Да се помни: Шефството ни – българско, и евро, и балканско

Павлова: Западните Балкани имат нужда от перспектива!
22 яну 2018 13:30,
50
Да се помни: Шефството ни – българско, и евро, и балканско
Снимка: БТА

Надявам се Българското председателство на Съвета на Европейския съюз да бъде запомнено като балканско. Това обяви министър на еврошефството ни Лиляна Павлова на срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС (КОСАК) в София.

Тя обясни, че страните от Западните Балкани имат нужда от подкрепа и най-вече от перспектива за това, че ако изпълнят критериите, ще имат шанс за присъединяване към ЕС.

Още по темата

"В същото време изключително важно за нас е тази европейска перспектива и подкрепа да не бъде разчетена като фалшиви обещания или като фалшив сигнал, че в рамките на следващите шест месеца държавите могат да получат дата за присъединяване и да подценят ангажиментите, които трябва да бъдат изпълнени", каза още Павлова, цитирана от БТА.

Пред гостите на форума бе показано видео с четирите приоритета на Българското председателство на ЕС - европейска перспектива за Западните Балкани, повече сигурност и стабилност в силна и обединена Европа, дигитална икономика и бъдеще на Европа и на младите хора.

Павлова щрихира и някои от най-важните събития за следващите шест месеца. Сред тях са срещата на върха ЕС-Западни Балкани /28+6/ на 17 май в София и поредица от дебати по новата Многогодишна финансова рамка.

Тя обясни, че ще се обсъжда как да се постигне баланс при бюджет с минус 10-15 млрд. евро, след излизането на Великобритания да се осигури подкрепа за традиционните политики като кохезионна и селскостопанска, но и да се адресират новите предизвикателства като сигурност, миграция и климатични промени.

Павлова посочи, че най-голямото предизвикателство пред ЕС е темата за сигурността, в частност сигурността на външните граници. По думите й най-тежките дебати, които предстоят, са свързани с реформата на системата за убежище.

Цифровият пазар е изключително важна тема, посочи още тя и добави, че българското председателство ще завърши с дигитална седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
18
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
На мойте съм им казал че за празни безмислени и неангажиращи речи и изказвания няма нужда да искат разрешение от мен.