Бойко Борисов за Живков и Царя: Като два университета са ми!

"Навън вече не съм от дивите зайци, отдавна са ме преброили"
24 апр 2018 18:00,
178
Бойко Борисов за Живков и Царя: Като два университета са ми!
Снимка: архив "Булфото"

Бойко Борисов не крие, че е научил важни уроци от Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски и сравнява времето си, прекарано до тях с това в университет.

Сегашният премиер бе бодигард и на единия, и на другия в края на 90-те години на миналия век и в началото на сегашния.

"Той (Живков) и царят са ми като два университета, защото не всеки имаше тази възможност да слуша как разсъждава върхът на комунизма и на монархията. И в една тема и двамата бяха много единни, че България и държавата са над всичко", казва премиерът в интервю за Дир.бг.

Той отново припомня, че е пострадал много от комунистите, но признава, че заради вроденото му чувство за справедливост, му е било интересно да чуе как разсъждават. По повод общуването с Живков, царят му бил казал: "Борисов, ти имаш редкия късмет да общуваш с него, когато се е очовечил". А това било време, в което цялата БКП се скрила от бившия първи.

Още по темата

По повод съдбата на Живков Борисов казва, че всеки политик, рано или късно, бива захвърлян.

"Така е и в спорта. Любимите ни футболисти, вълшебници на терена също, ето как си тръгва Буфон, Иниеста. Така ще си тръгнат със сигурност и Роналдо, и Меси. Когато те носят на ръце и ти се радват толкова много, след това със сигурност се обръщат срещу теб", разсъждава министър-председателят.

От общуването си с Живков той си спомня какво му казал за Косово.

"Той до последно си мислеше, че аз съм изпратен, че съм някаква част от държавата. Тогава колкото и да го убеждавах, че не е така, той на тръгване ми каза и: "Виж, предай, Косово ще стане голям проблем". Тогава Косово въобще не го бях чул, не знаех къде се намира... Но той ми каза: "Виж там по веригата предай". Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия Изток, Либия, Иран, Сирия", разказва Борисов.

И от Сакскобургготски научил много неща: "Като започна от най-елементарните, като отидеш някъде и не трябва да покажеш, че си гладен. Научихме се на обноски", казва той и признава, че много от уроците сега му помагат, когато "плува" в международни води.

От днешна гледна точка Борисов смята, че вече има уважение от европейските лидери.

"Извоювал съм позиция с мен да разговарят, а не да ме осъждат", казва той на въпроса дали е получил критики от ЕС заради решението да не изгоним руски дипломати след скандала "Скрипал".

Премиерът смята и че случаят не е бил тест за него за лоялността към ЕС и НАТО.

"Понеже аз съм доказал лоялността си многократно към НАТО и ЕС, си позволих да поискам повече доказателства и да не бъда един от дивите зайци, защото отдавна са ме преброили", казва той.

Премиерът отговаря и на въпроса защо Ердоган го припознал като посредник с ЕС. Според премиера турският президент е оценил това, че Борисов го е посетил във време, в което никой не е отишъл при него след преврата "и при откриването на моста".

"А за него това беше някаква гордост и аз вътрешно го разбирах. Това на нас все едно ни е метрото. 3 метра в диаметър сме изградили прекрасно съоръжение за 100 години напред. София ще си отдъхва с това метро, и да не дойде никой на откриването... Аз, когато откривах метрото, дойде Барозу, Херман ван Ромпой, т.е. най-високите нива в Европа. И сега в Европа всички отчетоха, че това е било грешка", смята Борисов.

Той признава, че се замислил дали Европа ще погледне с добро око на тази визита, но се замислил и какво ще се случи, ако 500 000 мигранти навлязат през Странджа в София.

"Тогава отидох и бях единствен. Азиатската част или Изтока, да кажем, ценят много тези неща. Отидох, направихме срещата, показах уважение, знаех, че ще бъде оценено. Не случайно и той, и премиерът, ме чакаха на вратите. Ердоган искаше да обядваме и да открием моста. Казах му: "В Берлин имаме много работа. Не мога, в 7:00 часа трябва да съм в Берлин, имам среща с президента на "Конрад Аденауър", с канцлера Меркел, много работа имам там... Но той ми отвърна: "Ще дойдеш с мен на моста, хората искат да те приветстват".

След това разказал на Меркел за визитата и тя му казала: "Дръж винаги един канал за диалог да има".

