Церемонията в Желязната църква – голям жест на Турция

Събитието има както политическо, така и религиозно измерение
56

България ще помага в нормализирането на тона между Европейския съюз и Турция. Това обеща премиерът Борисов на турския президент Реджеп Ердоган. В Истанбул двамата лидери откриха реставрирания храм "Св. Стефан".

Сърцето на някогашен Цариград, т. нар. Желязна църква е важен исторически паметник както за турската страна, така и за България.

Още по темата

"Най-значимото послание от срещата на Борисов и Ердоган се крие в символиката на откриването на християнско светилище с вековна традиция в едно от сърцата на мултикултурализма, където доминираща е мюсюлманската религия", сподели в студиото на "България сутрин" журналистът Георги Коритаров.

По време на визитата си Борисов посочи, че предстои сериозен дебат за бъдещето на Европейския съюз в светлината на Brexit, но страната ни ще положи усилия за възстановяване на добрия тон и отношенията на партньорство между Турция и страните от ЕС.

Той подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

"За мен това е един пример за това как България, а и ЕС могат да дадат импулс за едно ново обединение и разбирателство около идеята за съжителство на различия", допълни още Коритаров.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Тайфур Хюсеинов коментира, че самата церемония по откриването на църквата "Св. Стефан" е била голям жест от страна на турската държава.

"Безспорно символиката е голяма. Събитието има както политическо, така и религиозно измерение", каза още Тайфур Хюсеинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божкее, доживях да видя вселенски патриарх да плещи на турски в българска църква.
25
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази църква не служи на България. А на Турция. Прави им реклама колко са "толерантни". Ердоган имаше нахалството да се изфука как турция винаги е била толерантна към поробените народи. Въх леле мале. Явно тия приказки не са за българи, арменци, кюрди. Щото ние си знаеме. А за да стигнат до ушите на брюкселските зелки, където султана се натиска да влезе. Ремонтира една църква, за да иска да му ремонтираме 5 джамии. С турция нищо никога не е безплатно, а всичко сме си плащали стократно.
24
10
 
12
 
! Отговори
Ибрахим Манафоглу преди 6 години
Турция направи голям жест на Борисов и той остана много доволен.
23
9
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Градивната простотия на Борисов надхвърли националните граници... - превърна се в посланик на нецивилизована България по света... - навсякъде канен, навсякъде приет - и му се чува думата...
22
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
пише от адрес турското консулство в Пловдив. За сведение на посрещачите на Ориент-Експреса....
21
0
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
М одераторе, м одератор *** дума ли е, та ме триеш. Аз съм СТРАНДЖАТА.
20
8
 
18
 
! Отговори
500 години МИР преди 6 години
с ТУРЦИЯ ни дойдоха много. За малко да изчезнем
19
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко с подарък златен ибрик
18
3
 
2
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Вярно е.
17
0
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
*** ми изтри един пост. Мръсен комунист!
16
5
 
4
 
! Отговори
ВЕРНО Е преди 6 години
Личи му
15
8
 
12
 
! Отговори
питам Професора преди 6 години
Вярно ли е че Борисов са го обрязали в Истамбул?
14
3
 
6
 
! Отговори
? преди 6 години
До ПрофесорТова може да го напише само човек, който е на заплата /издръжка/ при този който величаете. Професорите не се занимават с глупости.
13
4
 
1
 
! Отговори
Kale преди 6 години
mnogo obichate autoplay videos glupatzi smotani nalaga se google da si napravi brauzera da ne pozvolyava tazi unikalna glupost !
12
21
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Градивната политика на Борисов надхвърли националните граници... - превърна се в посланик на цивилизована Европа по света... - навсякъде канен, навсякъде приет - и му се чува думата...
11
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тнтТи ако имаше поне малка представа от реалноста в която се намира България спрямо Турция щеше да си наясно защо Бойко играе тази игра на пръв приятел. Ама то вие понеже сте ми все голЕми патрЕоти мислите с задните си части първо.
10
3
 
19
 
! Отговори
Тиквун Банкянси преди 6 години
" София и Истанбул са столици, в които етническата толерантност са пример за подражание. "Професор Борисов 2018 г.
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusи голямата работа ... аман с вашите знамена.
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 30 години говорих с един стар гагаузин от Каварна. Той говореше български, турски, гръцки (беше завършил гръцко училище), румънски (от румънската окупация), ***, руски и поназнайваше помалко френски, английски и немски. Беше с основно образование, но живота го беше научил на много неща и побелята му коса му придаваше много благовиден вид. Старият гагаузин твърдеше, че той е от "старите българи" и ми обясняваше, че село Българево е населено от гагаузи.
7
2
 
16
 
! Отговори
тнт преди 6 години
"***" не е еничарин пишманпрофесоре!