Спор за милиарди: Марешки иска мораториум на въоръжаването!

"Воля" настояват парите от сектор "Отбрана" да минат към социалния
Обновена: 31 май 2018 06:22 | 30 май 2018 22:50,
49

Спор за милиарди в Народното събрание – този път в буквален смисъл. Искането на лидера на "Воля" - Веселин Марешки, за мораториум върху средствата за модернизацията на армията предизвика вълна от негативни реакции, а ГЕРБ запази мълчание.

Споровете за новата бойна техника не са от вчера и днес. Обикновено обаче темата им е била какви изтребители да закупи армията и дали да не се отпуснат парите за други бойни машини. Този път "Воля" иска пълното пренасочване на 3,3 милиарда лева от сектор "Отбрана" към социалния.

Идеята на Марешки предизвика острата реакция на президента Румен Радев. Държавният глава е един от най-големите поддръжници на модернизацията на военните ни сили, а преди да влезе на "Дондуков" 2 беше главнокомандващ на Военновъздушните сили.

ГЕРБ запазиха мълчание по темата. Парламентарната им група отказа да коментира мораториума. Малкият коалиционен партньор обаче стои плътно зад вицепремиера си. Те припомниха, че в програмата на "Воля" изрично е посочено, че България трябва да е лоялен партньор на НАТО. 

БСП няма еднозначно решение. След последния Консултативен съвет по национална сигурност при президента Корнелия Нинова обяви, че е против повишаването на разходите за отбрана. Към днешна дата обаче представителите на БСП все пак виждат смисъл в модернизацията. 

А ДПС са категорични – не можем да противопоставяме бедност на сигурност. На 5 юни проектите за модернизацията на сухопътните войски и ВВС ще бъдат разгледани от Комисията по отбрана в парламента, предаде Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плюете Марешки за заплатите, които давал, но съм сигурен, че при избор на аптека за лекарства се насочвате към аптеките му, защото медикамента е с 20 стотинки по-евтин. Клиентът определя правилата, като смятате, че дава ниски заплати и че не коректен, избягвайте аптеките и бензиностанциите му.И не виждам действията му като бизнесмен, какво общо имат с темата за парите за въоръжаване?
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е марешки. Дадоха да ни пазят турците небето, защото нямали гориво и пари за поддръжка на самолетите . А иска тоя да купува 16 самолета ?? Е те на вода ли са тея самолети ? Първо се прави икономика , а после техника. Петролни държави, като Ирак Либия и Сирия са в окаяно състояние и едвам смогват . Ние къде сме тръгнали...С 1 милиард могат да построят 100 завода които да печелят или да подпомогнат бизнеса . Техниката е скъпа , а поддръжката още по скъпа.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че да купим самолетите го искат американците. Българските политици само надуват фанфарите и представят нещата така, сякаш става дума за българско решение. А щом американците желаят нашите пари, Марешки няма никакъв шанс да бъде подкрепен. Той го знае, но знае още че обикновените хора подкрепят това, което казва. Общо взето Марешки си е направил добре сметката, че подобна позиция ще му вдигне рейтинга. Иначе всичко, което казва е самата истина.
21
7
 
13
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 5 години
Не може шкембе воевода без милиарди - ще му спадне шкембетопък и хвърчащия фатмат Радев иска ново хвърчило
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сетих се за онази приказка "Новите дрехи на царя", където мнимите шивачи оставили царя гол и обяснили, че дрехите виждат само умните. И понеже никой не искал да мине за глупав, всички хвалели дрехите, докато не се намерило едно дете да изкрещи "царят е гол". Със самолетите става нещо подобно - всички викат колко са добри и необходими, докато се намери един Марешки да изкрещи "царят е гол"...
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С една ескадрила ще се опазим точно толкова, колкото и без нея - целта не са самите самолети, целта е да се похарчат парите.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марешки е прав, макар че мотивите му сигурно са далеч от мислите за доброто на обществото и държавата. Това в момента са скъпи играчки, за които ще платим милиарди.
17
1
 
19
 
! Отговори
Гол пищов преди 5 години
То хубаво да се въоръжим да се пазим, да не ни превзематНо ако все пак ни превземат, какво ли ще ни вземат, като нямаме нищо :)
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има "командващ военно въздушните сили", такова нещо като "главнокомандващ военновъздушните сили" не съществува.
15
4
 
23
 
! Отговори
Генади преди 5 години
Напълно подкрепям МарешкиСмятам че разходите за въоръжаване са напълно безсмислени, от това никаква полза няма. Пък и от кого ще се пазим не виждам, от турците ли - те са в НАТО.или от руснаците? или от македонците? или от американците?
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много точно го каза Марешки
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фани единия удари другия.(ударението на "у")
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз искам много работи, ама...никой не ме бръсне. Ами същата работа и с тоя хубавец.
11
5
 
5
 
! Отговори
турчин преди 5 години
Политици популисти. Провалиха Белене както Южен поток. Сега всички са за тези проекти. Времето минава други печелят. Купуваш по 10 самолета Ф-35 на година за по 100 млн. долара. За 5 години ще има самолети за охрана, пита се но откого.
10
3
 
17
 
! Отговори
бесен язовец преди 5 години
прав е марешки работата е в това ,че тумбак воевода е много крадлив и не мое да диша ако не ощипе некоя пара от въоражаването
9
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На жендъра Марешки му дайте гей-паради, ракия и чалга и няколко аптеки и и бензиностанции и не го закачайте, интересно защо толкова силно лобира за унищожаване на армията ни. Дали Copoc не му у мушнал нещо под възглавницата за да си купи първата аптека.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както винаги в България, когато някой каже нещо, започват коментарите кой е той и какъв е, а не дали това, което казва е вярно. Безyмен народ сме.
7
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се къпеш в милиони да даваш мизерни запати на служителите си и същевременно да разправяш как хората масово били бедни и нямали пари за хляб е връх на лицемерието ами давай им по 1500 евро заплати и няма да са бедни. Тоя да си ходи от парламента.
6
9
 
6
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Които нямат своя армия ,хранят чужда ! Но ние нямаме армия а и самолети на старо за толкова пари ни си струва .
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Магарешки иска само да краде и да не дава пари за самолети. Магарешки като се хвaли, че е милионер и милиардeр, първо да каже колко взема една аптекарка в Германия и колко една в БГ и как е станал милионер крадейки от заплатата на служителите си смо з накоко години и как тоя крадец влезе в парламента.