Протести, стачки... И МС отпусна 15 млн. лева за надзирателите

Цецка Цачева заяви, че увеличението няма да е "на калпак"
13
Протести, стачки... И МС отпусна 15 млн. лева за надзирателите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Надзирателите в затворите ще получат увеличение на заплатите си, за което правителството ще отпусне около 15 млн. лв. от бюджета. То обаче няма да е "на калпак", а за позиции, при които има изоставане от аналогични в МВР с предимство за най-тежките длъжности, обяви правосъдният министър Цецка Цачева пред журналисти в МС.

Положителната развръзка за протестиращите идва след среща с премиера Бойко Борисов вчера. Именно премиерът е настоял ръст да има за длъжностите, които са най-тежки – надзиратели, охрана на затворите, служители, които охраняват обвиняеми в съда.

Цачева коментира, че това са позиции, в които текучеството е голямо и постоянно се обявяват конкурси. По думите й най-фрапантната разлика е изоставане с около 105 лв. - за младши инспектори съответно в МВР и в Министерството на правосъдието.

В края на миналата седмица на среща с Цачева и финансовия министър Владислав Горанов синдикатите са приели първоначално предложените им 6 млн. лв., с които да се изравнят средствата за специфични условия на труд. Това ще стане със задна дата – от началото на годината. В системата на МВР в момента те са в размер на 190 лв., а в двете дирекции към Министерството това правосъдието – "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", са 95 лв.

Останалите около 9 млн. лв. ще бъдат разпределени по формула, предложена от синдикатите с участието на представители на министерството, при спазване на принципа – за работещи в най-тежките звена.

В петък ще се състои Общо събрание на синдикалните организации в двете главни дирекции, на което ще бъдат информирани членовете им за постигнатите договорености.

Дотогава протестните действия са спрени. Следващата сряда пък ще се прецени конкретно какво да бъде увеличението на възнагражденията.
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

ПОЛИЦАИ - какво е това животно ??? До днес от тях грам помощ не видях. ПРИМЕР - съсед от 20 години денонощно дъни на хиляда децибела. Стотици обаждания до ПОЛИЦИЯТА - резултат - ЗЕРО.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нормално е да се инвестира в затворите и надзирателите, все пак тези от парламента в училище няма да с върнат, но в пандела може да попаднат.
9
2
 
6
 
! Отговори
Горкият той! преди 8 месеца
Все наведен и надупен?!На изток,на запад,на север,на юг?!Който не му е поискал,на него не му е дал?!У наше село на такива викаха селската ***!!!Приликите на лица,места и неща са случайни???Иначе на високо хвърчим,ама на ниско летим или както е казал народът:"Страх лозе пази!".
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази държава е май само за полицаите , искат дават им, пак искат пак им дават - превръщаме се вече в полицейска държава. Сега ще ги искарат пак от нас , за сметка на работната заплата и пенсии. Полицаите ще глобяват за било и не било да понапълнят малко празните дупки на бюджета, не дупките по пътищата за да си опровдаят увеличенията. за сметка на останалата част от народа.
7
0
 
7
 
! Отговори
До чарли преди 8 месеца
Има ама са стадо.
6
2
 
21
 
! Отговори
чарли преди 8 месеца
Пенсионерите няма как да притиснат МС за увеличение на пенсиите.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно тоя, който така щедро раздава парите откъде ги вади.
И дали са негови.
4
7
 
3
 
! Отговори
Ovtor преди 8 месеца
Znachi semeistvo radevi sa prodali orajiata i drogata i sa spechelili v izrael za nadziratelite v bg....?!
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До zeus

Тези сладури - надзирателите са нахални. Та те са по-големи престъпници, от тези които уж "надзирават. Всички знаят как. На глупаци ли ни правят ???
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Господи , каква смрад.ли.ва , управляваща , безсрамната гербавска шайка !
1
5
 
24
 
! Отговори
zeus преди 8 месеца
Увеличението ще е само за заслужили партийни другари и роднини на такива :)