Депутатите бутнаха ветото на президента за закона за КТБ

Според ДПС няма нищо противоконституционно в текстовете
7 мар 2018 15:00,
27
Депутатите бутнаха ветото на президента за закона за КТБ
Снимка: архив "Булфото"

Парламентът бутна ветото на президента Румен Радев върху Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, който касае пряко фалиралата КТБ. Поправките бяха внесени от Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС.

С 129 гласа "за" депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" отхвърлиха ветото на държавния глава. Против бяха само народните представители от БСП и "Воля".

Според вносителите на промените с тях се дава правен способ да се върне разграбеното на държавата. С измененията в закона всички прихващания и вземания, по които не е имало действителни плащания, се обявят за недействителни.

Още по темата

Президентът обаче възрази срещу някои от Преходните и заключителните разпоредби на приетия закон, защото с тях се преуреждат със задна дата настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения. Това според него е в нарушение на правовата държава.

В мотивите си държавният глава подчерта още, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон - колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона.

От ДПС благодариха на президента, че подкрепя целите на проекта. Те обясниха, че са задали три въпроса към финансовия министър, за да се изяснят конкретните измерения на промените - какъв е броят на заличените обезпечения от КТБ, колко са съдебните дела за прихващания и за списъка на извършените изплащания. Броят на заведените съдебни дела са 205, а материалният интерес е за над 1 млрд., отчетоха от движението.

Хамид Хамид настоя и че няма нищо неконституционно в това законът да има ретроактивно действие.

Според БСП обаче именно влизането му в сила със задна дата ще създаде правна и икономическа несигурност.

"Законопроектът не попълва пропуски в Закона за банковата несъстоятелност. Той ще създаде хаос и несигурност, липсва оценка на въздействие на кръга от лица, които ще бъдат засегнати. Какво налагат тези спешни и извънредни промени три години и половина по-късно", попита червеният Тодор Байчев.

По време на дебата редиците на социалистите бяха оредели заради протеста пред Министерския съвет заради продажбата на ЧЕЗ, който бе подкрепен от левицата. Това даде повод на управляващите да ги обвинят, че не са на работа, когато се гледа ветото на държавния глава.

"Учудвам се, че колегите отляво ги няма. Те не са на работа, те са пред Министерския съвет, драпайки към властта", обърна се към червените Делян Добрев от ГЕРБ.

Соцдепутът Георги Гьоков пък отвърна, че всички си спомнят какво са правили от ГЕРБ през 2013-2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
42
 
! Отговори
Саморазкриването преди 6 години
Поименно гласувалите против ветото на Президента са тези, които ограбиха, откраднаха, изкуствено фалираха КТБ! Това са ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти.Вече знаем престъпниците.Престъпниците трябва да платят за престъпленията си!
23
1
 
36
 
! Отговори
Futur преди 6 години
Дупедатите алчни безсрамни Ще бъдат бутнати и изгонени от България. Който бута и него го бутат зле.
22
13
 
34
 
! Отговори
решетников преди 6 години
Смешен ***, само ако наложи вето на половинката може и да мине в парламента.
21
12
 
34
 
! Отговори
Това президент ли е? преди 6 години
Руският патриарх му се кара като учител на ученичка, а Радев се свил навел глава с клепнали уши и гледа страхливо надолу... Това президент на България ли е ?
20
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сидеров, да не получи хабер от тайния ти канал с Кремъл, че ако не накараш Симеонов да се унижи и да се извини публично ще пиете руски чай заедно с него?
19
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
къв парламент бе? - сбирщина от алчници, калинки ,мазни сИляндури , нагаждачи и лапачи . как не ги сдруса едно 9 по Рихтер та да станат на пихтия - та да видите Народна любов и веселие !
18
2
 
43
 
! Отговори
водно колело преди 6 години
тая банка накрая ще ни излезе 16 милиарда народна пара. богата държава, щедър народ.
17
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С вето не става, защото са диваци, и защото парите от КТБ са у тях.Като с вето не става, ще ги бутнем ние. Днес имаше 1000 души на протеста. Следващият път - повече
16
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видчхте ли сега КОЙ огаби КТБ?Тоя,който истерично крещи по всичките си медии,че само Цветан Василев е виновен.Накрая да не се окаже,че виновника седи в парламента и пробутва закон за вторично ограбване,а съдружниците му от първичното гласуват подкрепа.Нещата са от ясни по-ясни и 9 е абсолютно прав.
15
0
 
38
 
! Отговори
от №8 :D преди 6 години
До болест бспЛъжеш се. Нямам общо с 9, но явно и той забелязва случващото се
14
5
 
40
 
! Отговори
Се тая преди 6 години
Другаря президент не разбра ли, че с вето не става :)
13
20
 
34
 
! Отговори
данъкоплатец преди 6 години
Ако статията се придържа към действителността, аз подкрепям решението.За мен е очевидно че от КТБ е била пирамида за облагодетелстване на БСП и естествено както всеки престъпник, те се опитват да избегнат правосъдие.Въпроса е какво е участието на президента в цялата тази афера.
12
13
 
33
 
! Отговори
болест бсп преди 6 години
Коментар 8 и 9 е на един и същи опасно болен човек. Помогнете му .
11
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия в парламента са големи смешковци.И стават все по-жалки в нещастните си опити да блокират президента.Но пред МС стана вече много напечено,ще дойде и техния ред.
10
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как няма да го бутнат,нали президента им е трън в очите.Всячески се мъчат да го омаскарят и да блокират неговите инициативи,но така още повече вдигат рейтинга му.
9
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сме правова държава законите ще са еднакви за всички граждани и юридически лица, за всички банки. Следващия особен закон за коя банка ще е, я да се наредят на опашката...
8
9
 
39
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Интересно защо г-н Радев защитава онези малцина, които успяха да си вземат паричките, използвайки определени финансови инструменти, а не защитава мнозинството, които още пият студена водица...?!?
7
10
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
видя се тройната коалиция - ГЕРБ и ДСП и ОП!!! крадат ни яко, хора! ограбиха държавата! ОСТАВКА! МАФИЯ!
6
7
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето я тройната коалицияГЕРБ + ДПС + ОП
5
3
 
54
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Ние нямаме парламент,нямаме и правителство.Имаме единствено президент с най-висок рейтинг-65%,но една птичка пролет не прави.