Оставката на Жаблянов: Произвол или демокрацията?

Слабоумие и безпомощност нарече той мотивите за отстраняването му
21 фев 2018 14:45,
245
Оставката на Жаблянов: Произвол или демокрацията?
Снимка: Bulfoto, архив

Има ли законово основание за искането на оставката на Валери Жаблянов, престъпление ли е Народният съд и кой се отклонява от демокрацията и дневния ред на обществото. По тези въпроси спориха в парламента по време на дебата за гласуването на отстраняването на Жаблянов от поста зам.-председател.

Два часа управляващи и опозиция си разменяха нападки, а по време на дебата БСП напусна залата. От ДПС пък още в началото отказаха да участват в този "фарс" и опразниха депутатските банки.

Управляващите поискаха оставката на Жаблянов заради недопустимото му твърдение, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие" и неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари. Те се аргументираха и с противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

Самият Жаблянов отсече, че мотивите за отстраняването му от поста са като образец за политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. Той обвини управляващите в това, че не разбират устоите на демокрацията.

Той коментира всеки един от аргументите за оставката му и определи искането за нескопосано.

По повод на договора за добросъседство с Македония Жаблянов настоя, че всеки народен представител може да има мнение и да се изказва по договорите, които подписва правителството.

"Това отзад не е Политбюро, това не е ЦК, това е демократичен орган. Аз съм народен представител на БСП и съм застанал с тяхната платформа, а не с вашата", възрази остро той.

Жаблянов обясни, че на 1 февруари е призовал да се почете паметта на всички жертви на политическо насилие. "С подобни мотиви дори Народният съд не е работил. Какъв е този човешки интелект?", попита той.

Той аргументира констатацията си за Народния съд и цитирайки думи на Богдан Филов в подкрепа на фашизма, записани в протоколи на Народното събрание.

"Конституцията ми дава право да кажа какво мисля за един или друг международен договор, да кажа моето лично мнение, да кажа как би следвало да изглежда българската политика, да изразя мнението на избирателите на БСП. Депутатите да запазят собствената си свобода, защото утре ще бъдат принудени да рецитират думите на фелдфебелите и фюрера", завърши той.

По време на изявлението му на няколко пъти се чу недоволство откъм редиците на мнозинството, а Жаблянов настоя за извинение, защото е бил обиден.

"Аз не псувам и не съм псувал, ако "дървена комунистечска глава" е псувня, се извинявам. Моят баща е лежал 22 месеца в Белене!", скочи в отговор Владимир Тошев от ГЕРБ.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък категорично застана зад зам.-председателя Жаблянов и настоя, че друг кандидат няма да издигат и заплаши, че ще бъде сезиран Конституционния съд и Съдът по правата на човека в Страсбург.

"Няма да предложим друг зам.-председател. Нашият зам.-председател е Валери Жаблянов. Чакаме възстановяването му от българския и европейския съд", настоя червената шефка.

Според нея искането за оставката е незаконно и неконституционно и обвини управляващите, че погазват демокрацията и свободата на словото. Нинова настоя, че мнозинството бяга от реалните проблеми с изкривен разговор за миналото. Тя добави и че това е елементарно отмъщение за оставката на Димитър Главчев.

"Зад "Граждани за европейско развие на България" /ГЕРБ/ стои диктатура, репресия към всеки различен. БСП ще се противопостави на това и ще пазим правовата държава. Вие тука създавате трибунал, а ние няма да участваме в извънредни съдилища", отсече Нинова.

От своя страна шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини левицата в отклоняването от дневния ред на гражданите.

"През последните месеци БСП искат да провокират проблеми, сканадли, за да се отклоним от европейския път. БСП искат да се върнат на власт с едно служебно правителство, защото те нямат възможността демократично да спечелят избори. Ние изповядваме европейски ценности и това БСП няма да ни го простят", отсече Цветанов.

Той скочи и че БСП вече е намерила своя истински говорител.

"За голямо съжаление президентът Румен Радев се превърна в реален говорител на БСП. Тази комбинация на взаимни действия уронва престижа на президентската институция и създава възможност за противопоставяне в обществото", настоя Цветанов.

Спас Гърневски пък отговори на нападките на социалстите защо управляващите са допуснали организирането на Луковмарш. Той обясни, че по Закона за митингите за подобни шествия се уведомява, а не се иска разрешение. "Никой не може да го спре, когато е заявен по правилата", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...защо управляващите са допуснали организирането на Луковмарш."Защото има много за брулене - съдът, който е денонсирал решението на г-жа Кметицата,че и самият поет Гърневски! Луковмарш доказа, че фашизмът се възражда. Вече марширува в Украйна, подава рога в Естония, Латвия и даже Австрия и Италия! На марша дойдоха и вносни фашистчета - от Гърция, Русия! Някой ги организира, плаща!До къде ще го докараме? В София трябваше да пуснат полицията и жандармерията, да се отбият на воля! Пред ЕС!
129
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветът на България, елитът на нацията! Бог да ги прости. Малко късогледи бяха милите, макар хубави, богати и интелигентни/е, чак пък интелигентни/. Допуснаха груба грешка да оберат къщите, предприятията, земите и златото на евреите. Друга груба грешка е, че създадоха концлагерите главно за евреите, за комунистите и земеделците/50 000 души, не е шега работа/ Съвсем изненадващо признателните евреи ги натикаха в собствените им лагери, с помощта Чърчил, земеделците и на комунистите. като предварител
128
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жаблянов е един изключително нагъл комунист. Без него на трибуната ще бъде по ведро и по човешко Председателството .
127
3
 
