Петкова се захвана с договорите на американските централи

Петкова: Министерството изготви методология за това
18 апр 2018 13:30,
11
Петкова се захвана с  договорите на американските централи

Министерството на енергетиката е изготвило методология за изчисляването на невъзстановяемите разходи по отношение на инвестициите в двете "американски" централи в Маришкия басейн. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти след участие в конференцията "Стратегия на рафинерийната индустрия до 2050 година", която е част от събитията в рамките на председателството на България на Съвета на ЕС.

Организатори на събитието са Българската петролна и газова асоциация и FuelsEurope.

Петкова обясни, че методологията е съгласувана с Европейската комисия и вече е представена на представителите на AES Гълъбово и КонтурГлобал и очаква да започнат преговори относно прекратяването на дългосрочните договори на двете централи. Невъзстановимите разходи ще са в основата на сумата, която държавата трябва да плати заради предсрочното преустановяване на договорите.

По време на своето приветствие пред участниците в конференцията енергийният министър отбеляза, че потреблението на течни горива се увеличава, а те са основният източник на парникови газове. "Пред нас не стои въпросът дали трябва да вървим към нисковъглеродна икономика, а как, с какви темпове и какви мерки", заяви Петкова.

Тя беше категорична, че мерките трябва да бъдат балансирани, за да се гарантира устойчивото развитие на индустрията и конкурентоспособността ни индустрията. Голяма част от мерките са заложени в амбициозния  пакет "Чиста енергия за всички европейци", допълни още енергийният министър.

Няма едно решение за енергийната трансформация в сектора на течните горива

Няма едно решение за транформацията в сектора на течните горива, бяха категорични участниците в конференцията. Предизвикателство е да бъдат обединени всички възможности, които дават новите технологии (не само по отношение на производството на горива, но и по отношение на употребата им, тоест при произвоството на автомобили), при улавянето и съхранението на емисии, електромобилите и т.н.

Президентът на FuelsEurope Бела Келеман пък коментира, че емисиите не са основният проблем по отношение на усилията за опазването на околната среда. Всъщност основното предизвикателство е повишаването на температурата на въздуха и фактът, че усилията досега не дават резултат това увеличение да бъде ограничено, коментира още той.

Енергийната трансформация е верният път за рафинериите и секторът на течните горива, коментира още Джон Картър от FuelsEurope. Тя обаче ще изисква значителни инвестиции, които ще се отразят върху цената на продукцията и затова е важно да бъде търсен баланс, обясни той и допълни, че трябва да бъде намерено устойчиво решение за сектора.

Сред предизвикателствата за сектора беше отбелязано чистотата на въздуха, последните промени по отношение на дизеловите двигатели, но и сигурността на доставките на горива.

"Сигурността на доставките е от критично значение за всички и в Брюксел, и в България", коментира Бела Келеман. Той беше категоичен, че вече има конкретни цели за климитичните промени - поставеното в Парижкото споразумение намаляване на температурата с 2 градуса по Целзий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
3
 
! Отговори
РАЙОННАТА КМЕТИЦА преди 6 години
искала само 500 000 ЕВРО. ТАЯ министърка колко ли ще иска за да замаже нещата
9
0
 
5
 
! Отговори
ГИНКА преди 6 години
Договорите се прекратяват, държавата (ние) ще платим неустойките.ЗАЩО ЛИ? За да може ГИНКА да ги купи... Но преди това трябва да ги накарат да продадат.Все пак ЧЕЗ го глобиха 1,2милиона 2 месеца преди продажбата - декември и януари и бързо клекнаха. Сега е ред на американците.
8
3
 
6
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Сега ще блесне истината за "американските",т.е. за руските централи ТЕЦ Марица изток- от тях се финансираха и троловете та не им заблазявам- идва ден когато няма да искат ни да плачат,ни да се радват за тези централи!
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кака СийкаДепутатските ВЕИ-та са проблем, но са по-малката част от ВЕИтата в България.Голямата част ги държи Лукойл Енерджи.И докато в Германия тока от ВЕИ вече е по-евтин от този на АЕЦ на нас ни надуват цените и ни обясняват, че трябва да строим Белене.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой знае ли,кой е подписал договорите за тези високи цифри с тези/дали са/американски централи?
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не! Грешно заглавие! "Американските централи се захванаха с Петкова" така е по правилно! В една колонизирана страна без държава, или държава на хартия подчинена на други страни като България, е тъпо, смешно и жалко да казват че въобще има някакво мнение по въпроса. 30 год тук външни сили разпореждат външната и вътрешната политика и видяхме резултата! Така че Петкова може да се захваща с каквото си иска вкъщи, но не пишете *** заглавия!
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднъж за винаги трябва далаверата с американските централи да бъде разплетена!След като се приключи този въпрос трябва да се преборим и с монополизма и укриването на данъци от Лукойл.Бъджета ще се повиши значително след справянето с тези проблеми.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро и тази ще я тръшнат на улицата с белезници и кашон пълен с пари.А дано, но на дали.......
2
1
 
27
 
! Отговори
Кака Сийка преди 6 години
Докато депутатските ВЕИ-та, американските централи и други обирджии свалят по две енергийни кожи от народа, Теменужка Петкова се занимава със "Стратегия на рафинерийната индустрия до 2050 година".2050 - ти да видиш.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Гинка Теменужкова с кво се захвана. И защо така упорито се крие че и самата Теменужка е от Пазарджик.