От София: Брюксел променя законите за храните до 2019-а

Вече всички знаят, че има проблем, каза еврокомисар Йоурова
30 апр 2018 16:23,
19
От София: Брюксел променя законите за храните до 2019-а
Снимка: БТА

До средата на 2019 година ще бъде взето решение за промяна в законодателството, свързано с двойния стандарт в храните. Това обяви в София европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова.

Тя, българският премиер Бойко Борисов, еврокомисари, евродепутати и министри от страните в ЕС участваха в международен форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС. Срещата се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, под патронажа на българския министър-председател.

Още по темата

"Обсъждала съм с министрите на промишлеността и на земеделието и всички си дават сметка, че съществува проблем, което е нещо ново. В миналото се говореше, че е нещо съвсем маргинално и дребно, сега проблемът вече се осъзнава", каза Йоурова, цитирана от "Фокус".

Тя допълни, че в България, Чехия, Словакия, Румъния и балтийските държави има повече ентусиазъм по тази тема.

"Удовлетворена съм. Надявам се, че Съветът, държавите членки и ЕП ще вземат решение и ще постигнат споразумение до средата на 2019 г. по отношение на промяната в законодателството", каза Йоурова.

Еврокомисарят обясни и че методиката, може веднага да започне да се прилага, защото тя е готова. "ЕК е готова да окаже съдействие на държава, която е по-засегната от друга", добави още тя.

Българският министър на европредседателството Лиляна Павлова допълни, че крайната цел е да се получи пълно съгласие за общ подход по предложения законопроект.

"Най-далечният срок, който си поставяме, е пролетта на 2019 г. На нас ни се иска като българско председателство това да стане в рамките на 2018 г. каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
'..,' преди 5 години
насила хубост НЕ става.само не мога да разбера защо тия уж европеици не са учили ИСТОРИЯ .е да заплатите са им направо свреъхчудесни зашо ли трябва да мисл.ят
15
1
 
1
 
! Отговори
евро-простотия преди 5 години
трай коньо за зелена морава
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 6-7 години бях за дестина дни в Гърция и престоя ми съвпадна с един бойкот на голяма верига хранителни маркети. По тв и радиа имаше призив всеки да прецени би ли пазарил от веригата тъй като са ги изловили в некоректност към потребителя. Три дни празни паркинги и маркети и ония клекнаха. Не ми направи впечатление гърците да се гътнаха от глад, но нашите "пеликанчета" о това не е евроатл.... дрън дрън бля бля.
13
0
 
2
 
! Отговори
PD преди 5 години
Темата е дори геополитическа. Развитието на северозападната технологична цивилизация, се крепи на евтина храна, от по изостаналите индустриално държави и частично производство на индустриални заместители, за да храни индустриалните си работници. Финансово, баланса е изместен по посока, на индустриалното производство. И понеже, бизнес моделите нямат граници, вече и в не толкоз развитие индустриални държави, храна се произвежда с модерни технологии, изместващи количеството за сметка на качеството.
12
0
 
3
 
! Отговори
Смешки преди 5 години
Решението е много просто ментаците се удрят със 100 процента ДДС и стават непродаваеми. Ама се иска мерак а не голи думи.
11
0
 
3
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
Заслугата е на вишеградската четворка.Сега нашите ще се опитат да ни убедят че заслугата е и наша.Най много в подкрепа на чуждите компании беше ухиленият президент нарекъл се някаква си пастирка.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете че ядем бок-лу-ците на Европа а не казвате нищо за нашите които и животните не искат да ги ядат.Въпроса за забрана на палмовото масло и трансмазнините мисли ли някой да го постави на дневен ред или ще си го караме както си е.Да не говорим за вредните оцветители и консерванти които доказано водят до рак,някой да вземе отношение или и това си остава.Е, тогава ще го караме на плодове,зеленчуци,боб и леща,това по-става за ядене.
9
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
С две думи - очаквайте по- високи цени на хранителните стоки - пък качеството - накрая все същото...
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Татко ще ти купи колело,ама друг път..същото като приемането на еврото!Лъжливи брюкселски бюрократи
7
0
 
14
 
! Отговори
затова преди 5 години
затова изберете домашното/българското :)
6
1
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Ха сега и заплатите колкото в ЕС...
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дотогава в колонията,ще продължават да се продават всички видове *** на господарите...
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си натрупате отровите не само в храните,но и си замърсите водата и земята,ще ви питам какво ще ядат и пият поколенията след вас!
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самия факт,че на различните държави се отпускат различни суми субсидии,говори за дискриминация.Самия факт,че тези субсидии отиват в ръцете само на определени хора от мафията,а не достигат до нормалните селскостопански или дребни производители и се иска рекет да ти пропуснат проекта,говори,че няма реално производство и реална конкуренция,а всичко е мафия.Докато Европа не подкрепи средния и малък бизнес,а крепи мафията,няма да е реално конкурентна.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо да изядем цялата произведена гмеш
1
0
 
18
 
! Отговори
Оооох, преди 5 години
Пак- трай коньо! Дано сме живи да видим..