Близнашки: Конституцията не се използва пълноценно!

"Става сложно, когато политическите актьори нямат нужната култура"
Обновена: 17 апр 2018 22:35 | 17 апр 2018 22:30,
5

Не се използва пълноценно заложеният в Конституцията потенциал. Тя е нещо като залог в политическите борби. Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки, който представи новата си книга "Конституцията: Същност, функции и върховенство".

За него няма две мнения, че взаимодействието между институциите трябва да следва логиката, заложена в Конституцията. 

"Тя може да е много сполучливо написана, но когато политическите актьори нямат нужната политическа култура, нещата стават сложни", отбеляза той и добави, че често частни и корпоративни интереси вземат връх над очакваното от обществото.

Проф. Близнашки не смята, че има война между институциите в България. Той коментира критиката на президента Румен Радев, че позицията на България за военната атака в Сирия не е съгласувана с него.

"Обикновено се извършва предварително информиране на държавния глава за позицията на правителството. Има създадени процедури за съвместна компетентност, но до голяма степен механизмите зависят от действащите лица", обясни гостът в "Денят ON AIR".

Според него не е добра идея Румен Радев да направи своя партия, ако самият президент има такова намерение. Идеята за президентска партия е принципно погрешна, убеден е проф. Близнашки.

"За малка страна като България тайната на успеха е да се опитва да балансира интереса на Великите сили и да се възползва от ситуациите, които се създават", каза още гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че го наредиха за премиер, та да ни асфалтират улицата във Врачеш. Той гьон та знай ли са.
2
3
 
2
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Близнашки ми беше преподавател по право ,пичага е от стара школа !Виждам че добре се грижи за себе си не се притеснявам!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конституцията се гази поголовно!