Депутатите в спор: Свободни ли са медиите в България?

Павел Шопов иска коренни преобразования в сферата
Обновена: 10 май 2018 14:11 | 10 май 2018 14:00, Камелия Цветанова
73
Депутатите в спор: Свободни ли са медиите в България?
Снимка: архив "Булфото"

Отчетът на СЕМ за миналата година предизвика сериозна дискусия сред депутатите защо сме все по-назад в класацията за свобода на словото и доколко е обективна тя.

Според Тома Биков от ГЕРБ очакванията към доклада на регулатора са прекалени.

"Възложихте на колегите от СЕМ свръхотговорности, а на доклада - свръхочаквания", коментира той и отсече, че лично той не се доверява на класацията на "Репортери без граници".

"Методологията й предвижда да е на базата на интервюта с избрани от тази неправителствена организация журналисти", посочи той.

Биков отбеляза, че Малта е на 37 място, а там беше убит разследващ журналист, а Словакия - на 26-то място, където има същия случай .

"България е на 111-то място, но СЕМ отговаря само за електронните медии. В телевизиите и в държавните медии едва ли някой ще си изкриви душата да каже, че няма свобода на словото по отношение на управлението", коментира депутатът от ГЕРБ. По думите му, ако някъде правителството е най-остро критикувано, това е БНР.

Според червения депутат Александър Симов пък отчетът на СЕМ е абсолютно бюрократичен текст, пълен със суха статистика, в който няма дори и един извод.

Той настоя, че СЕМ може да се съгласява или не на кое място е България по свобода на словото, но е важно да се чуе мнението на регулатора по този въпрос.

Павел Шопов от ОП припомни, че медиите формират общественото мнение, а напоследък водещата роля се пада на електронните.

Сигурно няма по-нереформирана и несвободна сфера от тази на медиите, коментира Шопов и се обяви за "коренни преобразувания".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медиите са най-свободното нещо в БГ.
57
0
 
4
 
! Отговори
Arsenal преди 5 години
Ако бяха свободни медиите в бедна и корумпирана България щяха да отразят денят на победата 09.05 над нацистка Германия.Единствен президентът на Славия Венцеслав Стефанов го каза пред всички след като спечелиха купата на България, администрации за Венци.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво има да спорят? Всички знаем, че са платени и обезличени! Слуги на повикване на денонощен режим!
55
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 5 години
Медиите са свободни да хвалят управляващите. Тежко му на този който измени курса.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Критикуват, защото я два процента слушат радио, я не. Слушаните и гледани медии всичко е по мед и масло.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е където има убити журналисти, свободата на словото да е на ниво. У нас има корумпирани журналисти, как да ги убие някой след като всичко е изтъргувано цялата свобода на словото. Даже с държавните пари от нашите джобове им се плаща да пишат срещу хората в полза на обедняването ни и на погазването на правата и свободата ни.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОЧТИ ВСИЧКИ СА ПОДКУПЕНИ ОТ БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ...
51
0
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
А?? Ама в БГ медии ли има -АЗ мисля че това не са медии а ГЛАШАТАИ -- Управляващите казаха туй или ону - Да ЖИВЕЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ-- И после бегом на огризките от шведската маса и накрая по някой дебел плик за доброто представяне на управниците пред народа -- Куклено ШОУ са МЕДИИТЕ В БГ - Дори Комисията за корупция за 2 г не е хванала нито един чиновник в Министерствата-А те горките дължат даже фишове на КАТ ама не си плащат- ЗАщото когато Вожда краде и те искат ! Само *** си плаща на ДЪРЖАВАТА
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Референдум за еврото, не проспивайте очертаващия се грабеж на валутните ни резерви. 46 милиарда ще се изхарчат от олигархията.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-голямата грешка на комунистите беше, че заглушаваха Свободна Европа и Дойче веле, а просто трябваше във вестниците и телевизията всеки ден да розобличават лъжите им от предния ден. Щяха да имат много по-голям успех в пропагандата си. Всъщност сега Русия точно това прави, както и Сърбия толкова ги разобличи при югоагресията, че против международни договори и конвинции, че журналистите са защитени при война, те си плюха на подписа и взривиха телевизията в Белград като убиха и 4 журналисти.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свободата на медиите е такава на практика:1. Имат право да пишат срещу опозицията особено несистемната. Да обявяват присъди на току-що арестувана кметица. Да правят сеир от ареста и.2. За властта или добро или нищо. Ако има лошо приета новина за властта, веднага се измятква в осма глуха на сайта. И на другите също.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При комунизма бяха по-свободни. Георги Марков англичаните го убиха, защото написа, че са по-тоталитарни от комунистическите и цензурата и лъжата са на макс. Който не вярва да отиде да поразгледа стари вестници от комунизма и днешните вестници.
46
0
 
6
 
! Отговори
33 преди 5 години
"Свободни медии!"Това е оксиморон като дървено желязо!Ръката ,която те храни се целува!
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как изобщо може да се води спор по тази тема? Ясно е, че медиите не са свободни и това се доказва от всяко едно взето интервю от водещ политик на власт. Въпросите са подбрани да бъдат от удобни на по-удобни. Много актуални и неудобни въпроси умишлено не се задават. Е на това свободна журналистика ли му казвате?
44
1
 
8
 
! Отговори
ВИНАГИ ИСТИНАТА преди 5 години
За мен най - независимият вестник е " ГАЛЕРИЯ "- пишат обективно , без да им пука ,защото сами се издържат сигурно . В-К ТРУД доскоро ми харесваше , но вече не го купувам .. той служи на властта и само ги хвали .Даваме си парите да видим и други гледни точки от телевизиите , които даже не посмяха да кажат , че 9 май е ден и на победата над нацизма - може би така им е наредено от властта и ЕС . ЖАЛКО
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключително т.пи са хората, които управляват българските телевизии. Същите комунисти като някога.Тогава забраняваха `Свободна Европа`. Затова западът беше интересен.Сега забраняват да се каже дума за Русия или само нещо лошо. Затова на народа му писна. Престанаха да ги гледат.
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са свободни А СА СЛОБОДНИ,90% комунистически,9% "десни" и 1% герберски,една телевизия Европа дето малко от малко дава и по-други новини освен бюлетините на МВР и болниците,един Кошлуков напоследък дето поне кани от всички парцалии и от време на време в един сайт синът на поета Недялко Недялков пише по някоя добра статия за Борисов!Останалото по цел ден хвалебствия за Корна и БКП и зверски пропаганди "колко сме зле",да сте видели по "националните"медии икономическо предаване,НЕ.само пропаганда
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достатъчно е да се види само едно интервю на Борисов и да ти призлее от "свобода".Той дори не дава възможност на журналистите да кажат една дума. По трите държавни телевизии се лее само герберска пропаганда.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медиите обслужват всичките продажници и предатели на националните интереси БСП, ДПС, ГЕРБ, ОП и т.н. Трябва ли изобщо да ги изброявам? Те са ясни. Затова не гледам никакви телевизии. Всяка една телевизия принадлежи на определена партия. Затова никакъв глас за партия. Ако гласувам, ще гласувам за безпартийна личност, пък да видим тогава.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БНР ВЕДНАГА ЩОМ ПО ТЕЛЕФОНА В ПЕТЪК ЗАПОЧНЕТЕ ДА КРИТИКУВАТЕ НЯКОГО ОТ ГЕРБ И СНЕЖАНА ИВАНОВА ПРЕКЪСВА РАЗГОВОРА. СЪЩО И НЕЙНИЯТ ДВОЙНИК ЛЪЧЕЗАР ЦВЕТКОВ.