Дянков настоя: Сега е времето – България в чакалнята за еврото

Китай да строи АЕЦ Белене? ЕС нямало да го допусне!
72
Дянков настоя: Сега е времето – България в чакалнята за еврото
Снимка: Булфото, архив

Сега е единственият възможен момент да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната в рамките на следващите поне 5 години, смята бившият финансов министър Симеон Дянков.

Още по темата

"Ние държим европейското председателство, България определя политиките тези 6 месеца. Сега е моментът да кажем: "Европа трябва да върви по законите, които самата тя е създала", отсече той пред Нова тв.

По думите му изпълняваме всички критерии за това. "Определено ще сме по-интересни за инвеститорите, ако сме в Еврозоната", заяви Дянков.

"Важно е да се каже, че сега кандидатстваме за чакалнята, там се чака поне 2 години и половина. Швеция например вече чака 9 години, нарочно, те така са решили. Сега е моментът да тръгнем нататък, защото това веднъж завинаги ще премахне темата България на първа скорост ли е, на втора ли е. Ние трябва да сме на първа скорост, това ни е шансът", заяви още той.

Според ексфинансовия министър рестартът на проекта АЕЦ "Белене" е  "поредно търсене на теле под вола".

"Сега се говори за китайски инвеститор. Никога по никакъв начин Европейският съюз няма да позволи на китайски инвеститор където и да е в ЕС да притежава такава стратегическа инвестиция", заяви Дянков.

Той обясни, че е имало две държави досега, опитали такова нещо – Словакия и Унгария, като и двете са се спрели. Така че според него шансът на България да има такъв инвеститор е нулев.

Освен това той беше категоричен, че няма инвеститор на света, който да се съгласи да няма държавна гаранция, каквато в случая с втората атомна липсва.

Иначе Дянков е убеден, че икономически следващите 3 до 5 години ще са добри години за Европа и било време и България, и цяла Европа да помисли по-дългосрочно.

"Единственото предизвикателство, което имаме, е президентът на САЩ Доналд Тръмп, но не толкова от икономическа гледна точка, а от гледна точка на тази зрелищна политика, или по-скоро зрелище, отколкото политика, която той се опитва да прави и спрямо Европа", заяви Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дянков! Забравих си регистрацията. Готов да се запознае с теб, за да ти отмъсти - ЧОВЕК. (Аман от непознати.)
57
1
 
3
 
! Отговори
ЕВОА преди 5 години
Господин,жалък,бивш и некомпетентен финансов министър на финансите на България,как и сега не разбра,чакалня,няма,както и няма на много места втори лифт,вероятно и втори шанс.Нас отдавна вече никой не ни чака!
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кристалина и протежетата и нямат място в България, освен в Централния!
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-сетне: Италия забрани на кораб с над 600 мигранти да акостира в нейно пристанищеPOZDRAVIAVAM SPONSORITE NA TOZI SAIT S TAZI NOVINA VIARVAM CHE SA MNOGO RADOSTNI OT NOVINATA DANO 1000 PO 1000 godini vse takiva partii da upravliavt v ITALIA PAK I V EVROPA SAOSHO SOROS SHE E MNOGO DOVOLEN OT NOVINATA
54
7
 
1
 
! Отговори
рубладжийски партии преди 5 години
Кратък списък на рубладжийските партии-eничapи:БСП, ДПС, Атака, АБВ, ВМРО и др.Рубладжии-лидери на партии:Корнелия Нинова(г-жа Лъжа), Ахмед Доган(агент Сава), Г. Първанов(агент Гоце), Рум.Петков(пикаещият във фонтани),Болен Сидеров(Рубльов),К.Каракачанов(агент Иван). Съвпадение е ли е, че преди 1989г. повечето са агенти на ДС - филиал на руската КГБ ?Рубладжии-псевдо социолози и журналисти:Андрей Райчев, Кольо Колев, Кънчо Стойчев, Валерия Велева, Петьо Блъсков, Татяна Буруджиева, Петър Волгин, Ив.Гарелов, Пиргова, С,Шаренкова,братя Чукови, д-р Ник.Михайлов, Мих.Константинов
53
3
 
7
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Крадецът на здравни вноски още ли е на свобода?
52
0
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 5 години
Винаги има алтернатива , винаги има начин.Защо да избираме партия само защото е голяма ? Кой е казал , че ще е БСП , ДПС или други? партии има и извън парламента.Организация трябва. Това е.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя пък за какъв се мисли? Цяла България го псуваше, когато беше министър на финансите, изгониха го, отиде в Русия (която плюеше най-много) и сега пак има нахалството да дава ум!
50
1
 
15
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Ало...Пицара...ти не се обаждай,видяхме те и теб какъв...специалист си....
49
6
 
2
 
! Отговори
Така като гледам преди 5 години
след 3 години пак за Бойко ще гласуваме.
48
1
 
7
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
До ИМПЕРИАЛИСТНеправилно е да се каже, че Черна Гора е въвела еврото като национална валута.Черна Гора няма национална валута и използва евро - затова няма нужда никого да питат. В Косово е същото. Това не ги прави част от Еврозоната.
47
2
 
11
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Всякакво мнение на тоя полунормален "икономист" трябва да се разбира превратно , т.е. да се прави точно обратното!
46
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
а ухиления ПЪРШ на снимката може преспокойно да са обеси!И чорбаджиите му нема да зареват за него-толкова е пробит..
45
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Боже!!!!...Ако някой си мисли че вече НЕ сме в годините на "Великата цензура на ЦК на БКП",значи е ...НАИВНИК,меко казано..
44
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
мда,голем герой!...-Откак "напляска руснаците",в гаванката му само "пляскащи" идеи са въртат...
43
2
 
14
 
! Отговори
На тоя преди 5 години
Кой му е искал мнението?ЩЕ МУ СЪРБАМЕ ПОПАРАТА ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАПРЕД.
42
6
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
До ГНЕВЕНЗабравяш че конвертирането на външния дъл от долари в евро беше дело на Милен Велчев от правителството на Симеон .Нали така си направи хотелите.Дянков няма нищо общо -то стана пред него.
41
6
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До хмДобре, `айде обясни, как без да пита за разрешение, ЧЕРНА ГОРА ВЪВЕДЕ ЕВРОТО за национална валута в тази мини-държавичка и освен това не е в шенген???
40
2
 
10
 
! Отговори
явертъууууиииоп преди 5 години
Тоя не повтаряше ли всяка дума на вожда си.. дори започна да го имитира в изказ поведение и арогантност... нооо катастрофираа.. щото тез неща са позволени само на вожда банкянски!!!
39
3
 
17
 
! Отговори
сдфхгх преди 5 години
Този кой беше..?!? Ааа сетих се, този със задният вход на кабинета си за любовницата, банята за кучето и... Дето го изритаха от една дузина университети където се правеше на лектор.. даа сетих се, оня с пицата.. хии ВеУик капацитет в икономиката!!!