15
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
Оправдавате ли и искате ли нов НАРОДЕН СЪД за убийците през прехода ?
126
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би народния съд изби близа 30хлд в отечествената война .Защо бяха дадени тези жертви ???Кой ни въвлече в тази война на страната на фашистка Германия.За тези трябвяше да е народния съд
125
2
 
5
 
! Отговори
Язък за труда! преди 6 години
Цветът на нацията погина на Народния съд. При това в името на НЦВ Симеон Кобурготски.Хубави, умни/по време на бомбардировките предвидливо напускат София към Чамкория и остават балъците да *** под бомбите или от глад под развалините/ и богати/все пак имотите и златото на 50 000 евреи не е шега работа, пък и обществени доставки за армията, малко контрабанда-черна борса, алъш-вериш с германците и пр/ Жалко , че не са могли да се порадват на придобитото по законен начин-ЗЗН. Но откъдето дошло, та
124
5
 
15
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
Къде беше бойко по време на комунизма ? ПОЖАРНИКАР ! Къде беше цветанов по време на комунизма ? ФИЗКУЛТУРНИК ! Къде беше плевньо по време на комунизма ? НИКОЙ НЕ ЗНАЕ, В ДЕВЕТА ГЛУХА ! Някой беше ли чувал за цецка цачева по време на комунизма ? ДА, по телевизията в приказките за баба яга ! Кой докара тези престъпници на власт ? КАПИТАЛИЗМА !
123
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жаблянов не е БСП. Слава Богу! Един човек с мнение, със съвест! Защото БСП РАЗРЕШИ да се разтури и окраде "Музея на революционното движение", неофашистите от правителството на несъвсемнормалния Фил да махнат паметни плочи, да взривят Мавзолея на Г. Димитров, да нацвъкат плочи на "техни" герои, да прекръщават улици, да ки! Да кръщават улици на вулгарни убийци и на не съвсем невинни политици! БСП бяха изпаднали във фрустрация и радостно е, че се появиха хора като Жаблянов! Появи се надежда!Браво!
122
2
 
3
 
! Отговори
Лошо преди 6 години
Странно, фашагите не са извлекли никакви поуки от Народния съд.Не е на добре за тях. Виж, БСП започна да се ориентира, макар и късно. И те ще ходят на новия Народен съд.
121
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русе имаше трима осъдени от НС. Двама от тях ги познавах лично и бяха нормални граждани. Единият почина от старост а другия от пиянство. Не съм чул от тях думи против съда.В отлични отношения от над 20г. съм с човек, бащата на който е осъден от НС, но и той не говори против него. От народа се крие, че този съд бе наше задължение като победена и подпомагала фашистка Германия страна. Никой не се замисля какво би станало със страната ни ако не бе проведен.
120
0
 
7
 
! Отговори
До Историк преди 6 години
Истерик, даже не знаеш колко си прав да ме ненавиждаш! За мен това понятие не е нещо имагинерно - много навътре съм в материята. Познавам много хора от онова време, за жалост, вече са покойници. Чувал съм мнение, че осъдените са много малко, за да не се възбужда излишно международно напрежение са оставени живи вулгарни убийци, не са изтрити сълзите на много български майки! Знам имената на няколко, зверствали в Югославия, така и не получили заслуженото! Един ден ще публикувам, каквото знам!
119
5
 
13
 
! Отговори
Комисаря преди 6 години
Поредния произвол на диктатора Борисов !Отново ще има ответен удар и щети за България от ЕКомисия!
118
11
 
7
 
! Отговори
БНС преди 6 години
т.н. "народен съд"---Е АБСОЛЮТНО КОМУНИСТИЧЕСКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ , КОЕТО ОЩЕ СТОИ НЕНАКАЗАНО!!!НИЕ --ЩЕ ГО НАПРАВИМ!!!!!!!
117
12
 
8
 
! Отговори
САШКО преди 6 години
ЧЕРВЕНИ СЪВЕТСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАЧАВРИ И УБИЙЦИ!ВРЕМЕ Е ДА ВИ ИЗМЕТЕМ ОТ БЪЛГАРИЯ!НЕ СТАВАТЕ ЗА "БЪЛГАРИ"!
116
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО НЕ СТЕ ВИЖДАЛИ РАЗЧЕКНАТА ЖАБА
115
8
 
5
 
! Отговори
izbiratel преди 6 години
Герб съсипа БСП за една година а има още 3
114
2
 
13
 
! Отговори
До "Историк&quo преди 6 години
На 9-ти септември дойде ОФ, което всъщност беше второто правителство на Кимон Георгиев и шестдесет и трето правителство на Царство България, назначено с Указ 4 и 5 от 9 септември 1944 г. То управляваше страната до 31 март 1946 г., след което беше наследено от третото правителство, пак на Кимон Георгиев. Та в това правителство "мръсните комунисти" имаха само четирима министри, двама от които без портфейл. Останалите бяха от Звено, Земеделците, БРСДП и един безпартиен.
113
3
 
14
 
! Отговори
До Жаби преди 6 години
А ти виждал ли си някого жив комунист? Или си слушал само от тате за Белене? Защо тате ти френтично крещеше "БКП! БКП!". Защо ходеше на партийни събрания? Айс!Днес най-много крещят тези, които станаха "партийци" за някоя облага. Или бяха вербувани за доносници от ДС, защото ДС по дефиниция не вербуваше комунисти, а природни подмазвачи, подлизурки, като тези, които познаваш. Знам десетки примери! С имената им, с историите им. Всички днес казват "Такива бяха времената!". Питай тате, дядо!
112
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПЪЛНИ ГЛУПОСТИА когато вицепремиер ,изказва лично мнение, допустимо ли е ? Защо още е на този пост ?
111
11
 
8
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Вече втори от БСП обижда българите