Ново за детските: С доход до 500 лева – 80% от помощта

Бюджетът заложи: 40 лева за дете, 90 лв. за две
Обновена: 8 май 2018 15:39 | 8 май 2018 15:30, Анисия Иванова
48
Ново за детските: С доход до 500 лева – 80% от помощта
Архив: Булфото

Държавата ще даде 592 717 600 лв. под формата на семейни помощи за деца до края на годината. Това предвижда бюджетът на Министерството на труда и социалната политика.

Най-сериозно е перото за плащане на месечните помощи на дете до завършване на средното му образование - за 2018 г. са предвидени 346 млн. лв. През тази година правителството вдигна месечните помощи за отглеждане на дете. Така на семействата с едно вече се отпускат 40 лева. Тези с две - 90 лв., а за семейства с три деца - 135 лв.

Помощи в този размер вземат домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек. За първи път кръгът на получаващите детски надбавки се разшири и за семействата с доход от 400,01 до 500 лв. на човек. Те получават 80% от пълния размер на помощта. Например семейство с едно дете взема 32 лв., а с две - 72 лв. Така добавки вече могат да получават семейства с доходи, близки до средните за страната. Очаква се по този начин подпомаганите домакинства да се увеличат с около 20 000. Общият брой на децата, за които се плащат този вид помощи, ще надхвърли 672 000

Реално най-ниският размер на помощта е 29 лв. на дете месечно. Тя се получава от семейство с доходи между 400 и 500 лв. на човек и четири деца. Хората с 2 и 3 деца от тази доходна група вземат по 36 лв. При по-бедните родители пък помощта при 4 деца е по 36 лв. на калпак, а при 2 и 3 - по 45 лв.

Ако децата обаче натрупат над 5 неизвинени отсъствия, финансовата подкрепа от държавата се спира. Същото важи и ако родителите откажат да ваксинират децата си. Основно това са родители, които смятат, че ваксините отключвали аутизъм. От години родителски организации настояват да отпадне задължението за представяне на бележки за имунизация при отпускане на надбавки.

В закона е регламентирано, че размерът на спрените помощи се предоставя на съответното училище или детска градина, в което е записано детето. Средствата могат да се използват за консултации по дисциплини, които се провеждат извън редовните учебни часове, за екипна работа между учителите и другите педагогически специалисти, както и за допълнителни възнаграждения на педагозите, включени в екипите по Механизма за съвместна работа на институции за обхват и задържане на децата в образователната система. За еднократна помощ при бременност са отделени 2,1 млн.лв., докато за раждане на дете - 24,3 млн. лв.

Държавата е заделила 2,5 млн. лв. за отглеждане на близнаци до навършване на една година. 18,96 млн. лв. от бюджета са заделени за еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година. За помощи за майки студентки в редовна форма на обучение, има 1,4 млн. лв.

Помощта за първокласниците е в размер на 250 лв. и се отпуска при условие че доходът на член от семейството е по-нисък или равен на 400 лв.

Независимо от дохода на семейството еднократната помощ се предоставя на деца с трайни увреждания, записани в първи клас, с един жив родител, на семейства на роднини и близки, при които са настанени деца, както и на приемни семейства. Част от семейните помощи за деца се предоставят освен в пари и в натура като помощни средства. Помощите за подпомагане на първокласниците вече ще се отпускат, без социалните да искат бележка от училище, че детето е записано.

Не е необходимо родителите да предоставят и бележка от работодател какви са доходите им. За първокласниците са предвидени 11,5 млн. лв. През тази учебна година близо 38 хил. първокласници получиха помощта, припомня "24 часа".

За месечна добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст са заделени 161 млн. лв. Многодетните майки ще бъдат подпомогнати за безплатно пътуване с автобусен и жп транспорт с 667 хил. лв. от държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво е това ?! някакъв майтап ли ? защото тези детски 40 лева ги дават от няколко месеца вече мисля . какво е новото ?? да помислят да ги увеличат адекватно с още поне 40 лева че за нищо не стигат!!
15
5
 
19
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
Ами за тези на които дахода на човек е 160лева, кво правим, като платим тока и водата и трима човека гладуваме?
14
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това не са детски, това са някакъв вид социална помощ. Имам две деца и не съм получила нито лев от т.нар детски, само плащам данъци, за да мое някой да взима на мой гръб
13
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само си помислете кой етнос ще намаже най-много от това увеличение!
12
1
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви пари на ръка ! Да се заменят с отстъпка от данъците ,в размер равен на месечната помощ ! Да видим тогава кой какво ще получи...
11
3
 
91
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Както и да го въртят винаги правят закона да е в полза на ромите.Конституция:Чл. 6: "Всички хора се раждат свободни и равни по достойнства и права".Но явно в България, децата на работещите българи са по маловажни от децата на мързеливите роми.
10
2
 
91
 
! Отговори
Сбъркана работа преди 5 години
Подходът е напълно сгрешен. Не трябва да се дават пари (помощи), а трябва да не се вземат пари от доходите. Примерно да няма ДОД от заплатата за семействата с деца или да се удържа част от него. Сега се удържат 10% след осигуровки, а може за семейство с едно дете да се удържа 6% за ДОД, за семейства с две деца 3% ДОД и за семейства с три и повече деца да не се удържа ДОД.
9
3
 
85
 
! Отговори
Мими преди 5 години
Това е явна и поредна дискриминация към работещите хора. Тези, които са влагали средства за образувание, осигуряват се на реални доходи, плащат данъци ... Г-да управляващи, спрете да вземате от нас, за да давате на роми, мързеливци и трайно безработни. Осинових дете и единственото, което държавата ми дава е 380 лв майчинство. Нищо друго не ми се полага, няма помощ за отглеждане на дете, няма детски, няма платено майчинство...
8
1
 
13
 
! Отговори
sv преди 5 години
До АнонименНе е точна сметката на член от семейството 500 т.е. ако родителетите получават повече от 1500 лв. брутна заплата за 3 членно семейство и 2000 лв за 4 членно семейство
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Семейно подоходно облагане?
6
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на тия "български" управници точно за българските деца им свиди....моите деца пораснаха без да видят лев помощ, защото майка им и баща им заработват и плащат данъци да има за "привилигированите-бедни". няма оправия...няма е дя има! аме да хващат пътя дето им видят очите- все ще е по-добре от тук.
5
1
 
41
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
как не ги е срам да ги обявяват тея "доходи"
4
2
 
93
 
! Отговори
Дрън-дрън, та пляс! преди 5 години
Тук от години един предлага нещо много разумно - не пари на ръка, а приспадане на полагаемата се сума от данъците в края на годината. И това да важи за всеки, който има дете! Щом не внасяш нищо в бюджета, кой ти е длъжен да ти дава?Сега и десните в Австрия искат да въведат подобно правило.
3
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези с малко по-нормални доходи? или техните деца не са български граждани?
2
1
 
35
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
И сега като започне една раждаемост....
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чи няма да раждат индиянците ли ха ха по20 ще ги цвъкат