Депутатите бистрят: е-управление, колко пари са отишли...

От БСП обвиняват, че са похарчени милиони, а резултат няма
Обновена: 19 яну 2018 14:31 | 19 яну 2018 14:00,
25
Депутатите бистрят: е-управление, колко пари са отишли...
Снимка: архив, Булфото

Какво е електронно управление, работи ли то и колко пари са изразходвани за него... Тези въпроси депутатите дебатираха близо 2 часа по време на разискването за политиката за изграждане на електронно управление, поискано от БСП.

От левицата обвиняват, че са похарчени милиони левове, а практическият резултат е под очакванията. Управляващите пък контрираха, че имат стратегия, пътна карта и архитектура на е-управлението.

В крайна сметка депутатите решиха вицепремиерът Томислав Дончев до края на март да представи пред Народното събрание доклад за текущото състояние на електронното управление. От БСП настояваха да се създаде временна парламентарна комисия, която да направи пълен преглед на изразходваното и цялостен анализ на причините, довели до масово разхищение на средства. Това предложение обаче бе отхвърлено от мнозинството.

Управляващите са убедени, че няма нужда от подобна комисия, тъй като има изградена стратегия за е-управлението. Според социалистите обаче няма видими резултати от похарчените милиони за проекти, които администрацията не използва и няма намерение на използва.

"Министрите не знаят какво е е-управление. Затова искаме комисията да разбере колко пари са изхарчени за е-управление, колко за принтери, тонери, мобилни телефони. Всичко, което сте направили, е едно апаратче в НАП, Агенция "Митници" и Здравната каса, от което хората да си теглят билетчета на опашките", настоя соцдепутатът Георги Свиленски.

Червеният Красимир Янков пък обвини, че управляващите разбират електронното управление с това да изпратят SMS на премиера.

Тома Биков от ГЕРБ контрира, че не е вярно, че нищо не е направено през годините и настоя, че има стратегия от 2010 г., която се е забавила по времето на Орешарски.

"Имаме стратегия, за какво ни е план. Е-управлението не означава закупуване на компютри. 200 млн. са изхарчени и това не е достатъчно", отчете Биков и даде пример с Естония, която харчи 1% от бюджета си за електронно управление.

Вицепремиерът Томислав Дончев също потвърди, че една цялостна електронна система няма как да се случи без повече средства и настоя, че администрацията не може да се реформира сама себе си. Той изтъкна предмиствата на е-управлението и призова "да положим усилия да използваме хартията само за изобразително изкуство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
22
 
! Отговори
сигурно преди 6 години
Ако има Е-управление няма да има нужда от правителство ,а от къде ще цоцат те !!
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Геребрастите от години саботират е-управлението, защото то им пречи да крадат и да назначават калинките си по места.
1
0
 
13
 
! Отговори
Роко Сифреди преди 6 години
Да ми избистрят белтъка!