Петъчните протести на полицаите – извън КПП-тата

Синдикалист: По време на еврошефството също ще има протести
20 дек 2017 12:45, Анисия Иванова
25

Готвените протести на полицаите в петък ще бъдат извън зоната на КПП-тата. "Нито ще създаваме проблеми на колегите, които са на смяна, нито ще пречим на решилите да почиват и пътуват", обеща Илия Кузманов от Синдикалната организация на служителите в МВР в студиото на "България сутрин".

Но беше категоричен, че полицаите ще защитават правата си, но "не искаме да пречим на останалите хора".

Всички служители в системата на МВР, включително и на високопоставени ръководни постове, ще получат еднакво увеличение на заплатите от следващата година. Това стана ясно вчера на извънредно заседание на Съвета за социално партньорство в МВР. 

Още по темата

Двете страни се договориха за увеличение на заплатите, което бе един от основните поводи служителите в МВР многократно да протестират. Увеличението на възнагражденията на полицейските служители ще бъде между 1-15%, за първи път от години ще бъдат раздадени коледни бонуси от по 480 лв.

Въпреки това ще има нови протести в края на тази седмица. Протести ще има, защото синдикатите настояват увеличението от 15% да е за всички. Демонстрациите им ще продължат и след празниците от 5 януари.

Пред Bulgaria ON AIR Кузманов отбеляза, че разпределянето на 55-те млн. лв. под формата на равно увеличение на заплатите на служителите с около 50 лв., не е договорка с властта, а опит за честно отношение към всички, тъй като:

По думите му, ако сииндикатът не беше поискал това разпределение на парите: "увеличението на някои щеше да бъде в рамките на 1 лев. А една огромна част от разследващите полицаи щяха да получат от 0 до 19 лв. увеличение. Същото важеше и за пожарникарите".

Кузманов категорично заяви, че по време на европредседателството също ще има протести.

Той обясни, че подписването на колективен трудов договор към 2017 г. не е кой знае какво събитие, тъй като това е документ, който допълнително гарантира социално-икономическите права на работещите. Редица документи обхващат същите тези права, тъй че нямаше как да не бъде подписан, добави синдикатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари