НС отряза БСП за референдум за конвенцията

И ДПС гласува против предложението на социалистите
39
НС отряза БСП за референдум за конвенцията
Снимка: Булфото

Яребици ли са българите и дали някой ще ги стреля с топ? Този въпрос се породи по време на дебата за искането на червените да се проведе национален референдум с въпрос: "Против ли сте Народното събрание на България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

Още по темата

В крайна сметка след емоционалните изказвания и от ляво, и от дясно, мнозинството в парламента, с подкрепата на ДПС, поряза мераците на левицата да се проведе допитването.

Междувременно пък стана ясно, че на редовното си заседание правителството е оттеглило предложението си за ратификация на документа.

Червената шефка Корнелия Нинова пък настоя, че след като 70% от българите са против ратификацията на Конвенцията, е редно да се проведе референдум заради полярните мнения и острия сблъсък на позиции по въпроса. Според нея Истанбулската конвенция може да се раздели на две части - безспорната, която осъжда насилието над жени и деца и по която няма спорове и тази, която се отнася до пол различен от мъж и жена.

Конвенцията задължава страните да приемат законодателство срещу насилието, припомни тя и допълни, че левицата внесе поправки в нормативната уредба, с които да се изпълни това изискване.

"Предложихме промени в Наказателния кодекс, които превръщат домашното насилие в престъпление от общ характер, но този текст не е видял бял ден, предложихме да се създадат и кризисни центрове за жертвите, но и това не е обсъдено. Изводът е, че борбата с насилието над жени и деца не е истинската ви цел, защото ако беше спешно, вече щяха да се приемат тези промени в законите", обърна се тя към мнозинството.

Нинова обясни, че от БСП са категорично против частта от Конвенцията, в която става дума за джендър, трети пол и въвеждането на учебен материал по въпросите за нестеоротипните полове.

"Става дума за транссексуални, травестити и други групи хора, които не отговарят на това, което обществото е определило като принадлежащо на категорията мъж или жена. Ние не сме против тези различни полове, те имат своите права и те са защитени, но сме против това да се превръща в норма за обучението децата ни, става въпрос за национални ценности, народопсихология и спасяването на българските деца", отсече тя.

Червената шефка допълни, че БСП е поела риска да се противопостави на останалите партии от ПЕС и да застане на страната на българите, които са против Конвенцията, за да защити националния интерес. Тя дори заподозря ГЕРБ, че ако решението на КС е, че Истанбулската конвенция противоречи на текстовете от Конституцията, ще променят основния закон само и само, за да я приемат.

От ДПС пък обявиха, че не може всичко да се подлага на референдум. Според Хамид Хамид допитването е много мощно оръжие на демокрацията, но в случая провеждането на такъв за Конвенцията ще означава, че политиците бягат от отговорност.

"България е парламентарна република и всеки така поставен въпрос говори за неспособност на депутатите да вземат политическо решение и да го обяснят на избирателите си, така че много внимателно трябва да се подбират въпросите, които ще се поставят на референдум", посочи той.

"Тръгналите се с топ на лов за яребици", обърна се Хамид към социалистите.

Червеният Драгомир Стойнев обаче го предупреди, че когато става въпрос за допитване до суверена, не може да се говори за топове и пушки. Съпартиецът му Филип Попов пък призова ДПС: "Не превръщайте българския народ в яребици".

Според Павел Шопов от ОП в основата на всичко са едни „либералисти“. „В коридорите на властта в Брюксел "педерастващите" партии настояха и под натиск от ГЕРБ се съгласиха да се приеме Истанбулската конвенция“, коментира той.

Патриотът Юлиян Ангелов пък разпозна БСП като социален пол.

"В европарламента са "за", тук са против", ей това е социалната роля на пола - БСП", обвини той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ МОЖЕ ДА СИ НОРМАЛЕН И ДА ПОДКРЕПЯШ ГЕРБ.НОРМАЛЕН И ГЕРБ - ОКСИМОРОН
26
0
 
1
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 6 години
Госппода управляви,.не може да ви се отрече ...Вие никога не сте мислили за бг народ,нито БСП,нито ГЕРБ.Сещате се само когато идват избори.ПРи положение че 70%от БГ граждани не искат тази конвенция вие твърдо сте ришили да я приемете,без да се съобразява ,с тези проценти. На вас ви е наредено да си дадете задната част от тялото.
25
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
И аз съм старец ама от нормалните и не съм там.Така че не всички пенсионери сме фенове на БСП.
24
4
 
3
 
! Отговори
нормални сме преди 6 години
пазете се от тези на снимката зли хора злото ги пази тях бкп нормални сме ненормални зли от бкп старци и баби от бсп за затвор
23
4
 
1
 
! Отговори
гнус не преди 6 години
президент така се става в бг от ,,леговището на старците гейове бг и не само,, ,,уважение,, хахах не
22
4
 
2
 
! Отговори
порноактриси от бкп преди 6 години
йотова от журналист на власт ,,заработила си позицията,, като мая и другите и колежки морални жени хахах
21
2
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Бешипету да кажат какво стана с референдума на славиту? Нали щяха да променят закона?
20
1
 
1
 
! Отговори
платени дс бг преди 6 години
от партията педиидиотите не сме срам за вас платени трайковци дс уф
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха-хаКога е имало референдум в България, че не се сещам?
18
7
 
12
 
! Отговори
реалист преди 6 години
ТЕ НЕ ОТРЯЗАХА БСП, А НАРОДА, ЗАЩО БЕ СУДЖУЦИ? НАЛИ СЛУШАТЕ МНЕНИЕТО НА НАРОДА? ЗАЩОТО С РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРИКЛЮЧВА ВЪПРОСА, НО ВИЕ ИСКАТЕ СЛЕД ВРЕМЕ ПАК ДА СЕ ОПИТАТЕ ДА ПРИЕМЕТЕ ИК. ПОПУЛИСТИ. ОСТАВКА ДНЕС!!!!!
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз пък не съм съгласен политиците да ми определят какво да разбирам под "мъж" или "жена".
16
1
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
То пък в България като се спазват резултатите от референдумите :)
15
4
 
9
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Защо изобщо губиха времето на народното събрание да се занимават с дебати по предложение на БСП, като можеше директно да ги отрежат. Ораторите да вървят на площада
14
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е гербавите престъпници да влязат в затвора!
13
2
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Ъхъ. Аз ти говоря за референдум. Ама то и изборите не са по-различни. Законният начин да избираш диктаторите си. Сега му казваме демокрация. Преди е било социализам, капитализъм, комунизъм и какво ли още не. Резултата е един и същ.
12
10
 
8
 
! Отговори
време е преди 6 години
Време е тази от врачанското село да грабва метлата и да поема пътеката към москва. Там путин ще я накаже за слабото и неубедително представяне.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
9, и какво като му коства властта? Някой задава ли си въпросът къде са днес царо, Миленчо и Николайчо? Последните бяха докарани от Лондон да се нагушат и да литнат на още по-висока орбита. Народеее!
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Ми тогава да ни забранят и да гласуваме на местни,президентски и парламетарни избори щом гласуването било бягане на отговорност. После ще обявим Боку за върховен лидер и цезар и ще цъфнем.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сред Брексит ЕС повече няма да позволи референдуми по такива важни въпроси. Кои сме ние, че сами да си избираме дали да сме в ЕС или НАТО, дали искаме децата да бъдат обучавани още от детската градина от разни съмнителни активисти на чужди нпота, дали искаме нелегални мигранти да нахлуват в страната ни ?
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдум си е чисто бягане от отговорност! С други думи казано- непоемане на риск и дезинформация.Не обясняваш добре на хората и гледаш сеира.После достигаш до целта си. Похарчени пари за референдума, печатница на правилните хора се е наяла,прекарваш идеите си или целите,които си имал. Доволна работа. Ако пък нещо се е объркало не го внасяш за дебат. Процента е по-малък. Влачиш го с години по съдилища. Насилието трябва да се третира по един и същ начин. Еднакви прави и защита. Да няма мъж-жена