Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!

Даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%
Обновена: 26 яну 2018 22:36 | 26 яну 2018 22:35,
322
Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!
Снимка: кадър БНТ

"Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на "Панорама".

ЕВРО В БЪЛГАРИЯ - КОГА?

Той изрази надежда това да стане възможно по-бързо. 

"Стандартният отговор е - когато сме готови, но ние трябва да настояваме да ни допуснат или да дадат точни аргументи защо не е време за това", коментира Горанов пред БНТ и допълни, че е информирал европейските партньори, че е добре да влезем в чакалнята на еврозоната през първата половина на тази година, а след това има поне двугодишен период за цялостното приключване на процеса по приемането на еврото.

"Категорично съм сигурен, че цените няма да се повишат, това показва и предишният опит на други държави", каза финансовият министър. 

Той даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%. 

"Ако цената е 1% инфлация, аз съм готов да отстоявам това", категоричен беше Горанов.

Според него в България отдавна търпим "негативите" от членството в еврозоната, без да ползваме позитивите и да сме част от една модерна и интегрирана Европа.

"Зависими сме най-вече от Европейската централна банка, процесът е отчасти политически, не сме чули рационален аргумент против това да сме част от това пространство", допълни още той.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ

"Нямаше как този вот да бъде успешен, първо - минало е твърде малко време от предишните избори, колегите от опозицията търсеха тема, която да засегне максимално авторитета на това управление, но не уцелиха добре, нямаха достатъчно аргументи. Темата за корупцията е тема за усещане в обществото. България е на 12-о място по този показател в ЕС. Това не е житейски факт, а само социологически", каза Горанов и допълни, че дебатът в НС е бил далеч от това, което се очаква. 

"Ако има данни за корупция, то те трябва да са в правораздавателните органи", коментира той.

"С 23% са нараснали приходите от акцизи между 2014 и 2017 г. Потенциалните рискове в системата на митниците не са реализирани, анализите на системата, изложени от страна на ДАНС, показват, че има слабости в системата", заяви още той. 

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Според Горанов темата е обсъдена много набързо, без съществени дебати. 

"Искахме да покажем, че сме част от съвременните европейски ценности, без да сме разказали на обществото. В Истанбулската конвенция няма нищо друго, освен темата за борбата с насилието над жени и деца. Дали ще я подкрепим е въпрос на цивилизован избор. Нужно беше да си дадем повече време, за да разкажем правилната история. В нея има 50-60 текста, всеки български гражданин ще разбере за какво става дума, ако я прочете. Ако не я приемем, ще останем от другата страна на Босфора", каза в заключение Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
продажен *** като всички останалиами що чехите не искат в еврото- щото ще станат като българияама и народа там е по-друг- избира само управници дето са за чехия няма сначение какъв е камунист фашис марсианецщом защитава интересите на страната да управлява в българия е обратното- всичката продажна и алчна *** в управлението е няма държава - има само територия
165
1
 
6
 
! Отговори
Imiot преди 6 години
Valeri vi obestaval povishenie na bg pensii sled 1789 godini...chestito!
164
2
 
18
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
ТОЗИ е финансист колкото баба ми ..... но на пр***ст народ пр***Сти и крадливи управници ....... това е
163
2
 
23
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Пълни глупости дрънка тоя Горанов.
162
7
 
24
 
! Отговори
Н. преди 6 години
Това е само политическо говорене. ЕС не бърза да разширява еврозоната - вижте какво се говори за Хърватия и Полша, които едва ли ще приемат еврото преди 2024 г. И България не бърза, защото никое правителство не иска да осъмне с новината, че средната заплата в страната е станала... 400 евро. Сега разликата в курса поддържа илюзията за финансов възход на населението. Тук се инвестира само в колцентрове и супермаркети. Това не говори за стабилна икономика, така че еврото си остава една мечта.
161
14
 
13
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Ако беше да приемаме рублата, то щеше да е всенародно веселие, песни, танци... за 80% от населението.
160
7
 
32
 
! Отговори
Еврокис преди 6 години
Ако приемете еврото и на следващия ден ще ревете като ранена мечка.Но бедния народ е свикнал да кара на фотосинтеза.Заслужавате си съдбата;))
159
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седнали комунистите да мислят. :-) Не се пънете бе! Не ви се отдава. И евро, и рубли, и юани, все ги нямате , щото сте тъnu комунисти. Затова искате и ние да нямаме, че да сме "равни". Ха! Никога няма с вас да сме равни, червени....! Дори да сте 80%.
158
6
 
28
 
! Отговори
Опаааа преди 6 години
Абе Кухолейко Горанов не ли малко рано за Първи Април
157
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврото държи цена за разлика от рублата.При последното истинско червено управление един долар се обменяше за 3000 лв. Мaйнaтa им на червените!
156
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ne samo se uvelichavat, a se udvoiavat. zaplatata na polovina, a pred segashnite zeni vmesto lw. evro. ne lyjete horata.
155
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една говореше, че като закрием 3 и 4 блок на АЕЦ , токът няма да повиши цената си. Сега е същото и с еврото. Идеята е да се закръглят цените нагоре, а доходите да останат същите.
154
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ни приемат по достойнство. Ако се представяш като "муй", ще те приемат като "муй". Ако се образовате и се вземете в ръце да побачкате малко, няма да сте в задния двор на Европа. Сега сте в червения й ***. Ако се измъкнете от червения си соц стереотип ще сте на една маса с големите.
153
5
 
17
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
До Анонимен-166Наистина,попитай гърците!Само че ги питай дали са доволни от еврото,преди да дойде комуниста Ципрас.Питай ги дали са доволни от еврото,когато пенсионерите им наемаха наши жени за прислужнички.Питай ги как драпаха да се докопат до еврото и колко измами направиха заради това.Сега реват,тежко е,ами тежко ще е....няма безплатен обед!
152
7
 
24
 
! Отговори
Ще рупате преди 6 години
Третокачествено вносно масълце срещу трудно изкарани евра и ще се мислите за европейци. А всъщносн ще сте роби, съществуващи за да могат господарите им да живеят пълноценно. Единствено може да поскачате, защото не сте червени. Мухахаха баламурници.
151
5
 
30
 
! Отговори
илюзии преди 6 години
Приближаваш се към Европа,ама друг път.Никога няма да те приемат като равноправен муй, а ще си палето на каишка в задния двор.
150
16
 
8
 
! Отговори
162 преди 6 години
България Е в Европа, колкото и да им е неприятен този факт на червените родоотстъпници.
149
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честно казано, предпочитам евро пред рубли.
148
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ще бъде още една крачка на приближаване към Европа и света и отдалечаване от Русия. Точно затова надигат врява червените ***. Още не им е минало, че не успяха да ни набутат да сме 16-та република на СССР.
147
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се притеснявайте никой няма да приеме държавата на мафията в клуба на богатите!Те един път се излъгаха като ни приеха в ЕС и сега съжаляват и да има как ше ни изхвърлят от ЕС!Нито шенген нито евро ще видим докато ни управляват мутри шайки комунисти и олигарси.Спете спокойно деца няма евро, няма шенген.