2030 г. – най-скорошният реалистичен срок за еврозоната!

Корупция, бедност, липса на реформи са пречките, смята икономист
27 апр 2018 12:15, Петя Славова
32
2030 г. – най-скорошният реалистичен срок за еврозоната!
Снимка: архив, Reuters

През 2022-2023 г. България би могла да влезе в чакалнята на ИРМ-2, а от 2030 е най-скорошният реалистичен срок за влизане в еврозоната, коментира пред "Фокус" финансовият експерт Мика Зайкова.

По думите й прогнозите на премиера за стартиране на процедурите през следващата година няма да се сбъднат, поради промените, които предстоят в Европа, а и заради множеството вътрешни пречки, стоящи пред страната ни.

Още по темата

"Пречат ни така наречените допълнителни 14 критерия, в която част са именно реформите и достигане на доходи и конкурентоспособност на средноевропейско равнище. На нас ни пречи липсата на реформите в съдебната система и системата за сигурност.

Второ: високата корупция, а България е първа по корупция. Трето: високата бедност, първи сме и в това. Да, вдигахме доходите, вървим напред, но темповете, с които вървим напред не означават конвергенция, тоест сближване, ние напредвайки - изоставаме", поясни финансовият експерт.

Мика Зайкова коментира още, че положителния икономически цикъл в Европа няма да трае вечно, като България трябва да хване отворения сега прозорец за членство в еврозоната. Притесненията гръцкият сценарий да не се повтори и у нас, не са основателни, опасности обаче крият други фактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ще влезем, че направо ще излезем през задният вход на еврозоната, някъде към 2300 г. ... евентуално!
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американското владичество и колониализъм са несъвместими с висок жизнен стандарт!
10
3
 
9
 
! Отговори
Жокер преди 5 години
Еврозора на България няма да приключи и през 2030г. Крайно време е да се осъзнае че никога не сме признавани за европейска територия. За нас винаги се е говорило като за "балканите". А в още по далечни времена хронистите са ни визирали като "земите на българите" но не и държавата България. Това са фактите.
9
3
 
8
 
! Отговори
НОВА ТЕМА преди 5 години
Управляващите решиха сега да занимават обществото с тази тема, предъвкана толкова пъти, защото трябва да се скрият ужасяващата некомпетентност и некадърност на правителство и парламент. Трябва да се вае образа на Борисов като "голям политик". Никой не смее от герберите да му противоречи. В името на запазването на постове и привилегии всички се съгласяват с него. Поведението на Борисов ме връща във времаната на В.Червенков. Не можеш да излъжеш европейските лидери с фанфарни обещания и доклади.
8
5
 
17
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
Дъъълго ще гледаме Шенген и Еврозоната през крив макарон. Докато не се появи ново поколение от управляващи - никакъв шанс !
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще влезем в еврозоната, щото сме изпълнили всички изисквания, щото нямаме какво да правим, всичко сме си подредили, оправихме и западните балкани и задните балкани, още утре ще влезем, ще пуснем една вода и ще въздъхнем от облекчение, еврозоната е и за нас, ще плюнчим и ще броим евраци, може и фалшиви, а може и да не броим, всичко ще в чип закачен на челото, влизаш в хоремага, а на челото ти пише - нула евраци, усмихват ти се и ти бият един шут
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме му на политическия елит дали ще влезен в евро зоната .Техните рушвети отдавна са в евро .
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедността и липсата на реформи се дължат на бруталната корупция. След като няма реакция от институциите, да се съберем и саморазправим с всички съдии, прокурори и областни шефове, които са и с двата крака в кюпа! И техните семейства, които също живеят на наш гръб и се правят, че видиш ли нищо не знаят!
4
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 5 години
С тези заплати и до 2100 няма да влезем споко
3
4
 
8
 
! Отговори
--/\-- преди 5 години
Колкото по-скоро толкова по-добре.Няма как да е по-зле от сегашното корумпирано ръководство на БНБ.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента всички си чешат езиците за нещо,което едва ли ще стане и през 2030 година.Ние за 30 години станахме по-бедни,отколкото бяхме,а сега някой се опитва да ни заблуждава,че за няколко години ще цъфнем и вържем и без проблем ще влезем в еврозоната.И това с чудовищна корупция,със 100 евро пенсии и 300 евро запалати.Да,ама-не.
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тоя изостанал народ по-скоро ще влезем в азиатската зона.