Борисов коментира отношенията си и с другите държави.

"И във Вашингтон, и в Берлин, и в Лондон, и в Москва на всички много ясно съм им казал, но и съм им показал моята политика на партията и на правителството, която винаги е била 100 процента лоялност към ЕС и НАТО", казва той.

В същото време на всички бил казал, че Русия в България има различно измерение.

"Заради Руско - Турската освободителна война българският народ, като цяло, помни, прекланя се и цени високо това което са направили за България. И всяка антируска позиция среща неодобрение в българското общество. И затова ние имаме своите културни, исторически, прагматични отношения с Русия. Както виждате и президента Путин и премиера Медведев, когато поискам разговор, говорим", допълва премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с плюскането на авнта ,не се ли учи ,като домашно възпитание ?!Царя ли трябваше да ти го каже ?!?
81
5
 
15
 
! Отговори
Гошето преди 6 години
Дядо Тошо, Крадлив Дедо, Боко - и тримата ще останат в историята като предводители на кърлежи, които безжалостно смукаха кръвта на България.
80
1
 
8
 
! Отговори
ВИКТОР преди 6 години
до Василев Знаех че има прости хора като теб но чак пък дотам Едва ли
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевДа бе,гербаджиите снесоха милиярди заеми.Аз съм за ЕС и за Германия,но когато населението се топи и няма правов ред,държавата умира,не можем да гледаме безучастно.
78
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тодор Живков че си би тъ,по парче беше си но 36 години първи във власта да муближат краката бащите на всички дето се имат за голяма работа в бсп че и не само също са Факт . Възвожност да общуваш с двама предни държавни глави се тази какви си е сериозно предимство и безценен опит за всеки . Особено ако си някое селско *** от банкя
77
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце, ти и на мене си ми университет. Вече знам да стоя на страна от редки фекални елементи като теб!
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обезглавени комунисти, нима има по-смешно от това
75
3
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
'и двамата бяха много единни, че България и държавата са над всичко' - да, като перфектния източник за крадене и лично облагодателстване.
74
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представям си колко смешен е нашия *** който не знае и един чужд език, говори само смешки и безсмислици пред европейски политици с по няколко образования и езика. Може само да им кима и да казва да без да успее да формулира каквито и да е въпроси.
73
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛАВЯНИТЕ ПОБЕДИХА ЕВРЕИТЕ
72
14
 
6
 
! Отговори
Един полу-неграмотен преди 6 години
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги няма .
71
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той си е повярвал сериозно .
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички прояви на СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ са резил за България , а комунизма е завършил с отличен !
69
12
 
8
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Борисов е само един посредник, какво има в държавата изработено , това се разпределя!!!Да е жива и здрава Леля Меркел, където снася милиарди евра, защото без тях сме кръгла нула!!!Какво искате от Бати Бойко, огледайте се и вижте какви са ви способностите и възможностите , и след това искайте невъзможното да ви се даде!!!България има нужда от Бати Бойко и ГЕРБ!!!Агент Итън Брукс!ЦРУ!!!
68
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двата университета които е завършил Боко при първите са "Шменти капели" и "Алъш-вериш", а третия се казва "Винету"!
67
6
 
6
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Как се управляват 80% д.еб.ил.и!!!???Колкото и да си мъдър и умен, много ми е интересно, как простака ще го накараш да мисли, че когато се промени един човек към по-добро, ще се промени и държавата???Агент Чарли Доналдсън!ЦРУ!!!
66
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Бойчето сме станали за смях по света им около него. Такъв *** за премиер много рядко се ражда. Той се е атракция в Брюксел и навсякъде другаде. Те му се смеят а той си мисли, че му се радват. Толкова се е влюбил в себе си, че не обича никой друг.
65
1
 
16
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Закривай!Стига толкова мъки.....
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярват му някои, защото е тъмно!Следват го сляпо, защото е тъмно!А зад пердето, Цецо е скрил на прожектора ключето!Данчето вярна захвана да чисти на мавзолея подземните части. Казват, че щели пак да послужат. Кой ли се кани там да се сложи?Други пък искат затвор да издигнат, че се не знае как ще завърши, кой и какво грешно е свършил.
63
1
 
26
 
! Отговори
ейй преди 6 години
Мн *** човек се опитва да управлява, то и затова нищо не се получава.