Борисов към премиера на Черна гора: Мобилизирайте се за ЕС!

Премиерът обсъди различни проекти с косовския президент
21

Борисов и Маркович. Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов препоръча "решителни реформи" на Черна гора по пътя й към ЕС на среща с колегата си Душко Маркович.

Министър-председателят на Черна гора е на посещение в София за участие в организираната от българския премиер и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер среща с лидерите на Западните Балкани. 

В разговора си Борисов и Маркович отбелязаха добрия политически диалог и високата динамика в отношенията между България и Черна гора, както и основния приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС - перспективата пред Западните Балкани.

"Потвърждаваме своята готовност да продължим да подпомагаме преговорния процес на Черна гора, включително и с експертиза на наши представители в различни области", заяви премиерът Борисов и допълни, че Черна гора е добър пример за региона.

"Сега трябва максимално да се мобилизирате за изпълнението на решителни реформи в ключови области на политическия, икономически и обществен живот. Важен политически капитал е членството в НАТО и пълното присъединяване към Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС", подчерта българският министър-председател, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът на Черна гора Душко Маркович поздрави българския си колега и правителството за успешното провеждане на Българското председателство и благодари за усилията на България за поставянето на Западните Балкани в центъра на обсъжданията в Европа.

Той се съгласи с мнението на премиера Борисов, че заедно с изпълняването на изискванията за членство в ЕС, трябва да се започнат и важните инфраструктурни проекти за свързаността в региона.

"Тази тема добива все по-голямо значение. Това се видя и на срещата на върха в Триест като част от Берлинския процес, и на срещата със Световната банка в София, както и на инвестиционния форум на ЕБРВ в Лондон", добави Бойко Борисов.

Борисов се срещна и с косовския президент Хашим Тачи.

"Трябва да се възползваме от момента и да се съсредоточим върху реалното изграждане на коридори между нашите страни – транспортни, енергийни, дигитални", заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си. Той подчерта, че се откриват възможности с хибридно финансиране, чрез подкрепа от различни финансови институции и други донори, да се инвестира в изпълнението на конкретни проекти.

"Свързаността, както и визовата либерализация, ще спомогне за увеличаване на туристите между нашите страни и на преките бизнес контакти, което ще има за резултат задълбочаване на търговското сътрудничество в региона", каза българският министър-председател.

Премиерът Борисов припомни конфликтите на Балканите през 90-те години на миналия век и подчерта, че най-важното в момента е да се гледа напред - какво може да се направи за региона и за хората. "Тази наша цел, която се превърна в европейска тема на най-високо ниво, означава и интегриране на Косово. Наясно сме за предизвикателствата, произтичащи от позицията на някои страни-членки по статута, но това не бива да ви обезкуражава", каза Борисов.

Двамата лидери приветстваха и Стратегията за Западните Балкани, в която Европейската комисия включи всички идеи на България за развитие на региона.

"С този документ категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета. На Косово, Република Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС", добави премиерът Бойко Борисов.

Преди срещата на лидерите на Западните Балкани, Борисов разговаря и с премиера на Албания Еди Рама. Акцентът на срещата беше поставен върху важността на проекта за коридор №8, който да свързва Черно море с Адриатика. Двамата изразиха единодушие, че изграждането на железопътната инфраструктура, магистралата между София, Скопие и Тирана и полагането на дигиталната свързаност с изграждането на 5G мрежа и широколентов интернет, трябва да се осъществява паралелно.
 
Не срещата бяха отбелязани и отличните двустранни отношения и политически диалог между двете държави. "Развитието на добросъседските отношения и конструктивната роля на Албания в региона, основана на европейските и евроатлантическите ценности, продължават да бъдат от голямо значение", каза българският премиер и допълни, че вътрешно-политическите процеси в Албания са доказателство за стратегическия европейски избор на страната и нейните граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
Браво ! преди 6 години
<html>Каквито и други критики да заслужава, правителството на Бойко Борисов направи много за репутацията на България пред света с "пробалканска си политика" ! България се открои като единствената държава на Балканите, която стои високо над дребните Балканско-махленски дрязги и вражди и прави всичко, за да стимулира останалите Балкански народи към инегриране в Европейското семейство. Дано това да бъде оценено по достойнство и от нашите съседи !
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЙ НЕ Е НАПРАВИЛ МАГИСТРАЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ЩЕ ПРАВИ БАЛКАНСКИТЕ. ХА-ХА-ХА
16
3
 
4
 
! Отговори
ГОЛЯМ КОРЕМ, БРЯ преди 6 години
Че то зависи ли нещо то Борисов? К`вото решает в Берлин и париж, това ще е.Борисов защо не се мобилизира за Шенген, където не ни искат?
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рапунцел Тиквов Банкянски-ДА ЖИВЕЙ !
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Борисов към премиера на Черна гора: Мобилизирайте се за ЕС!"---Тиквин тотално е изперкал иска да каже "Мобилизирайте се за ЧЕЗ!"
13
1
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
От 1 юли в Адриатическо море ,на брега на Черна гора почват да акостират американски танкери с втечнен газ ! Това е ! А Нашият ,,строи ,, газопроводи ...
12
2
 
9
 
! Отговори
Михаил преди 6 години
Тая Тиква е за лудницата,тотално превъртя!
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господи, това същество да види какво става в държавата ни, а не да дава акъл на другите!!! Тоя съвсем се е побъркал!!!
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласни ли сте да подарим Бойко на Черна гора да ги оправи?
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А те се мобилизирай да си подадеш оставката
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както милиардите от Кувейт, Китай и Иран , този МУУУУ носи пари за Белене .
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две мутри , суджука и хашим тачи
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бойчо , бойчо ! Българите се вънуват и псуват за Западната България , а не за задните Балкани . изЧЕЗни !
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ли го слуша тоя?! Каква е разликата между мутрогенерала и кмета на Симитли - предавката.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджук облажи ли се със ЧЕЗ
3
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям политик! Затова така масирано го плюят враговете му, но никой не им вярва. Очевидното не може да се омаловажи с жалки лъжи. Ха сега на минусите. Ще ги приема като потвърждение на факта че съм прав.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нас оправи, тръгна на черногорците акъл да раздава
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашата Меркел на Балканите само пастирката от Шотландия и липсва.