България вече може да договаря поевтиняване на руския газ

ЕК наложи ред задължения на Газпром при доставките в Европа
26 май 2018 10:32, Елка Василева
151
България вече може да договаря поевтиняване на руския газ
Снимка: архив, Reuters

Булгаргаз и други клиенти на Газпром в България могат да поискат по-ниска цена на газа, когато действащата се отклонява от конкурентните западноевропейски стойности.

Тази възможност се отваря след решението на Европейската комисия, с което на руската компания се налагат ред задължения при доставката на газ в Централна и Източна Европа. Мярката важи и за Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Полша и Словакия, които нямат достатъчна газова свързаност с други страни членки, пише "24 часа".

Газпром е приела тези задължения срещу прекратяване на антимонополното разследване и отпадане на възможността за огромни глоби. Наложените задължение на руската компания ще бъдат в сила 8 години.

Договарянето на цените на газа може да става на всеки 2 г. Те трябва да отразяват равнището на цените в конкурентните западноевропейски пазари на газ, включително на най-важните разпределителни центрове за втечнен - TTF в Нидерландия и NCG в Германия. Новата цена може да е със задна дата, считано от деня на искане за преразглеждане.

Ако Газпром и негов клиент не се споразумеят в рамките на 120 дни, спорът може да бъде отнесен до арбитражните съдилища на ЕС. Те ще наложат конкурентна цена, отчитаща изцяло западноевропейските референтни стойности.

От българското енергийно министерство вчера не можеха да кажат подробности за решението и дали ще се възползват от новите текстове. Експертите на Теменужка Петкова уточниха, че още не са се запознали в детайли с решението на ЕК.

Още по темата

В него е записано още, че Газпром няма да иска обезщетения от България за прекратяването на проекта “Южен поток”. В руския сайт “Вгляд” вече се появиха твърдения, че това е “реверанс” на ЕК към България.

Отпада забраната за износ на руски газ във всичките 8 държави. Тоест, ако са купени повече количества, те може да бъдат реекспортирани.

Друго правило, договорено с Газпром, е, че газ, купен за България, може да бъде доставен в друга държава от ЕС. Тези замени ще бъдат за клиенти, които имат договори поне от 18 месеца. Руската компания може да откаже замяната, ако не е налице капацитет за пренос. Това ще се наблюдава от независим експерт.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След Путин *** ще се развие точно като Венецуела след Чавес - ще дойде на власт някой мустакат гьотверен като Мадуро.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беларус е икономически гигант в сравнение с мизерстваща РБ. Пример - 20% от тракторите в света се произвеждат в Беларус. Дори повечето мотриси на метрото са направени там.РБ е в национална катастрофа!
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39В Западна Европа газта е основно от Либия и Норвегия. Почти на никой не му дреме за тази от Русия. Използват я за коректор на цените, както и за резервен вариант. И да я спрат ще има значение за държавите около Русия, в това число и ние.
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И след 2019 ще плащат такси на Украйна, иначе загиват.
46
4
 
3
 
! Отговори
Ха ха хааа! преди 5 години
Русофобията - отново в клинична Смърт!
45
3
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Брееееей, пак тези лоши "еврогейове" да ни помогнат. Иначе "братушките" и сами щяха да се сетят, че сме православни християни и азбуката ни е македонска и да ни я свалят, ама пусти "еврогейове", пак ги изпревариха и взеха славата на Вожда бай *** Шаломов (също православен славянин-евреин, точно като православния мюсюлманин Кадиров от Чечня и първия му приятел Ердоган) :)))))
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия няма интереси в България. България при всички положения ще купува руска газ + транзитни такси дали през Северен поток или през Украйна - това няма никакво значение за Газпром.
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбе много ми е чудно , като руската газ е толкова скъпа , Газпром са толкова некоректни и поставят държавите в зависимост---Ми що се чудите много бе, що вместо много да се чудите не купвате американска шистова газ? Не се чудете много, чудете се малко, прекратете договоре с Газпром, само едно писмо е нужно да изпратите вместо да се чудите много и започвата да купувате евтина шистова газ, а те седнали да се чудят много, ми чудете се много....
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както написах в началото на седмицата - това, че "тръбата" не преминава през България и, че Белене беше спряно е само в плюс за България и ритник в муцуната на мечето.
41
2
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да преминем на производства от ВЕИ и да спрем да купуваме руска газ.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще внасяте през Турция не само газ но и ток и домати
39
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе много ми е чудно , като руската газ е толкова скъпа , Газпром са толкова некоректни и поставят държавите в зависимост - Защо не купувате американска газ , защо всички драпат със зъби и нокти за тази лоша руска газ.Как искам руснаците да спрат кранчето , само за 1 год го спрат и да видим къде ще отиде икономиката на Европа с братската американска газ .
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кое му е хубавото, ако имахме Южен поток колко неща можехме да договорим и то още преди 10 год.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Цената на Газпром е еднаква за всички е ЕС."Бе ти нормален ли си, или просто троолиш?Прочети статията отново.... и по - бавно.
36
2
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да не кушуваме скъпа руска газ а да купуваме само евтина американска шистова газ!
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-евтиния руски газ е този, който откажеме да купуваме.Затова България трябва да премине само на производства които не ползват газ, а спестените пари да инвестира в такива дейности и в възобновяеми енергоизточници.
34
6
 
4
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Когато можехме да си договорим евтино газ, ние спряхме ЮП, сега дори да ни построят тръбопровод, ще е при мааалко по- други условия. И ще си имат едно на ум, че на нас не може да се разчита много, по простата причина, че нямаме право на собствено мнение. Все пак мисля, че тръба ще има, колкото повече потоци, толкова по- добре за тях. Турция също не е най- надеждният партньор- никой не знае какво ще му скимне утре на Ердоган.
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на Газпром е еднаква за всички е ЕС. За България оскъпяването идва от транзита през Украйна. На практика, по заповед на техните евроатлантически партньори, българите бъркат в джоба си за да хранят украинците.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Брюксел добри неща е изтъргувал особено за България. Първо няма да плащаме милиарди компенсация и после България може да транзитира газа явно с по-добри цени. ЕС показа че са заедно и държи на всвки един партньор. Сега чакаме и доставките от Азерите , които ще свалят цените на руската газ.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СатаНАТОГрешиш, няма да минава през Украйна. След 2019 Украйна намя да получи нито евро за транзит на газ.