България иска нормален диалог между Анкара и Брюксел

Борисов благодари на Ердоган за реставрацията на "Свети Стефан"
128
България иска нормален диалог между Анкара и Брюксел
Снимка: Reuters

Страната ни ще положи усилия за възстановяване на добрия тон и отношенията на партньорство между Турция и страните от ЕС, посочи министър-председателят Бойко Борисов на среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата обсъдиха приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

Още по темата

Борисов и Ердоган, които разговаряха след официалната церемония по откриването на реставрираната българска църква "Св. Стефан" в Истанбул, оцениха високо положителната динамика между двете страни, както и приносът на Турция за овладяване на мигрантския натиск по българската граница и към Европа.

Подчертано беше, че активизирането на двустранните контакти на политическо и експертно равнище през последните месеци е стимулирало развитието на отношенията във важни за България и Турция области като земеделието, транспорта, енергетиката.

Премиерът Бойко Борисов благодари на президента Ердоган за личната му ангажираност и за усилията на турската държава за възстановяването на храма.

Той посочи, че днешното събитие е не просто доказателство за сътрудничество между страните ни и толерантността между религиите, но и пример, че разбирателството и мирът са пътят за постигане на напредък по всички въпроси.

Преди срещата с Ердоган Борисов имаше такава и с турския си колега Бинали Йълдъръм.

Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската външна политика, заяви Борисов. Той подчерта, че освен непосредствен съсед на страната ни, Турция е съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия и др.

По думите на премиера Бинали Йълдъръм, България и Турция са показали в последните години, че проблемите не ги разделят, а ги свързват.

Борисов и Йълдъръм определиха като прекрасен повода, събрал днес в Истанбул представители на българската и на турската държави, християни и мюсюлмани и коментираха, че ако в миналото за Босфора са се водели войни, сега Истанбул, както и София, са градове, символи на единството на култури и религии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
41, мразиш Русия и България, обичаш Турция и САЩ. Ето ти го типичния триполов син дрогар на антидепресанти
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя дебелия да не е говорител на Ердоган?
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кого сме "погубили" ние българите още не се знае. Не ни навирай недоказани неща. Освен Ботев и Левси имаме много други, които работеха и умряха за освобождението на България. Но е много удобно да ни навираш още недоказани " истини"Последното изследване доказва, че поп Кръстьо няма нищо общо със залавянето на Левски.Това, че се самооплюваме пак ни иде от робството, когато често сами срещу злината, сме търсили вината у себе си.
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мразиш Турция, обичаш Русия и ей ти готов излъскан, напудрен патриот. Кой ли се връзва на подобни приказки.
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПфу! Шипка тръгнал да пише!Какво искаш- да пуснат бежанците на пълчища още утре ли? Да влязат обучени субекти. Кой ще охранява делегатите? Имаме ли потенциал, имаме ли опит при терористични атаки? Жертви ли искате? Прав беше оня за 80%.
32
5
 
6
 
! Отговори
dff преди 6 години
Бойко си мисли че е някакъв фактор в световната политика, но се самозалъгва...Това це Цецоу ходи да го командорят в ЦРУ-то и с Меркел си шепнат на ушенце, нищо не значи....нямаш ли силна икономика, не си фактор в нищо...Мисли си, че може като Бай Тошо...личи си страха с който говори...Бойко предаде българщината.Белене нямаше, Южен Поток нямаше...В Европа се продават гръцко сирене, пазарите в Европа за нас са затворени, взеха ни да им бъдем външна граница, че и по погрешка...
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка дума от "професорската" уста е балсам за душата ми,Елементарните хора не им стига акъл да докажат нещо. Тогава почват да псуват. Продължавай, "професорче"Доврчера намини край психолога си да ти предпише успокоителни.Дри.сльо.
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министър председателите не са вечни.Сменят се.ББ можеда говори само от лично име,не от името на България.Брюкселските зелки=Ердоган=диктатура.Иде новият истински ЕС на Вишеградската четворка,там е и истинското място на Бългаия.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Като споменаваш датата 1913 год., нещо ще напишеш ли за Сърбия, Гърция и Румъния, които предадоха, забиха нож в гърба на България през 1913 год. Не Тр започна войната. Не Тр разпокъса Бг. Копирай и поствай от начало до край! Давай наред!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26Да, манипулативно!Изваждането на имена, факти, събития извън контекста е манипулация.Тоя патос си го запази за оперативките в координационния клуб.
27
14
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
Бойко се подигра с паметта на убитите българи от анадолците ! Левски какво е казал за предателите ???
26
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриотите къде са??Не гледат ли какво се случва?Докога ще ни завират в очите турските знамена?Да си извадят главите от задните части и да реагитат. Че Парламент няма да видят!
25
8
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Дали някой Българин има още илюзии колко много ни обичат турците, както и аз агънцата по Гергьовден.
24
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 4-ти или 5-ти път зад Тиквата стои турското знаме, предвид, че трябва да е българското. Да не кажете пак, че в бързината турците са забравили флага (припомням оправданията от първия път).
23
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думата МАНИПУЛАТИВНО ли чух??Турски ***! Ходи се скрий под шлифера на Ердоган!Единственото, което прави турската пропаганда тук е само да манипулира. Ама не са познали. Ако могат турците с тия лъжи да се манипулират да ги манипулират!Нас, няма да успеете. Купихте Борисов и Герб. Дпс отдавна е ваше. Но цяла България няма да купите. За ваше чудо има българи дето не можете да купите за всичкото злато на света.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Падихаш Реджеб и румелийския бейлербей!
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единия от футболист стана султан. Другия от пожарникар стана премиер. И двамата не владеят чужди езици. Ердоган е научил малко английски но Бойко няма желание.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после златен трон за дебелия.Мечта му беше.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Ти ли ще ми кажеш, какво да чета?Такива опорни точки ли ви спускат от пропагандния отдел?
18
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Символиката на снимката със знамената е, че виждаме двама турски представители. Единият е законен лидер, а другият му е васал.