Специален закон за възрастните хора? Да, ама не

Мнозинството отхвърли проектозакона на левицата
25
Специален закон за възрастните хора? Да, ама не
Снимка: архив, Булфото

Идеята на социалистите да има специален закон за възрастните хора отиде в историята.

Още в средата на миналата година червената шефка Корнелия Нинова и нейните съпартийци написаха закона, но чак днес той беше обсъден в пленарна зала.

Въпреки че депутати от левицата много пъти настояха, че отношението към бабите и дядовците е показател за развитието на държавата, мнозинството отхвърли законопроекта.

Той пък предвиждаше да се създаде специален фонд към социалния министър, който да се попълва всяка година от държавната хазна и да финансира различни дейности за възрастните хора.

От БСП обаче не бяха посочили никакви финансови разчети, дори ориентировъчни, колко би струвала - на държавния бюджет или на общините, подкрепата за възрастните хора.

За левицата "възрастен човек" е всеки, навършил 60 години.

Според социалистите законът трябваше да урежда "обществените отношения и провеждането на държавната политика в подкрепа на възрастните хора и гарантиране на условия за пълноценен и активен живот и равнопоставено участие в обществения живот".

Това пък трябваше да става с приемане на Национална стратегия, а ангажименти по нейното изпълнение щяха да имат най-разнообразни институции - социалното, здравното и образователното министерство, общините, специален Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, Агенцията за социално подпомагане.

Друга идея на социалистите беше да има услуга "приемна грижа" за възрастни хора, които нямат близки, или те не желаят, или нямат възможност да полагат грижи - така, както има приемни семейства за деца.

Специална национална карта на социалните услуги по области беше предвидена още в законопроекта.

Едно от задълженията на властите, например, беше на всеки 25 000 души население да се изграждат и да функционират "социални услуги от резидентен тип" за най-малко 100 лица.

Общините пък трябваше да имат императивното задължение да разкриват и поддържат "клубове за възрастни хора"  - по един във всяко населено място с над 100 души над 60 години и по още един на всеки 15 000 души население.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Някои са си клатили краката, други са се изгърбвали от работа. Но и едните, и другите редовно са си правили пенсионните вноски. Държавата обаче е използвала тези пари както й скимне. Включително и за да строи детски градини, докато ти си била малка.
3
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали "60" е "новото 40", *** како?Нали затова се увеличава пенсионната възраст?Няма защо ти да определяш какви дейности са нужни на възрастните хора и кой как да ги финансира!Правилните ходове са ясни, но не се прилагат. И ти не ги предлагаш!Нормални заплати; индивидуални пенсионни партиди, в които само размерът на минималната вноска да е задължителен; добре организирани служби към социалните - специализирани да обслужват само възрастни хора.Засега им вдигнете пенсиите с по 200-300 лв.Това е
2
26
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1А БСП да не забравят, че в тая държава освен пенсионери има и млади хора, които хранят пенсионерите, които цял живот са си клатили краката и от 1944 до 1997г държавата фалира 4 пъти заради тях а сега ги хрантутим и все искат и искат и все за тях няма и все не им стига.
1
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ да не забравят,че пенсионерите са 2,5 милиона.Т.е.2,5 милиона загубени гласове за бездушната управляваща партия.