Бойко Борисов на 59: Пътят му от пожарникар до премиер

Ето най-важното за министър-председателя на страната ни
Обновена: 13 юни 2018 15:53 | 13 юни 2018 07:10, Красимир Ангелов
219

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

На днешния 13 юни рожден ден празнува министър-председателят на България Бойко Борисов. Роден през 1959 година в Банкя, той завършва школата на МВР в Симеоново специалност "Противопожарна охрана".

В началото на демокрацията той започва охранителен бизнес, а по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски става главен секретар на МВР.

Той е 50-ят, 53-ят и 55-ят председател на Министерския съвет на Република България в три правителства – от 2009 до 2013 г., от 2014 г. до началото на 2017 година и в настоящото.

Преди това Борисов е главен секретар на МВР (2001 – 2005) и кмет на София (2005 – 2009).

Ето най-любопитното за премиера на България:

Баща му е служител в Софийско градско управление на МВР, а майка му начална учителка в Банкя. Бъдещият премиер има сестра Красимира, която е лекар.

През 1982 година Борисов се дипломира като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант.

През 1990 година напуска системата на МВР, а година по-късно основава фирмата „Ипон-1“, която осигурява охраната на видни личности като Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч.

На 1 септември 2001 година с указ на президента Петър Стоянов Бойко Борисов е назначен на длъжност Главен секретар на МВР и е повишен в звание „полковник“ от МВР. След встъпването си в длъжност Борисов дарява месечната си заплата в полза на децата на загиналите при изпълнение на служебните им задължения служители от МВР.

Като главен секретар на МВР е удостоен със званието генерал-лейтенант.

През есента на 2005 година участва в частичните местни избори за кмет на София, като ги печели убедително след балотаж. Полага клетва като кмет на Столичната община на 10 ноември 2005 година.

Бойко Борисов е фен на спорта. Той е каратист и футболист. Преди години бе част и от футболния отбор на Витоша Бистрица, но в момента играе само за ветераните на отбора.

Преди 5 години той попадна в популярната футболна игра Football Manager като футболист на Витоша Бистрица.

От първия си брак има дъщеря Венета, която го дари с внуче – Бойко.

Борисов има редица медали и отличия като Главен секретар на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако още не ви е ясно,евреите са заплюли бг за тяхна територия.Там им е тясна и опасно.Дерзайте!Те и по време на робството са били в управлението на османската империя.Поздрави от Слеман-Соломон и старозагорци!
82
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Времето на кръглия суджук изтече , времето е наше ,само БКП
81
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първанката и Доганката направиха Баце женерал, и сега сигурно още си го харестват.
80
3
 
12
 
! Отговори
Петър преди 5 години
Доколкото знам Борисов няма втори брак. Майката ан дъщеря му е лекарка, скромна и красива, живее в Америка повече от 20 г. Бойко живее с банкерката Цветелина, дъщеря на полковник, консул близък до държавната софра.След разочарованието от Бойко и развода жена му взема детето и заминава за Америка с изоставения съпруг от Цветелина добър компютърен специалист. Това се казва отмъщение !Дъщеря му Невена, добро и скромно дете порасва в Америка, завършва више и се връща при баща си. Възможностите
79
2
 
19
 
! Отговори
94 преди 5 години
Как да го поздравят,като фърчи непрекъснато и не се прибира от екскурзии.По-скоро дали жена му ще го поздрави...
78
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ ПОЖАРНИКАР СТАНА ПРЕМИЕР ,ЗАЩОТО СЛУШКА И ИЗПЪЛНЯВА ЗАПОВЕДИТЕ ОТ ИЗРАЕЛ...ДОРИ И В МОМЕНТА ТУЛУПА Е НА ИНСТРУКТАЖ В ИСРАЛ
77
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тодор Живков на 79 години го свалиха от власт ,а тоя тука сега става на 59 години . Ще има много време докато уври главата на някой от следващите поколения за да го махнем ! Газопровода ТАНАП, по който ще се движи газ от Азербайджан към Турция и Русия СЪЩО ЩЕ ДАВА ,а нашия хубосник след ръкостисканията вТуркието на бегом в Из раел ,що тъй? Защото е ясно кой поръчва музиката и определя световните порции-ЕВ /РЕЙ -ТЕ .Ердоган се пени и заканва докато му позволят господарите,нашия също
76
4
 
36
 
! Отговори
Разруха преди 5 години
Пълна разруха витае в нашата татковина. Майки плачат,доктори протестират,миньори недоволни *** бият ,хората *** като мухи,престъпност до небесата и всичко това след мъдрото управление н НЕГО Гръм да го удари бял ден да не види
75
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит юбилей, другарю Тодор Живков! Ти, човекът от народа, извървял пътя от партизанин и нелегален герой на комунистическото движуение! Ти , светлина на нашето бъдеще! Ти, без който няма утро и вечер! Ти, който ни даваш надежда и вяра в бъдещето! Ти, който правиш България най-великата държава в Европа! Да си живи здрав поне още 600 години, поколенията ще те славят и ще ти се кланят до земята! Същото и за Бойко Борисов, човека от народа!!!
74
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Издигането на Борисов е като растежа и дейността на сом в голям язовир. Да е жив и здрав.
73
3
 
24
 
! Отговори
Страдалец преди 5 години
Ей ,връщай се тук да решаваш проблемите на майките с болни дечица,на старците малтретирани о етноса,на докторите учителите ...!/ Спри с екскурзиите и си върши работата за която те избрахме!
72
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-точно: "Бойко Борисов на 59: Пътят му от мутра-пожарникар до мутра-премиер нулево развитие."
71
4
 
38
 
! Отговори
РВ преди 5 години
Б.Б. цветанов, колко е часа?Цв. Цв.: шест без петСлед малко...Б.Б: Цвъци, колко е часа...Цв. Цв: шест и десет...След още малкоБ. Б.: абе цецо, колко часа стана?Цв. Цв: абе шефе, кво значение има бе....с доживотни присъди сме и двамата...
70
2
 
31
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
След него и батак навсякъде ..От главен секретар който сложи разпада на МВР до премиер на загиваща държава.Задържана и с преписки мутра в 4РУ-София натрупала завидно състояние ........Жалко за нас които си плащаме данъка...
69
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като главен секретар на МВР е удостоен със званието генерал-лейтенант.!!!!!!!!!ХАХАХАХАХХААХАХАХАХХААХАХАХАХХАХААААААА......................
68
1
 
11
 
! Отговори
Плявнелиев преди 5 години
На ти на, има да ме стигаш. В корея не си ходил в сингапур,като гледам и тебе ще изритат,че нямаш време ...
67
8
 
10
 
! Отговори
Едикойси преди 5 години
Да е жив и здрав премиера...да си харчи милиардите с кеф!
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изражението на Путин на петата снимка говори много.
65
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новия български компютър ще се казва "Банкя"
64
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не е споменато в биографията , че е син на папата !