Заради добросъседството: Турските инвестиции растат

Борисов обсъди и енергийни въпроси с турския икономически министър
67
Заради добросъседството: Турските инвестиции растат
Нихат Зейбекчи и Бойко Борисов. Снимка: Правителствена пресслужба

Ръст на стокообмена между България и Турция отчетоха премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи. Двамата обсъдиха на среща в София състоянието на икономическото партньорство между двете страни и възможностите за разширяването му, съобщиха от правителствената пресслужба.

Турските инвестиции у нас за периода януари-септември 2017 г. възлизат на 58,8 млн. евро. За първите девет месеца на миналата година се наблюдава ръст и на стокообмена с Турция със 17,4 процента.

Българският премиер и турският министър отбелязаха, че потенциалът за развитие на търговско-икономическото сътрудничество и инвестиции далеч не е изчерпан.

На срещата беше посочено, че интересът на турските фирми у нас е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортна и енергийна инфраструктура. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции.

По време на разговора беше констатирано, че съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части – сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство. Двете страни ще продължат да работят съвместно и по изграждането на смесени предприятия.

Бойко Борисов и Нихат Зейбекчи обсъдиха и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката. Турският министър на икономиката подчерта, че енергийните политики на двете страни имат стратегическо значение както в двустранен план, така и за цяла Европа.

В разговора беше посочена важността за диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна, като важна роля в това отношение има изграждането на междусистемна газова връзка.

На срещата отбелязано и че ползотворните добросъседски отношения между България и Турция допринасят за повишаване на двустранния стокообмен и засилване на търговско-икономическото партньорство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Заради добросъседството" Инвестициите винаги зависят от добрите условия. Най-големия расист, коойто познавам, инвестира в африкански страни, з акоито лично ми е казвал, "че е по-добре да ги няма", така че не му мислете много. Като дойде момент,а пак ще вадят ятагана.
14
16
 
5
 
! Отговори
gogi преди 6 години
До Анонимен-Mnogo lokumi raztegas bre komsi,ako ne sa zapadnite investitsiyi kvo proizvejdate lokumi,kadaif,ibritsi,ifesove i shalvari.
13
15
 
25
 
! Отговори
Суджук преди 6 години
Ба си, тези ни изкупуват, а тиквите наричат това инвестиции!!!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10 Продава ли се? и на каква цена?
11
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БВП на България беше по-голям отколкото на Турция и Гърция взети заедно,когато имаше ,,комунизъм,,.Да бе, масово изнасяхме дъвки "Идеал" и дънки "Рила" за турците и гърците.
10
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този излезе по-голям туркуман и от Лютфи местан и Корман Исмайлов .
9
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БВП на България беше по-голям отколкото на Турция и Гърция взети заедно,когато имаше ,,комунизъм,,
8
14
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Абе Баце, как те гледат европейците там на председателството като преливаш еврофондовете в турски ръце?
7
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупави турци. Че кой умен инвестира в нещо в което са замесени българи? Пари хвърлени на вятъра.
6
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турските инвестиции в България растели. Ние европейска страна ли сме, член на ЕС ли сме та ще растят турските, къде са европейските? или само проформа сме член на ЕС иначе сме си азиатци.
5
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАРАДИ ТУРСКИТЕ "ИНВЕСТИЦИИ" НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ В ШЕНГЕН НИКОГА.
4
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция никога нищо умно и добро не е направила и няма да направи.
3
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е най-големия световен потребител на свинска мас. Дори в националния им спорт борците с мажат със свинска мас и тогава се борят... често в кал.
2
14
 
26
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Това е национална трагедия както и ИК! А герб ни го прдставят като постижение а то просто е национално предателство, герб продадоха България на високата порта по всички правила на козяк!
1
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЙДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ КАТО НОРМАЛНИ ХОРА ДА СЕ ХВАЛИМ, КОГАТО БЪЛГАРСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ РАСТАТ В ДРУГА ДЪРЖАВА. 500 ГОДИНИ ТУРСКО РОБСТВО СТИГАТ. НЯМА НИКАКВА ПРИЧИНА ДА ХРАНИМ ФЕСОВЕТЕ.