Единодушно срещу домашното насилие - депутатите промениха НК

Домашното насилие става престъпление от общ характер
4 апр 2018 15:50, Василия Пейчева
19
Единодушно срещу домашното насилие - депутатите промениха НК
Снимка: Visualhunt

Единодушно парламентът прие промени в Наказателния кодекс, с които да се ограничи домашното насилие и да се увеличат наказанията в тези случаи.

Със 152 гласа "за" депутатите решиха на първо четене домашното насилие да се третира като престъпление от общ характер, а не от частен, за да не остават подобни деяния неназакани.

Според промените, предложени от БСП, за започването на наказателно производство ще е необходима тъжба на пострадалия, но подадена до прокуратурата, а не до съда. Също така, за разлика от същинските престъпления от частен характер, тъжбата няма да може да бъде оттеглена по искане на подалото я лице.

Още по темата

Така ще могат да се събират по-ефективно доказателства, тъй като често пострадалият не може да го направи сам заради близостта и наличието на зависимост между него и извършителя, аргументират се вносителите.

Идеята за промените в Наказателния кодекс дойде след широкото обсъждане на Истанбулската конвенция за превенция и борба с домашното насилие.

"Осигурява се защита на по-беззащитния човек, безспорно такива са жените и децата. Така безспорната част от Истанбулската конвенцията днес на първо четене ще бъде пресътворена в НК", каза соцдепутатът Филип Попов.

Управляващите също подкрепиха проекта. Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче посочи, че има по какво да се работи между първо и второ четене по текстовете и посочи, че тази промяна не изчервпва всички мерки, предвидени в Истанбулската конвенция.

Христиан Митев от "Обединените патриоти" пък отбеляза, че трябва да се помисли и за това пострадалият да може да оттегля жалбата си. В противен случай би се осуетила възможността да се подобрят семейните отношения.

 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
....... преди 8 месеца
za6to 4ak sega ???? tolkova godini turpiahme ? za6to desetiletia temata se krie6e ????
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Европеец

Господи, как да се живее между хора с такова подложко самочувствие. Тук био "вече Европа". Коко.шко, та България, откакто я има, е в Центъра на Европа. Но такива под.логи я поставят на гърба на географията - невежи, сервилни, некултурни, предатели...
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе тия жените много поумняха ей, нещо, ще почнем да ги дърварим с цепенница, мноого се джлямбат.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво пичове, така да го дърржите.
15
7
 
0
 
! Отговори
европеец преди 8 месеца
Приемем ли Истамбулската конвенция ще дадем ясен знак,че напълно сме готови за Шенген.Нашите партньори ще погледнат с добро око на нас,защото изпълняваме всички дадености.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На какво се позовава Д.Кирилов с предложението си? Може би на Стокхолмския синдром?
13
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 8 месеца
Винаги съм се учудвала на мнението на всеки трети у нас, според което семейниет отношения могат да се подобрят, след като битият прости, в семеен и законов план, на билия го (защото, обратен вариант няма; ако се чака прошка от бияча, той може да стигне до големи ексцесии, включително до удари с ютия и др. )))Чудила съм се - откъде ли извира това мнение, може би от някакво чуство за безпомощност пред насилието, от вече прекършена психика, от що ли.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И на мъжа, и на жената, като им кипне, единственото, към което могат да посягат е бравата на вратата! Капиш?! Кой ще си ходи сам, кого ще гонят - това е съвсем друг въпрос, ама тя ще го налага с тигана, щото на него не му е достатъчно зле и без това горкия, че е препил, той ще я налага с юмруци, щото го била изнервила, видиш ли ... Айде стига глупости, викам аз.
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изключителна грешка е, че се втълпява на масата неумни жени, че мъжа няма право да посяга. Да така е, но това не означава, че те могат да се държат като кръчмарки у хоримага. Мъжа е тестостеронова бомба. На някой фитила е дълъг, на други къс. Но, ако жената си играе с огъня рано или късно следва взрив. Мъжа ако е умен бяга от такава жена, ако е неумен бие. Такива ми ти работи.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей, сега ако вземат и да ги прилагат принципно тези закони, може нещичко да се промени.
Щото тук закон е "врата у поле" и най-вече за коне - не за лъвове.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето че можело и без джендърската конвенция! Стига желание да има.
8
1
 
7
 
! Отговори
Пияница преди 8 месеца
Ха сега да видя как ще ме бие жената с тиганя по главата като се прибирам рано сутрин!
7
20
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 8 месеца
По един или друг начин Истанбулската конвенция ще се приеме. Балканските мачовци, които се противопоставяте на джендър разнообразието ще си ходите в Сибир и Северна Корея. Тук вече е Европа.
6
4
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 8 месеца
"Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче посочи, че има по какво да се работи между първо и второ четене по текстовете и посочи, че тази промяна не изчерпва всички мерки, предвидени в Истанбулската конвенция".
Ясно , че според гербаджиите нещо липсва. Третият пол и джендър обучението на децата ни. А конституционният съд още мисли по казуса. Да видим какво ще измислят.
5
3
 
20
 
! Отговори
Хмм преди 8 месеца
“В противен случай би се осуетила възможността да се подобрят семейните отношения" - баси изродите! То ако се е стигнало до там вече е твърде късно за подобряване на каквито и да било отношения. Да го е мислил извършителя (жена, мъж все едно). Това ако се приеме пак ще е вратичка в закона, което не трябва да се допуска!
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За доказателства не знам дали ще се събират по-ефективно така, но пари-със сигурност. Домашното насилие няма да има голяма промяна като ниво и темп.
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С какви глупости се занимават селян-дурите у парламата не е истина! Това ли е най важното бе селянду-ри? Какво става с по важните въпроси като демографската криза? Кой ще плаща пенсиите на тези които сме 25 годишни? Кой ще работи за нас когато се пенсионираме и ще ни осигури прехраната? Или на вас ви дреме на дъртите зад.ници? За вас има а за останалите да го дуат! След 30 години вас няма да ви има ще сте гушнали отдавна букето ама аз и такива като мен ще сме на пенсионна възраст.
2
18
 
20
 
! Отговори
бай Спиро преди 8 месеца
Както по почти всички въпроси обществото има криви разбирания и съответно предприема криви мерки срещу домашното насилие. Кпатък анегдот - Какво е нужно за скандал ? - Нищо и жена. В почти всички случаи причина за скандалите, които са форма на домашно насилие са жените.Мрънкането, дудненето, дебелашките намеци и въобще лазенето по нервите са им неизкореним инстинкт. Мъжа посяга когато съвсем е изпушил в следствие на поведението на жената.
1
0
 
17
 
! Отговори
да питам преди 8 месеца
Дани Кирилов, какви още мерки има в ИК, които според него не са предвидени и които той иска да въведе?