Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?

Да включим прожекторите, да осветлим процесите, зове президентът
Обновена: 16 апр 2018 14:26 | 16 апр 2018 14:00, Камелия Цветанова
255
Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?
Снимка: БТА

Според президента Румен Радев причината България да е най-бедната страна в ЕС е политическа - неефективната институционална среда.

"Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия", коментира той по време на лекция в УНСС.

Държавният глава допълни, че една политика може да бъде представена за успешна чрез PR блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот.

Радев подчерта, че безспорно има напредък в развитието на страната ни през последните 30 години и посочи като примери приемането на демократична конституция, пазарната икономика, осъществената приватизация, членството ни в ЕС и НАТО, усвоените еврофондове, привличането на чужди инвестиции, развитие на инфраструктурата.

"И все България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция. Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, несъстоялата се деинституционализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система", каза още президентът.

"Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения", призова той.

Радев смята, че в момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно.

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно", коментира Радев.

Според него прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици.

"Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността", посочи държавният глава.

Нивото на смъртност в страната, емиграцията на младо население, бедността, ниските пенсии, битовата престъпност и корупцията бяха сред проблемите в България, откроени от президента в лекцията му.

Радев каза, че искрено желае да имаме силен и успешен парламент, но по думите му, когато имаме чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, а това въздейства негативно на бизнес средата.

Според него в момента липсва способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес.


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
0
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 1 година
Радев знае перфектно, че орг престъпници на власт в София ограбват над 23 000 000 000 живи лева годишно от бедния народ оставен без работа/ликвидраха милиони работни места и десетки хиляди заводи/
НАд 10 000 000 000 ограбени от народа годишно се перат през НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ../по оперативни програми и еврофондове/
Крадците на власт не могат да крадат от Заплати,пенсии и помощи за оцеляване
195
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние не сме бедни, просто парите са в много малко хора. Те са алчни и на другите не дават нищо. 1 процент от евробенефициентите вземат 50 процента от субсидиите. Държавния бюджет е още по-монополизиран. Питайте кметицата да ви разкаже независим как страда.
194
0
 
2
 
! Отговори
Камата преди 1 година
Оръщам се към по-долу коментиращите,Анонимни,Решетникови,Щерьовци и тем подобни близачи и тъпънари,които не виждат по-далеч от удължените им от лъжи носове!Когато си елементарен,когато не можеш да различиш истинската действителност и слугуваш угоднически на една мутренска партия,не пиши коментари,а се скрий дълбоко в дупката си,защото вредиш на тази и без това изтрадала България!И тази България е на този хал от такива като вас,големите"разбирачи"и набидени"демократи".
193
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските монополи не са малко, ала има и други монополи. Че даже и на Гинка и задкулисието и монопола. Ако сме свободно пазарно стопанство, защо българите вече нямаме право на стопанска инициатива - монопол има и върху печенето на хляба например, защо не може малки фотоволтаици да си инсталираме и тн и тн и тн. ЕС въведе само монопол а не пазарна икономика и който не го разбира нищо не разбира от икономика.
192
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кметовете които системно се преизбират са зависими от спонсорите - местния бизнес, агресивната част. Тоя бизнес му е смърт да има чужди инвеститори, че даже и от други райони на страната. Така цикълът се затваря. Кмет-задушаване на инвестициите - евтина работна ръка за спонсорите, подплатена с безработни.
191
6
 
4
 
! Отговори
Krom преди 1 година
Седи Радев и разсъждава. По едно време разбира, че само седи и слуша гласа на Нинова.
190
4
 
4
 
! Отговори
Изумен преди 1 година
Даже се опитва да разсъждава? Досега показва,че може да слуша и да повтаря каквото му наредят!
189
2
 
9
 
! Отговори
BGCesarTheGreat преди 1 година
Всичко, което каза е абсолютно вярно и пак всички тук квичите???
Не знам, какво искате да каже човек, за да сте доволни. Ако беше казал нещо от сорта на:
"Тук е супер, живеете богато, България е номер 1 по развитие, здрави сте, политиците не крадат, правосъдието работим както и полицията, не се краде изобщо и т.н....."
Това ли искате да чуете овце български, за да сте доволни и да си легнете спокойно???
188
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- бедни сме щото не броят дълговете на държавите- така Гърция не е по- богата от нас. Друг въпрос е, че няма да ги платят... Италия е не по- добре. 80% от българите не плащат наем щото са собственици на жилище- и това никой не го брои, а то съществено променя картината.
187
0
 
2
 
! Отговори
Тошко преди 1 година
ЕХО....
186
0
 
1
 
! Отговори
Тошко преди 1 година
ЕХО.....
185
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, пиша ти бавно, за да ме разбереш.

Радев, много просто момче си, дрънкаш глупости и излагаш България. Що не си седиш на село и да правиш лицеви опори? Тая работа с президентството не е за теб.
184
2
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Разгадахме го - ще прави своя партия...
183
16
 
15
 
! Отговори
Решетников преди 1 година
Руското протеже е изрекъл един куп неверни неща и глуппости. А първо да осветли как беше лансиран от Решетников.
182
15
 
13
 
! Отговори
Изнервен преди 1 година
Радефф е тъъп фантазьор. То само с лозунги от соц времето не става. Трябва и здрав реализъм какво може и какво не може. Не може да инвестираш само в образование, нали децата трябва и да живеят в добри условия. А просто няма пари за всичко. Нито пък радефф ще отучи българина да краде.
181
1
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
До ИЛИЯ ИЛИЕВ,
Г-н Илиев, когато властта се дава на прости, нагли, селски тарикати, все едно не се избира компетентен, интелигентен, знаещ и можещ държавник и лидер, а ОВЧАР, как да стане тази работа ?
Когато народът започне да гласува за, интелигентни, образовани, знаещи и можещи мениджъри, юристи, икономисти( наследници на такива, а не на обирджии на мандри и бакалии) с една дума държавници, тогава ще се реализира и "най-умното от нацията".
Мен би ме било гнус, шефът ми да е по-прост от мен.
180
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна не става въпрос за богатство и бедност , а за нормалност и ненормалност . 3 млн . българи водят ненормален начин на живот с благословията на успешната външна политика .
179
12
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Радев първо да пусне фенера и да освети руските монополи в БГ! Същите, които източват над 4 милиарда годишно от България. Нефтохим не е платил 1 ст. данък от над 10 години, "братушките" ни продават най-скъпия газ в Европа!
Цялата му "лекция" пак с изводи от сорта: лятото е топло, зимата е студено....
178
11
 
12
 
! Отговори
scott преди 1 година
бах ти простотията е казал тоз!
РАДЕВ, НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ МЕ ЧЕТЕШ!
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГРАБЕЖИ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ СА: ЛУКАНОВАТА ЗИМА, ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА, ПРИВАТИЗАЦИЯТА И КТБ!!!!!!!
Сичко друго е аматьорчета и кражби на дребно. И да, зарад тех настана такава беднос, геноцид и изчезване, че нема надежда и бъдеще в териториата. Стига плямпа на дребно.
177
20
 
17
 
! Отговори
fxb преди 1 година
Тоя клоун, наричащ себе си "президент на България" е най-голямото недоразумение, което се е случвало -след онова другото, което се наричаше "царя" Симеон Кобурггота!! Нито единия, нито другия разполагат с дори минимално количество сиво вещество за да изпълняват обязаностите, които изискват постовете заемани от тях, а именно президентският и премиерският стол!! Радев вече губи фенове, дори от твърдите си привърженици, единствено от ПосИрано 20 получава освен подкрепа и наставления.. му е шеф!