божа работа. Но Шайкаджите ако се разболеят, тичат в Германия, не у нас. Защо Вежди се лекува там? Защо не вярва на нашите дофтори? Защото знае, тото-лото е оцеляването.
16
0
 
16
 
! Отговори
вярно ли е преди 6 години
Трябва да станем около 4 милиона население, според новите ни господари...Стискайте зъби ... има време.
15
2
 
19
 
! Отговори
КОЙ преди 6 години
Кой отклони 1.5 милиарда от здравната каса? Въпросът е актуален,докато Цветанов е на власт и 10 г. след това.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ШАЙКАТА си заби красив автогол! Тия хора са еманация на човешката глупост.
13
1
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Заличават ни бавно, намаляват ни планово,до указан лимит,българина е подложен на жесток геноцид.*** Балкански, толкоз години как не разбра,че той е ненужен, ще вземат златната му земя.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки иска да бърка в общата каца!За какво изобщо има бюджет? Да махнат данъците, да махнат бюджета и да оставят хората да се оправят!Има здравна каса, нека пуснат още няколко частни, някой ще са с по-ниски вноски, други с по-високи. После всеки да си избира къде да внася и дали изобщо да внася.
11
1
 
28
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Стотици хиляди за някакъв сайт който да рекламира министерство. 50 милиона за обновяване на софтуера на леличките в администрацията. Ама за болните няма.
10
1
 
14
 
! Отговори
Трай трай народе наш преди 6 години
ти имаш многовековен стаж !
9
2
 
26
 
! Отговори
Осман преди 6 години
2 млрд.за стиропор се намират. За подмяна на автомобилния парк на депутатите пак има пари ама тези 25млн.са много пари за болните.
8
2
 
22
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Значи правителството спестява 25 млн.от болните но 700млн.за ремонт на пътища се намират. Ама там се "усвоява" яко. Единственото определение е ГЕНОЦИД.