Бронетранспортьорът "Вохег" – германско бижу за БА. Ще го купим ли?

Бойната машина е хит сред натовските страни
24 мар 2018 11:30, Петя Славова
323
Бронетранспортьорът "Вохег" – германско бижу за БА. Ще го купим ли?
Снимка: Reuters

И Германия се включи в надпреварата за модернизация и превъоръжаване на родната войска. Германският бронетранспортьор Вохег бе представен в София, предаде "Труд". Събитието бе организирано със съдействието на Германо-Българската индустриално-търговска камара. На него присъстваха представители на германската икономика в България, на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната, браншови организации, както и потенциални бизнес партньори от България.

Какво представлява немската бойна бронирана машина. Boxer е направен по колесна формула 8х8, тежи 25.2 тона и заедно с максималното натоварване от 8 тона общата му маса достига 36 тона. Допълнителен плюс е, че е основан на модулна система, като може да се превръща в боен, санитарен, пункт за управление.

Бойната машина може да се оборудва с 40-мм автоматична гранатохвъргачка или с картечница. Задвижването е 8х8, а дизеловият двигател е с мощност 711 к.с. Боксерът развива скорост до 103 км/ч., а с едно зареждане може да измине 11100 км. Бронята е изпълнена от композитни материали.

Любопитно е, че германският бронетранспортьор Boxer нокаутира британския военнопромишлен комплекс. Неотдавна британските военни отказаха да са патриоти и решиха да купят 800 германски колесни бронетранспортьори Boxer за 3 млрд. вместо родните 42-тонни верижни БТР Ajax. Трябва да се каже, че от няколко години британските военни подсказват на своите оръжейници променитев характера на войните и важността от осигуряване на висока мобилност с използване на шосетата.

Но явно никой не ги е чул, след като досега Великобритания все още дори не е изработила прототип на новата машина. Затова сега парите на британските данъкоплатци ще отидат в Германия, а работните места на Острова ще се свият с хиляди.

Литва също реши да купи от Германия 88 бронирани коли Boxer на стойност близо 390 милиона евро. Това е най-голямата оръжейна сделка в историята на прибалийската страна.

Със сделката Литва ще стане третата страна в НАТО, която ще разполага с бронетранспортьори от този тип. С тях ще бъдат оборудвани два батальона от механизираната пехотна бригада "Железен вълк". По думите на министъра на отбраната на Литва договорът свидетелства за сериозния подход на държавата за обезпечаване на националната сигурност, а и литовските въоръжени сили ще бъдат интегрирани с армията на своите съюзници.
Проектът за превъоръжаване на родната пехота е за 1.2 млрд. лв.

Първоначално се предвиждаше за тази сума да спазарим от този, който спечели конкурса, 238 бойни машини. Но тъй като миналият парламент пропусна да отбележи сумата за ДДС сега бройката е свита до 158 бр. бойни машини, за да се компенсира данъкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 6 години
Машината сама по себеси е страхотна Но не е за нас .Голяма е за мисий .харчи малко за масатаси но дори и така не е хич малко . Въобще от немците ни трябва Pz 2000 най добрата в света артилерия а и като цени са блиски с боксера . За БТР най добре е дето го предлагат американците имаме 7 броя от тях не са лоши лесно се транспортират със самолет горят малко и като капак са и Евтини 700 000 долара за бройка за спавка Русомахата е към1 300 000 а Бумеранга дето ЩЕ се появява в русия го дават 900 000
165
6
 
19
 
! Отговори
ЗАВРЪЩАНЕ! преди 6 години
Рано или късно това трябваше да се случи. Десетилетия наред на най-технологично развитата държава във всички области на икономиката в това число и във военната беше наложено съвсем умишлено изкуствено ембарго в производството на оръжия. Само за пет години сега Германия ще се превърне отново в най-мощната държава във военната сфера! Няма по-добри оръжия от германските ! Германия ще бъде първа и в производствито на ракетно-космически системи!
164
6
 
3
 
! Отговори
пазете се преди 6 години
огледайте Мерцедеси купени за армията камиони и джипове.Вижда се ясно черен масов мазен обемен проникващ убиец в кабината на камионите в около джиповете вкл командирски..Труско говорящи терористи следят техниката с точност до три микрона обемно проникващо вкл записват всички разговори и лични данни
163
3
 
14
 
! Отговори
ПАзете НАШИТЕ преди 6 години
той по тежък от тежък съветски танк бе..ПАзете нашите БТР ,МТЛБ и БМП добри са стават за справяне с природни бедствия..Направете пожарни на база стари БТР,МТЛБ и не харчете пари за ненужни оръжия НЯМА ОТ ДЕК А да ги откраднете..Горанов ограбените от народа милиарди ги насочва предимно за КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ НОСЕЩИ ЯКИ МЪНГИЗИ на власт пдоставените дупета..няма с кого да с е бием с нови БТР и вкл супер тежки като тези..
162
6
 
4
 
! Отговори
Козякк преди 6 години
Нашите американски вибратoри се управляват от Руски процесор и китайски батерии. Много сме доволни и обмисляме следващия месец с центовете от постовете да си купиме още вибратoри а не едни и същи само да си ги менкаме. ***.е се и не се миеме. Слава на САЩ, слава на Соорос!
161
4
 
9
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
11100км с едно зареждане? демек от северния до южния полюс.
160
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ. Ние ще си купим от руските. Въпреки, че сме с ЕС и НАТО.
159
3
 
7
 
! Отговори
Козякк преди 6 години
Аз съм американолюб но не мога да скрия че и аз ползвам руски процесор като байкал-Т1.
158
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Байкал Т1 е руски процесор и аз го ползвам. Много по-добър е от старите *** Интел и тн. Много съм доволен и пак бих си взел руска техника.
157
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 206Ама как бееее ! САЩ са много слаборазвита държава ! Много ! Затуй никой не ще да ходи в САЩ освен 10тина милиона руснаци.
156
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За информация, Байкал Т1 не се произвежда в Рашка. Нямат технологията и фабриките за това.
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари ми трябват за да я направят тази прахосмукачка а не за да я измисля. Това са елементарни неща с които могат да се гордеят само слаборазвити държави като САЩ
154
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 203Ахахахахахахахахха.Първо, Байкал-т1 е комуникационен процесор. Не става за настолен компютър. Второ, Байкала е 2 моторолски процесора :))))) Честито !
153
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 202Не е и лосион че да го изпиеш. В Рашка обаче опитите продължават.
152
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Процесора на моя компютър е Байкал -Т1.
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ф.С.В.Колко жалко !!!Че ис прав в това отношение!!Но това е нивото ни! Акълът не е като водата ,че да го налееш!
150
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 198Колко пари ти трябват за да измислиш прахосмукачка ?
149
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 198Руските технологии са като живота на Марс. Всички говорят за тях ама никой не ги е виждал.
148
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Ето руско мнение за руските коли гледайтеhttps://youtube/watch?v=Yv6xmtHpv3A
147
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То ако имам пари и аз мога да направя прахосмукачка. Ама за Козяшкитe неандерталци това е връх на технологията. И главата не може да им проумее какво е висока технология. За да я развиваш трябва да имаш добри учени, а най-добрите са в Русия и го доказаха последните 10 години. Най-добрите физици и едни от най-добрите химици са руснаците.