Сърбин, смел спасител на децата от Лим, вече е и българин

Дали е мислил за собствения си живот? Не, не е имал време
36
Сърбин, смел спасител на децата от Лим, вече е и българин
Снимка: БТА

"Героизъм днес е да правиш добро. Истинските герои жертват себе си заради живота на другите, но за мен, вие, г-н Баличевац, сте преди всичко голям човек, защото истинските хора постъпват като вас - в беда помагат на другите".

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която днес на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 връчи документ за българско гражданство на Сафет Баличевац, един от спасителите при автобусната катастрофа в река Лим през април 2004 г., отнела живота на 12 български деца от Свищов.

Още по темата

"Каквито и думи да произнесем днес в Гербовата зала в знак на признателност към вас, към останалите спасители в р. Лим, ще звучат слабо на фона на трагедията, която зачерни няколко български семейства, но и цяла България, която не навреме се раздели с чедата си. И днес, когато в нашия живот, за съжаление, нахлува омразата, противопоставянето, агресията, насилието, отчуждението, вие, г-н Баличевац, с вашето дело показвате, че човешката добрина още има място между нас", каза вицепрезидентът Йотова, цитирана от БТА.

"Вие сте доказателство, че добрината не е изчезнала от живота ни, вие доказвате, че за да вършиш добро, дори няма нужда да имаш голям житейски опит, били сте едва на 20 години", припомни Йотова и благодари, че родителите на Сафет Баличевац са отгледали такъв син.

Днес получавате документите на гражданин на Република България, това не е формален акт. Вие днес получавате правата на всеки български гражданин, независимо в коя точка на света е той, добави Йотова, която пожела на Баличевац да бъде и да остане истински българин, какъвто е бил и досега.

Никога няма да забравя датата 4 април 2004 г., няма да забравя невинните деца, чийто живот беше отнет от една нелепа случайност, каза Сафет Баличевац на церемонията, като добави, че за всички те завинаги ще останат "ангелите от Лим".

Баличевац добави, че никога няма да забрави кошмарната нощ и единственото успокоение остава, че той и другите спасители са успели да помогнат при трудни условия на десетки хора да се спасят от автобуса.

Той добави, че оттогава има силна връзка с хората от Свищов, а покрай тях - и с много други българи, с които е станал не просто близък приятел, но се чувстват като роднини. Баличевац благодари за даденото му българско гражданство на вицепрезидента Илияна Йотова, на българския посланик в Сърбия Радко Влайков и на други представители.

Пред журналисти след церемонията той каза, че очаква българското гражданство да промени живота му и очаква по-добро бъдеще. Добави, че би искал със съпругата си и двете им деца да отидат в Европа, където пътят му е отворен. Радвам се, че сега ще мога да им осигуря възможност да живеем по-добре, каза Баличевац.

Той разказа, че не е имал възможност да покрие разходите, съпътстващи молбата за гражданство, но с помощта на българските институции му е била оказана подкрепа.

Бях млад, не съм мислил изобщо, каза Баличевац, попитан дали в онази нощ се е страхувал за собствения си живот. Децата му го питали как не успял да спаси всички.

"Няма по-заслужено българско гражданство от това, на хора, които не са с български произход, за мен Сафет е истинският българин, нека сме щастливи, че един човек е щастлив, знаете ли колко хора в Свищов дължат живота си на него и на останалите няколко души - 38 човека", каза българският посланик в Сърбия Радко Влайков.

"В днешно време трудно мога да си представя по-ярък пример за героизъм", добави Влайков.

Сръбският гражданин е получил българско гражданство на основание чл. 16 от Закона за българското гражданство за особени заслуги към България в обществената сфера. Баличевац активно участва в спасителната акция при автобусната катастрофа в река Лим през април 2004 година.

Тогава, близо до черногорския град Биело поле и сръбския град Приеполе, на връщане от екскурзия от Дубровник, загинаха 12 деца от Свищов, а 38 от пътниците бяха спасени. През април 2005 г., една година след трагичния инцидент, България пое ангажимент за предоставяне на българско гражданство на спасителите като израз на дълбока благодарност и признателност.

Четирима от участниците в спасителната операция вече имат български документи за самоличност. След трагичния инцидент граждани на Сърбия и Черна гора, участвали в спасяването на пътниците от падналия в река Лим автобус, бяха удостоени от президента Георги Първанов с ордени "Мадарски конник". Сред отличените беше и Сафет Баличевац, тогава 20-годишен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно човека е сърбин мюсулманин-босненец.Те обаче също са сърби,макар да са против да ги наричат така.Просто това са сърби ислямизирани в годините на Турското робство.Като нашите помаци-Българомохамедани.Човека е герой-браво на него,България му благодари!Лошото е че за жалост българското гражданство се свързва с една единствена ценност-възможността да си обслужващ персонал в Европа.Дотам сме си докарали държавата.
24
10
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Скоро този герой ще отпраши с цървулите към дивия Запад...
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям човек, герой, храбрец! Да е жив и здрав, и той, и семейството му! Истинският човек се познава в моментите, в които презре смъртта, не се уплаши за живота си и тръгне да спасява живота на другите! Поклон, приятелю!
22
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Сафет Баличевац най-вероятно е мюселманин от южен Санджак/Рашка/,който се намира в Черна гора и тези мюселмани не искат ,да ги смятат за сърби ,за каквито ги преставят отднес.бг!
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брех тази еазплетена кошница много се е закръглила-изпънала дрехите на макс машала,не можах да я познам
20
8
 
11
 
! Отговори
Гатанка преди 6 години
Сърбин с ислямско име- що е то?Отг.- Босненец.
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОКЛОН ПРЕД ТЕБЕ !
18
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във войните добрите българи, сърби, гърци са спасявали хората от другите народи, а злобните, мразещите като няколкото тук във форума са вършили диващини спрямо човеци. Засрамете се бе! Стига с тая с нищо непредизвикана злоба. Бъдете християни.
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Србите нищо нямат - нито земя, нито народ - те са населили Австралия и Нова зеландия, там ги търсете
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черногорците и сърбите са един народ. Все едно българите да се делим на тракийци, мизийци, старопланинци, родопци, средногорци. През средновековието са имали няколко държавици сърбите - тогава Черна гора се е наричала Дуклянска кнежевина.
15
5
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Не бе, Радев жартиерата ще го награди, ама след разрешение от Христов началника му
14
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон пред речта на Йотова срещу омразата. Малко политици не говорят с омраза.Патреоти-патерици за кюфте и майка си продават. Та два народа ли няма да скарват. За кой съседен народ са казали нещо хубаво, злобните псевдопатриоти.
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На днес.бг трябва да е известно ,че трагедията се разигра в Черна гора и спасителите са ЧЕРНОГОРЦИ!
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това спасяване беше по времето на Чехлю, защо той не го награди, а сетих се щото за сърби и руси само лошо трябва да се чува и вижда.
11
2
 
22
 
! Отговори
Обективно преди 6 години
Сафет не е типичното сръбско име, по скоро става дума или за сръбски гражданин от албански произход или за сръбски гражданин изповядващ исляма. не че има значение. Човек си е герой.
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народите от нашата част на Европа сме много по-човечни, позитивни, весели, въпреки злобата която се пропагандира по медиите.
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон пред този мъж !!!
8
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички сърби са бивши Българи,а надявам се и бъдещи.
7
1
 
40
 
! Отговори
Браво и преди 6 години
благодарност на Баличевац, Господ да помага на него и семейството му за добър живот и успех!
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям сърбин!