Препитаха Нено Димов в европарламента. Той: Всичко с Пирин е законно!

Екоминистърът за строежите и въздуха в България
Обновена: 24 яну 2018 15:30 | 24 яну 2018 15:12, Екип на Dnes.bg
45
Препитаха Нено Димов в европарламента. Той: Всичко с Пирин е законно!
Нено Димов. Снимка: архив, БТА

Решението на правителството за Пирин не противоречи нито на българските, нито на европейските закони. Това заяви министърът на екологията Нено Димов в Европейския парламент, където представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на опазването на околната среда и безопасността на храните.

Ненов отказа да навлиза в детайли, тъй като според него въпросът е национален, а той е поканен да представлява Съвета, но каза, че действията на българското правителство са напълно законни. Става дума за 2% от територията на Национален парк „Пирин“, които са част от буферната зона, призната и от ЮНЕСКО, обясни министърът в отговор на въпрос на германската евродепутатка от групата на „Зелените“ Петра Каленбах.

Димов обеща всички строителни дейности да бъдат ограничени в тази зона. А останалите 45% от парка, за които го пита евродепутатката, са разрешени за водохващане за питейни нужди, добави министърът. Германската евродепутатка изрази съмнение, че водохващането ще се прави за производството на изкуствен сняг за ски пистите в Пирин.

Димов отхвърли съмненията на Каленбах, че с решението на кабинета „Борисов“ се нарушава европейската Директива за околната среда. Той се позова на интервю на еврокомисаря за екологията и рибарството Кармену Вела, който заявил, че няма пристъпване на законодателството в случая с Пирин.

Още по темата

Екологичният министър отговори и на питане как приоритетът на Председателството за чистотата на въздуха се връзва с факта, че България съди Европейската комисия за въглеродните емисии от ТЕЦ-овете.

Според Димов двете не си противоречат, тъй като София е установила процедурни нарушения в действията на Европейската комисия, които оспорва.

„Ако съдът прецени, че няма такива, ние ще се съобразим, но законността е сред фундаменталните ценности на ЕС“, каза министърът пред комисията по опазване на околната среда в Европейския парламент.

Преди две седмици правителството реши да се присъедини към жалба на Полша в Съда на ЕС срещу определените лимити за замърсяване на въздуха от въглищните централи. Европейското законодателство предвижда, ако тези лимити не бъдат постигнати до 2021 г., ТЕЦ, които замърсяват, да бъдат закрити. У нас 40% от енергията се произвежда от въглища.

България има и друг спор с Брюксел за чистотата на въздуха, след като април 2017 г. Съдът на ЕС намери, че правителството не спазва европейските норми за замърсяване с фини прахови частици, като системно превишава европейските норми. Предстои Европейската комисия да определи размера на наказателната глоба, която България ще трябва да плаща за мръсния въздух.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то законите си ги пишете за вас да ви е законно
39
0
 
2
 
! Отговори
Башка Луд преди 1 година
Кой ти говори за един лифт, тука става дума за мащабен план за застрояване на Пирин! Прочети, какво решение са взели общинския съвет на Банско, дни преди законопроекта на Димов! Да не говорим за неяснотите около "собственоста" на Юлен, за нарушените концесионни договори и чадъра над едни "инвеститори"! За проектите за нови писти, дали си чувал? Изобщо много е лесно да се говари на аба и зелените да са ти виновни, че ти е свършила бирата в хладилника!
Дела трябват, не думи!
38
4
 
2
 
! Отговори
Todor R преди 1 година
Стига вече с тази агитация, че един лифт ще затрие цялата планина, доста несериозно е!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законно може да стане лесно, но дали е разумно и ефективно за държавата, а не за кръг олигарси.
36
1
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
Както и да ми хвалят Ненов Димо,
за мен си е мишок и половина.
И да е прочел 100 библиотеки,
набъркан е с крадците Гербави.
35
4
 
1
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Опитват се да намерят под вола теле. Незаконно е според шепа зелени тикви.
34
1
 
3
 
! Отговори
meh преди 1 година
"Всичко е законно" го казва човека приел в 12 без 5 закон, с който да узакони каквото е нужно на Цеко.
33
1
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
И що не напишат в законопроекта че е за водохващане а седи че е за строителство
32
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До Башка Луд

Комунист не служи на народа,служи само на себе си и на партията.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До я

За да е смазана държавата, най-напред трябва да я има и безпристрастно да се проявява като такава към хората във всеки един смисъл и аспект на човешката дейност. Веднъж почне ли се с прилагането на двоен стандарт към отделните членове и съсловия на обществото, отпиши я.
30
1
 
16
 
! Отговори
Башка Луд преди 1 година
Още ли мислите, че това същество работи за благото на народа? След като на 2ри януари, излезе заповед, подписана лично от Н.Димов, за отнемане на 10.3 декара от парк Витоша (близо до Доган сарай) и оформянето им като парцел. След като отхвърли предложението за строеж САМО НА КАБИНКА над Банско и с това стана ясна целта на "инвеститора".
Още ли го мислите за добър министър, служител на народа?
29
1
 
1
 
! Отговори
Ikshy преди 1 година
Kara li ski boichu v alpite?
28
6
 
11
 
! Отговори
Башка Луд преди 1 година
Този Нечий Димов да си ходи!
ОСТАВКА!
Какво още искате да откраднете преди да се "обидите" на народа и да си и дете в скъпите палати?
Пирин, Витоша, Странджа! Да не говорим за бетономорието! Вижте на какво заприлича Fiбанско, това ли е примера за успешен туризъм?
Ако продължим да ги търпим, България ще става само за сметище и мръсно производство!
27
4
 
7
 
! Отговори
Ъъъ преди 1 година
Колкото и да го бършете, в Европарламента Нено Димов все пак си беше пре-пик-ан.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нено, ще местиш ли блатни кокичета лично и щъркелчета ще храниш ли с биберон, както твоя вожд БУДАлата?!? Всички сте една шайка престъпници, които заслужавате съд до дупка за продажбата на интересите на българските граждани! Ти си обаче особено нагъл!
25
11
 
6
 
! Отговори
я преди 1 година
Далаверата е да си в някое НПО или да си го направиш- еколог, джендър активист, правозащитник и прочие. Държавата е смазана от масирана медийна пропаганда за корупция и мизерия и е нелегитимна- не може да защити никакъв свой интерес, а чиновниците са плашливи и зле платени. Където има сила и надмощие естествено идват и парите- работа да се върши. Ама сега не било в полза на България това- е сефте.
24
2
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
Още ни чакат
Гербави проекти,
куршуми ще уреждат
мръсни сметки !
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А така значи американските централи могат да горят кюмур целогододишно , а аз не мога 5 месеца да се утоплявам на дърва и въглища
22
1
 
18
 
! Отговори
bolbov преди 1 година
Какви са тези герберски закони,които превръщат Мината Родина в бетонна пустош.Долу герберската шайка вън псевдопатриотие! Да живее зелена България.По добре гладни и боси българи в красива България отколкото мазни плъхове в туристически лайнарник.
21
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нено, колко пари взе за да съсипеш Пирин?!?