1938 "извинителни бележки" от депутатите. Кой отсъства най-много от НС?

Най-много уведомления за отсъствия има опозицията
3 юни 2018 10:43,
14
1938 "извинителни бележки" от депутатите. Кой отсъства най-много от НС?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

1938 уведомления за отсъствия на депутати "по уважителни причини" от пленарни заседания са приели председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева и нейният предшественик Димитър Главчев за изминалите година и един месец от началото на мандата. Това показва справка от администрацията на парламента, поискана от "Труд".

Осъствията на депутатите са над 2000, защото много от уведомленията се отнасят за две или повече заседания. Съгласно правилника на парламента "извинените" се плащат, докато за "неизвинени" се удържа цялата надница. Няма данни каква част от отсъствията "по уважителни причини" са по болест, заради командировка или друг служебен ангажимент и каква са по някаква друга причина.

Уведомленията, които по правилник трябва да се подават предварително, масово се внасят в деня преди отсъствието. Има и множество документи, които са постъпили на същия ден, както и такива, които се отнасят за задна дата.

По-голямата част от отсъствията се падат на опозицията. С най-много са от групата "БСП за България" – 593 уведомления. От ДПС са дали 429 "извинителни бележки", от "Воля" – 175.

Депутатите от ГЕРБ, на които се налага да крепят кворума в пленарната зала, са уведомили за отсъствия 373 пъти, а от "Обединени патриоти" – 353 пъти.

Докато е била зам.-председател на парламента, настоящият председател Цвета Караянчева е подала 12 уведомления, едно от които за две заседания. Предшественикът й Димитър Главчев вече като редови депутат си е позволил само едно отсъствие. Преди да стане зам.-председател на НС Емил Христов (ГЕРБ) се е извинил 7 пъти за 8 дни отсъствия. Началникът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов е подал 15 уведомления за 25 отсъствия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която има най-много "неизвинени" – 7, има и 7 "извинени".

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е внесъл 10 уведомления, две от които са за по 3 дни.

Шефът на "Воля" и зам.-преседател на НС Веселин Марешки има 50 отсъствия, което е близо половината заседания.

Рекордьор от лидерите е Волен Сидеров. Председателят на групата на "Обединени патриоти" е подал 49 уведомления за отсъствия от 76 заседания.

Броят на отсъствията се равнява на това нито един депутат да не се яви на работа в продължение на около месец. Тоест колкото още една лятна ваканция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Недоволен преди 5 години
Искам да ме провъзгласите за председател на народния съд, когато се разглеждат делата на Карамайъ и Магатешки....Ще бъда лют
13
0
 
9
 
! Отговори
Недоволен преди 5 години
Те пък като са там голвмия келепир за народа....Все тая.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакайте! Не трбява ли да има лимит на извинените отсъствия, както е в училище? При 200 извинени по уважителни причини отиваш на изпити, за да докажеш, че знаеш учебния материал от часовете, в които си отсъствал. Депутатите с какво ще докажат, че са били полезни и са заслужили заплатите си???
11
0
 
16
 
! Отговори
Който плаща заплати преди 5 години
Не мога да разбера, за какво точно им плащаме заплатите на тези. Като работодател искам да ги уволня всичките.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОРУМПИРАН БАНТУСКОТ ПРАВИ КРИТИКА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ.
9
5
 
14
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Фашистите ГЕРБ вън от власта,вън от България!!!!
8
3
 
27
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Аз ги виках два пъти в годината и тока беше 1стотинка и половина !!! Верно немаше банани,ама ви лекувах без пари...А помните ли: ,,Кой не скача е червен ,,??? Е,наскачахте ли се ?
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Постоянният парламент си изигра ролята да настрои народа срещу себе си. Ред е на президентската република, а парламента да се призовава на сесии. Какво е това професия -депутат, да не говорим, че някои направиха в парламента стаж за пенсия.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук - там се мяркат понякога някои и то по въпроси, които ги засягат пряко. По - скоро трябва да питаме кога присъстват при техните вечни ваканции и неглижиране на всичко останало....
5
3
 
13
 
! Отговори
MNENIE преди 5 години
Депутатите РАБОТЯТ за благото на България .Та калъфите да не се правят на Критици - Как ще държите сметка на Божествата , това да не ви е Соца - да работят Депутатите без пари .
4
1
 
20
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
240 депутати ви са малко,480 трябва да станат.
3
2
 
35
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Колко са присъствията на Пеевски ефенди?
2
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в училище ни проверяват всеки ден и пишем обяснения кой ученик къде е , и то сме проверявани от същите тези депутати и техните лакеи , които са писали Закона за просветата - едва ли има по- голямо лицемерие !
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагли, нагли ... БГ Тумор